Foley'in infaz görüntüleri Cameron'u harekete geçirdi
Amerikalı gazeteci Foley'nin infaz görüntülerindeki IŞİD militanının İngiliz aksanıyla konuşması sebebiyle İngiltere Başbakanı Cameron tatilini yarıda keserek Londra'ya dönüyor.
İngiltere Başbakanlığı, Amerikalı gazeteci James Foley'nin Irak Şam İslam Devleti (IŞİD) terör örgütünce infaz edilirken çekilen görüntülerdeki IŞİD militanının İngiliz aksanıyla konuşması sebebiyle İngiltere Başbakanı David Cameron'ın tatilini yarıda keserek Londra'ya dönme kararı aldığını duyurdu.
Başbakanlık, ülkenin batısında ailesiyle tatilde bulunan Başbakan Cameron'ın tatilini yarıda keserek Londra'ya dönme kararı aldığını bildirdi.
Cameron da resmi Twitter hesabında, "Eğer James Foley'nin öldürüldüğü doğruysa bu şoke edici ve ahlaksızca. Bugün Irak ve Suriye konularıyla ilgili toplantılara başkanlık edeceğim" diye yazdı.
Başbakanlıktan yapılan açıklamada, Cameron'ın bugün Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve İçişleri Bakanlığı yetkilileriyle bir araya gelerek Irak ve Suriye'deki durum ile IŞİD tehdidini görüşeceği ifade edildi.
"Bu kişiler iç güvenliğimiz için tehdit oluşturuyor"
İngiliz yayın kurumu BBC'ye demeç veren İngiltere Dışişleri Bakanı Hammond, videonun gerçek olup olmadığının henüz belirlenmediğini belirterek tüm işaretlerin gerçek olduğunu gösterdiğini söyledi.
Hammond, görüntüdeki kişinin İngiliz aksanıyla konuşmasına ilişkin olarak, uzman bir ekibin kişinin İngiliz olup olmadığını araştıracağını belirtti. Hammond, "Görünüşe göre kişi İngiliz vatandaşı. Bu durumu kesinleştirebilmek için araştırma yapacağız" dedi.
Videodan korku duyduğunu vurgulayan Hammond, aşırıcı eylemlerde yer almak için yurt dışına giden İngiliz vatandaşlarından haberdar olduklarını ifade ederek şunları kaydetti:
"Dikkate değer sayıdaki İngiliz vatandaşının korkunç suçlar işlediğinden, IŞİD'le cihat yaptığından ve diğer aşırıcı eylemlerde yer aldığından kesinlikle haberimiz var. Bu video herhangi bir şeyi değiştirmedi. Bu konu, bizim aylardır üzerinde durduğumuz, uğraştığımız bir şey. Bu sadece gerçekten ciddi olan bu duruma ilişkin farkındalığı artırıyor."
Hammond, IŞİD'in İngiltere'nin güvenliği için doğrudan tehdit oluşturmasının sebebinin ise IŞİD'in içerisinde İngiliz vatandaşlarının bulunması olduğunu belirterek "Belli bir noktada bu insanların çoğu İngiltere'ye dönmeyi düşünecektir ve bu durumda bu kişiler iç güvenliğimiz için tehdit oluşturacak" ifadesini kullandı.
İngiltere Başbakanı Cameron geçen pazar günü bir İngiliz gazetesinde yayımlanan makalesinde, "son derece tehlikeli bu terörist hareketle başa çıkılmadığı sürece IŞİD militanlarının İngiltere sokaklarında insanları hedef alacak yeterli güce sahip olabileceğini" yazmıştı.
Cameron, geçen haziranda, 400 kadar İngiliz vatandaşının Suriye'deki çeşitli gruplar adına bu ülkedeki çatışmalarda yer aldığına inandıklarını söylemişti. Başbakanlıktan yapılan açıklamada da İngiliz güvenlik güçlerinin 18 ayda Suriye'deki eylemlerle bağlantısı olduğu şüphesiyle 65 kişiyi gözaltına aldığı, bunlardan 40'ının sadece bu yılın ilk üç ayında gözaltına alındığı bildirilmişti.
Videonun ayrıntıları
Foley, yaklaşık 2 yıl önce kayıplara karışmadan önce Suriye'de Fransız haber ajansı AFP ve merkezi Boston'da bulunan medya şirketi GlobalPost'ta serbest haberci olarak çalışıyordu. Görüntünün gerçek olduğunun açıklanması halinde Foley'nin IŞİD tarafından öldürülen ilk ABD vatandaşı olacağı belirtiliyor.
İnternet ortamında yayınlanan video, ABD Başkanı Obama'nın orduya Irak'ta IŞİD'e karşı hava saldırıları düzenleme yetkisi verdiği 7 Ağustos'taki açıklamasından kesitlerle başlıyor. Daha sonra, üzerine Guantanamo'daki mahkumların giydiğine benzer turuncu üniforma geçirilmiş ve kafası tamamen tıraş edilmiş, James Foley olduğu belirtilen bir kişi, bir çölde, elinde bıçak tutan ve baştan ayağa siyah giyinmiş kişinin yanında diz çökerken görülüyor.
Foley olduğu iddia edilen kişi, "Dostlarımı, ailemi ve sevdiklerimi, benim gerçek katillerim, ABD hükümetine karşı ayaklanmaya çağırıyorum" diyor. Daha sonra da İngiliz aksanıyla konuşan yanındaki siyahlı kişi, ABD'nin IŞİD'e karşı hava saldırılarını hedef alan sözler sarf ettikten sonra, rehinenin boğazını kesmeye başlarken görülüyor. Ekran tam o anda kararıyor ve rehineyi yerde ölü yatarken gösteren görüntü beliriyor. Videonun sonunda da adının Steven Joel Sotloff olduğu belirtilen ve Foley gibi Suriye'deki iç savaşı takip ederken geçen yılın yazında kayıplara karışan diğer bir Amerikalı gazeteci ekrana geliyor ve yanında yine İngiliz aksanlı bir militan, "Obama, bu Amerikan vatandaşının hayatı senin bir sonraki kararına bağlı" diyor. (AA)