Financial Times'dan askeri darbe yasası yorumu!

Financial Times, 35. maddenin değiştirilmesini, Başbakan Erdoğan'ın siyasi inisiyatifi almasına bağlıyor.

Türk hükümetinin Türk Silahlı Kuvvetleri İç Hizmet Kanunu'nun 35. maddesini değiştirmek için harekete geçmesi, yurt dışında da dikkat çekti. Financial Times gazetesi, hükümetin, ordunun darbe yapmak için hiçbir "bahanesi" kalmaması amacıyla kuralları değiştirecek olmasını, "Bu aydaki gösterilerin ardından Recep Tayyip Erdoğan'ın siyasi inisiyatifi geri kazanmaya çalıştığının sinyali" olarak yorumladı.



35. maddeyi kaldırmaya yönelik girişimi, "Başbakanın, darbe yapmaya eğilimli askerleri sivil kontrolün altına sokmaya yönelik uzun süreli müdahalesinin nihai adımlarından biri" olarak niteleyen gazete, "Ancak girişim, protestolardan sonra Türk siyasetinin çok flu olmayı sürdüğünü bir dönemde geliyor" değerlendirmesinde bulundu.



"ERDOĞAN KÜRTLERE YENİ TAVİZ VERMEYE İSTEKSİZ"



FT, yetkililerin protestoları Ergenekon soruşturmasına bağlamaya çalıştıkları yönündeki haberlere dikkat çektiği haberinde şunları da yazdı:



"Sayın Erdoğan'ın daha olumlu bir reform gündemini kucaklamayı planladığı yönündeki duyumlara rağmen, Başbakan aynı zamanda ülkenin en kanlı meselesi olan ve 30 yılda 35 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Kürt ihtilafı konusunda yeni tavizler verme isteksizliğinin sinyalini de verdi."



"HER ŞEY ANA DİLDE EĞİTİM VE BARAJ GİBİ TALEPLERİN KARŞILANMASINA BAĞLI"



Bu çerçevede Erdoğan'ın Kürt hareketinin "iki ana talepleri" olarak adlandırılan "ana dilde eğitim" ve yüzde 10'luk barajın düşürülmesi taleplerinin karşılanması gereğini görmediğini söylediğini kaydeden FT, Uluslararası Kriz Grubu'ndan Hugh Pope'nin "Her şey, bu konuların ele alınmasının ayaklanmanın sürdürülebilir çözümü için kesinlikle vazgeçilmez olduğunu gösteriyor" değerlendirmesini de aktardı. 



FACEBOOK VE TWİTTER'İN ROLÜ



İngiliz gazetesi, "protestolara yönelik müdahale sürerken hükümetin özellikle sosyal medyanın kullanımı üzerinde durduğunu" da belirttiği haberinde yetkililerin Twitter ve Facebook'ta desinformazyon ve provokasyonlara yer verildiği söylediklerini kaydetti. Gazete, şöyle devam etti:



"Protestocular, Türkiye'nin geleneksel medyasındaki otosansür yüzünden sosyal medya kritik bir rol oynadığını söylüyorlar. 



Facebook da, Ankara'ya kullanıcı bilgilerini vermeyeceğini söyledi. Twitter ise, insanların o platformda ifade ettiklerini kısıtlamayacağını bildirdi.(ANKA)


Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi Kayıp iki sevgili ölü bulundu Asgari ücret için bir öneri de Ebru Polat'tan...