FLAŞ! İBB'nin taksi müjdesinin ne olduğu ortaya çıktı. Taksi plakası satışlarına ‘Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı’ şartı geldi

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu ve İBB Sözcüsü Murat Ongun'un İstanbul'daki taksi sorunun çözmek için verdiği müjdeli haberin ne olduğu ortaya çıktı. İstanbul'da taksi sahipliğiyle ilgili yeni bir karar alındı. Buna göre taksi plakası satışlarında artık ‘Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı’ şartı aranacak.

İBB, taksi plakası tahsisi ile ilgili yeni sistemi yürürlüğe soktu. Taksi plakası satışlarında artık ‘Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı’ şartı aranacak. Oluşturulacak komisyon ile mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme süreci başlayacak.

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu İstanbul'daki taksilerle ilgili bir açıklama yapmıştı, “16 milyon İstanbullu kazanacak, bir avuç plaka ağası kaybedecek” demiş, 'gözünüz bizde olsun' diye de eklemişti. Dün de İBB Sözcüsü Murat Ongun'dan flaş bir açıklama geldi. Ongun, "İstanbul’da yeni bir dönem başlıyor" açıklamasını yaptı.

Twitter hesbandan yaptığı açıklamada Ongun, "İstanbul’da ticari taksi plakası sahipliği konusunda, yasadan kaynaklanan uygulamaların ilk etabı yarın hayata geçiyor. Ticari plaka sahipleri için İstanbul’da yeni bir dönem başlıyor. Rantı engelleyecek, hizmet kalitesini artıracak bu uygulama şehrimize hayırlı olsun." demişti.

İşte o yeni uygulamanın ne olduğu ortaya çıktı.

İBB Haberleri adresinden bununla ilgili bir paylaşım yapıldı. Paylaşımda "İBB, taksi plakası tahsisi ile ilgili yeni sistemi yürürlüğe soktu. Taksi plakası satışlarında artık ‘Şoförlük Mesleği Geçim Kaynağı’ şartı aranacak. Oluşturulacak komisyon ile mevcut taksi plaka sahipleriyle ilgili inceleme süreci başlayacak." denildi.

YENİ UYGULAMA NE GETİRİYOR?

gercekgundem'de yer alan haber detayına göre ise İstanbul’un taksi sorununa çözüm arayışlarında UKOME’den yanıt alamayan İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), taksi plakalarında denetlemeye gidiyor.

86/10553 Sayılı Bakanlar Kurulu Kararıyla; vatandaşın ulaşım ihtiyacını karşılamak üzere toplu taşımacılığın geliştirilmesi ve disiplin altına alınması, korsan taşımacılığın önlenmesi ve fiilen çalışmakta olan şoför esnafının haklarının korunması maksadıyla taksi, dolmuş minibüs ve umum servis araçlarına verilecek ticari plakaların sayısı, verilme usul ve esasları doğrultusunda satış işlemlerinde ‘meslek’ şartı aranacak.

Mevcut taksi plaka sahipleri, plaka satışını yaparken, alıcının da  ‘Şoförlük Mesleğini Geçim Kaynağı Olarak Seçmiş’ olmasına bakılacak.  Buna göre alıcının tek geçim kaynağının ‘şoförlük’ olduğunu ispatlaması gerekiyor. Ticari plaka tahsis belgesi başvurularında, beyanında ‘şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğini belgelemesi gerekecek. Bu belgelerde de ilgili resmi kurum onayı aranacak.

SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

Ticari Plaka Tahsis Belgesi başvurularında; İBB’ye verilmek üzere plaka edinmek isteyen kişiye ait E-Devlet üzerinden elde edilmiş ve karekod/barkod ile doğrulanabilecek şekilde ‘Sosyal Güvenlik Kayıt Belgesi Sorgulaması’, ‘SGK’ya Tabi İşyeri Kaydı ve Sigortalılıktan Kaynaklı Borç Bilgisi Sorgulaması’ ‘Araçlarım Sorgulaması’ talep edilecek. İlgili belgelerle doğrulamanın yeterli görülmediği hallerde vergi dairesi veya benzeri kurumlardan da ilave belge talep edilecek.

TİCARİ PLAKALARIN TEK SAHİBİ OLACAK

Ticari plaka alımında çoklu hisselere bölünmesi de ortadan kalkıyor. Denetimler kapsamında araç sahiplerine ulaşılması gereken durumlarda da sıkıntılar yaşanmasından dolayı kanuni zorunluluklar dışında (veraset, mahkeme kararları vs.) ticari bir plaka mevcut hisse oranından daha küçük paylara bölünerek satılamayacak. Ticari plakaların %1, %2 vb. hisseler veya 1/16 ya kadar (Bijon hisse adı altında) satılması nedeniyle, (daha önce hisseli halde satılan plakanın hisseli şeklinde satışı dâhil) olup yalnızca hissedarlar arası %100 hisse tamamlamaya yönelik satışlar yapılabilecek. 

"TAKSİCİLER ESNAF ODASI BAŞKANI EYÜP AKSU KARŞI ÇIKTI"

Taksiciler Esnaf Odası Başkanı Eyüp Aksu, yeni sistem ile İBB'nin kaos yaratmak istediğini ifade ederek, "Biz bu plakaları bakanlar kurulu kararıyla devletimizinden ihale ile satın aldık. İhale şartlarından biri İstanbul'da oturmak. Diğer yandan 'şoförlükten geçimini sağlayan vatandaşımız ticari taksi alabilir' diye kanun vardı. 40 yıldır bu kanun hukuka uygun bir şekilde devam ediyordu. Büyükşehir Belediyemiz 5 bin taksi sayısının artışını sağlayamadığı için bir kaos yaratma peşinde. Bugün uygulamaya geçirdiği sistem ile ticari taksilerde ortaklı ve hisseli plaka alımı yapılamayacak.

Bu durum kanuna hukuka aykırı. Mal edinme kanununda aykırı. Biz bu konuyu yargıya taşıyacağız kabul etmiyoruz. 2-3 tane arkadaş bir araya gelip bir ticari taksi alabiliyorlardı, ruhsat sahibi olup ticari taksi ile geçimini sağlayabiliyorlardı. Yeni sistem ile 'bir kişi taksi alabilir bir kişi taksi üzerinde çalışabilir' diyorlar. Ortaklı taksi alımını artık yasaklamış oldular. Bir  vatandaşımız nasıl bir gayrimenkulu veya bir işletmeyi ortak alabiliyorsa bunu da önceden alabiliyordu. Bundan sonra dayanışma ortadan kalkacak. Ortaklı hisseli alamayacaklar. Burada bir kaos oluşacak bu kaosu da İBB ortaya sunuyor" dedi.

KOMİSYON KURULACAK

Mevcutta taksi, taksi dolmuş veya minibüs plaka sahiplerinin  ‘Şoförlük mesleğini geçim kaynağı olarak seçmiş olduğunu ve sürekli olarak icra ettiğine’ dair Bakanlar Kurulu kararı veya 5216 sayılı Kanun kapsamında, tüm kamu kurum ve kuruluşları ile esnaf odalarının katılımıyla çalışma komisyonu kurulacak. Bu komisyon taksi plaka sahiplerinin mevcut şartlara uygun olup olmadığını denetleyecek. Şartları taşımayan ticari plakaların ruhsatlarını askıya alabilecek.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi