Fotoğrafların hacklenmesini önlemek mümkün mü? İşte cevabı!
Dijital yaşamın güvenliği hakkında bilmeniz gerekenler!
Geçtiğimiz hafta, dünyaca tanınmış ünlülerin kişisel fotoğraflarının telefonlarından hacklenmesiyle dijital yaşamın güvenliği bir kez daha gündeme geldi. Cep telefonunda alınacak bir kaç basit önlemle kişisel dosyaların korunmasını sağlamak mümkün.
Dünyaca tanınmış kişilerin cep telefonlarıyla çektikleri fotoğrafların hacklenmesinin yankıları sürerken, dijital yaşam güvenliği konusunda uzmanlaşan şirketler de alternatif çözümler sunuyor. McAfee-Intel Global Tüketici Pazarlamasından Sorumlu Başkan Yardımcısı Gary Davis, ünlülerin fotoğraflarının paylaşılmasının ardından bir açıklama yaparak, dijital ortamlard alınacak önlemleri sıraladı.
İnsanların kendilerini bu tür saldırılardan ünlü olmasalar dahi korunabileceğine dikkat çeken Davis, "Tüm kişisel verilerinizi alacağınız önlemlerle korumak mümkün" dedi.
CEP TELEFONU GÜVENLİĞİ İÇİN YAPILMASI GEREKENLER
- Buluta yükleme yaparken dikkatli olun. iPhone’lar “Photo Stream” adı verilen bir özellikle iCloud’a fotoğraf yüklüyor. Bu uygulamanın amacı, telefonunuzun arızalanması halinde fotoğraflarınızı muhafaza edebilmek ve bütün cihazlarınızdan fotoğraflarınıza erişmenizi sağlamak. Ancak, bu bağlamda birden çok cihazda kişisel fotoğraf bulundurmak yalnızca o fotoğrafların sızması olasılığını arttırır. Photo Stream özelliğini devre dışı bırakmanız gerektiğini düşünüyorsanız, Apple’ın talimatlarını takip edin.
- Mobil cihazınızla çektiğiniz fotoğraflara dikkat edin. Bu fotoğrafları kimseye göndermeseniz veya buluta yüklemeseniz dahi, telefonunuzun veya tabletinizin kaybolabileceğini veya çalınabileceğini unutmayın. McAfee Mobil Güvenlik, hem Android hem de iOS cihazlar için, fotoğraflarınızı silmeniz gereken durumlar halinde kullanabileceğiniz ücretsiz bir uzaktan kilitleme ve silme özelliği sunuyor. Başka mobil antivirüs programları da kullanılabilir.
- Güçlü şifreler kullanın. Her çevrimiçi servis bir şifre kullanmayı gerektirir. Güvenliğinizi sağlamak için bu şifrelerin karmaşık olması gerekir. Karmaşık bir şifre, en az sekiz karakter uzunluğunda, hem büyük hem küçük harf, rakam ve sembol içeren bir şifredir. Her site için ayrı şifre oluşturmak ve oluşturulan şifreleri en az altı ayda bir değiştirmek gerekir.
- Bir şifre yöneticisi kullanın. Güçlü şifrelerin yeterince kullanılmaması büyük oranda bu tür şifreleri hatırlamanın daha zor olmasına bağlanıyor. Mobil cihazlarda karmaşık şifre kullanmak da eziyet olabilir. Bu nedenle, McAfee LiveSafe hizmetinin sunduğuna benzer bir şifre yöneticisi kullanmak.
- Mümkün olan her yerde iki faktörlü kimlik doğrulamayı devreye sokun. İki faktörlü kimlik doğrulama hesap sahibine iki şey sunan bir güvenlik standardıdır: bilgi (şifre veya güvenlik sorusunun cevabı gibi) ve sadece kendilerinin sahip olabileceği bir şey (telefon numarası gibi). İki faktörlü kimlik doğrulama, hackerların kritik hesaplara erişimini önlemenin müthiş bir yoludur; ayrıca, eğer devrede olmuş olsaydı tüm bu durumun oluşmasını önleyebilirdi.