Financial Times, 'Erdoğan'ın büyük hırsı'nı yorumladı

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'ın Köşk adaylığının ilan edildiği toplantıda yaptığı konuşma yurt dışında da dikkat çekti.

Financial Times, Erdoğan'ın bugüne kadar toplam sekiz seçimden zaferle çıktığı belirtilen analizde Erdoğan'ın özellikle Gülen hareketiyle mücadelesi kapsamında politika ve ekonomi alanında attığı otoriter adımların Türkiye'de ve dünyada dikkat çektiği belirtiliyor.



BBCTürkçe tarafından yansıtılan analizde Türkiye'nin yıl içinde sosyal paylaşım Twitter'ı yasakladığı, MİT'in yetkilerini artıran yasal düzenlemelere gittiği, yargı üzerindeki yürütme gücünün arttığı da kaydediliyor.



Sermaye Piyasası Kurulu ve Maliye Bakanlığı'ndaki yetkililerle ilgili görev değişiklikleri ile Erdoğan'ın "faiz lobisine" karşı bir savaş başlatması ardından Merkez Bankası'nın faiz oranlarını düşürmeye başladığını yazan gazete, bu gelişmelerle ilgili Koç Holding Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Koç'un yorumlarına yer veriyor.



"BAĞIMSIZ DENİLEN KURUMLAR BAĞIMSIZ OLMALI"



Mustafa Koç, kurumların zayıflatılmasının, her ne kadar ekonomiyi yürüten bir özel sektörü olsa da Türkiye ekonomisinin gelişmesine yardım etmediğini söyledikten sonra bu eğilimin değişmesi ve bağımsız denilen kurumların gerçekten bağımsızlığa sahip olmaları gerektiğini söylüyor.

FT, analizinde çözüm sürecine, Güneydoğu Anadolu bölgesindeki atmosfere ve bölgede Erdoğan'a bakışa da değindiği analizde, Erdoğan'ın cumhurbaşkanlığı seçimini kazanması durumunda kendisinin merkezinde olacağı bir politik yapı kuracağı kadar gücüyle ilgili bazı kısıtlamaların da gelebileceği yönünde görüş bildirenlerin bulunduğunu aktarıyor.



"BİR GÜN GELEBİLİR"



Bu bağlamda AK Parti'li Osman Can'ın görüşlerine yer veriliyor: 



"Eğer Erdoğan seçilirse ve AK Parti Türkiye'yi yönetirse, parti, 'biz Erdoğan'ın söylediği her şeyi takip edeceğiz' diyebilir. Ama Başbakan'ın şunu söyleyebileceği bir gün gelebilir: 'Teşekkürler Erdoğan ancak politikadan biz sorumluyuz."



Analizin sonunda Erdoğan'ın seçimleri kazanması durumunda bunun, Başbakanın yönetim tarzının halk tarafından bugüne kadarki en büyük onayı olacağı görüşü dile getiriliyor ve Erdoğan'ın seçilmesinin Türkiye'yi değiştiren bazı dönüşümlerinin daha da derinleştirebileceği ifade ediliyor. Bunlar da eskiden marjinalize edilmiş Kürtler'in politik yaşamın kalbine getirilmesi, daha kişiselleşmiş bir dış politika ve otoriterlikle ilgili artan kaygılar olarak sıralanıyor. (ANKA)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında