Financial Times yazarı çözüm sürecini yazdı: Güneydoğuda sabırlar tükendi!
Financial Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı David Gardner, IŞİD'in saldırısı sonrasında Türkiye'de çözüm sürecinin geldiği noktayı yazdı.
Irak'ta meydana gelen gelişmelerin sonucunda ülkenin kuzeyindeki Kürtlerin Kerkük'ün kontrolünü ele alması, Batı'da haber ve yorumlara konu olmayı sürdürüyor. "Peki ya sınırın diğer tarafından Kürtler?" sorusunu soran Financial Times gazetesinin tanınmış köşe yazarı David Gardner, Türkiye'nin güneydoğusunda "sabırlar tükendiğini" savunuyor ve "Kürtler, özellikle Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin parçalanmakta olan ülkelerinde kalıp kalmamayı düşündükleri mevcut kargaşa ortamında jestler bekliyorlar" diyor.
Financial Times yazarı David Gardner, Mardin mahreçli yazısında IŞİD'in saldırısı sonrasında Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nin Kerkük'ü alarak topraklarını üçte bir oranında genişlettiğine dikkat çektiği değerledirmesinde "Kerkük'ü bir kurşun bile atmadan alan güçlü Peşmerge ordusu, sağlam kaynakları ve genişleyen topraklarıyla şimdi Iraklı Kürtler bağımsızlık dışında her şeye sahip" dedikten sonra şöyle devam ediyor:
"Peki ya sınırın diğer tarafında, 30 yıllık savaşı sona erdirmek için Ankara'yla görüşmeler yapan ve sayıları dört kat daha fazla olan Kürtler ve iç savaş sırasında daha fazla özerkliğe sahip olan Suriye'nin kuzeydoğusundaki Kürtler?"
"TÜRKİYE'NİN GÜNEYDOĞUSUNDA SABIRLAR TÜKENİYOR"
Gardner, BBC Türkçe tarafından yansıtılan yazısında geçen yıl Suriye'de yaşananların, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ı Kürt barış girişimi başlatması için harekete geçirdiğini belirtiyor ve Başbakan'ın "krizi fırsata dönüştürmeye çalıştığı" yorumunu yapıyor. Gardner şu savları dile getiriyor:
"Erdoğan'ın asıl amacı, uluslararası sınırları değiştirmeden Suriyeli ve Iraklı Kürtler, bir Sünni nüfuz alanında buluşturacak bir Türkosfer; bir ekonomik refah bölgesi yaratmaktı. Bu aynı zamanda Tahran, Bağdat, Şam ve Beyrut'a kadar uzanan Şii eksenine karşı yalıtım sağlayacaktı. Şimdiyse Kürtlerin, Türklerin ve diğer bölgesel aktörler Sünni IŞİD'e karşı yalıtıma ihtiyaç duyuyor. Türkiye'nin güneydoğusunda geçen yıl ilan edilen ateşkese rağmen sabırlar tükeniyor."
AHMET TÜRK: BAŞBAKANA BİZİMLE MASAYA OTURMASINI TAVSİYE EDİYORUM
David Gardner yazısında ayrıca "Ancak Erdoğan'ın Ağustos'ta başbakanlıktan cumhurbaşkanlığına geçebilmesi için muhtemelen Kürt oylarına ihtiyaç duyacak. Türkiyeli Kürtler, özellikle Iraklı ve Suriyeli Kürtlerin parçalanmakta olan ülkelerinde kalıp kalmamayı düşündükleri mevcut kargaşa ortamında jestler bekliyorlar" derken Mardin Belediye Başkanı Ahmet Türk'ün "Yeni Orta Doğu'da Kürtler önemli bir aktör. Başbakan'a sorunu birlikte çözebilmemiz için bizimle masaya oturmasını tavsiye ediyorum' diyor" sözlerini de yansıtıyor. (ANKA)