Fenomen isim TikTok'ta kara para aklandığını iddia etti. Tane tane anlattı

Sosyal medya platformlarının sayısı gün geçtikçe artıyor. Her platform kendi ünlüsünü ve bazen de kendi suçlusunu yaratıyor. Dilan Polat ve Candan Kardeşlerin ardından gözler birden zenginleşen fenomenlere çevrildi. Bunların yanı sıra TikTok'taki yayınlarda insanların birer saatte kazandığı paralar da oldukça dikkat çekici. Peki bu paraların hepsine temiz para demek mümkün mü? Sosyal medya fenomeni Alp Kılınç, TikTok'ta da kara para aklandığını iddia etti.

Kaynak: Medyatava Özel

Sosyal medya platformları insanların hayatlarında gerçek hayattan daha fazla yer etmeye başladı. Instagram'ı, Threads'i, Facebook'u, Twitter'i, TikTok'u... Sayıyı artırmak mümkün. Sosyal medya platformları arttıkça bu mecrayı kullanan ve bu mecraları kullanarak para kazananların sayısı da arttı.

Fakat Dilan Polat ve Candan Kardeşler'in tutuklanması sosyal medya fenomenlerinin her zaman temiz para kazanmadıklarını da ortaya çıkardı.

"Laz Kızı" lakaplı TikTok kullanıcısının bir yayında 160 bin lira toplaması da gözlerin TikTok adlı mecraya çevrilmesine neden oldu.

TİKTOK'TA KARA PARA AKLANIR MI?

Alp Kılınç adlı sosyal medya fenomeni TikTok'ta kara para aklamanın mümkün olduğunu iddia etti. Bu platformun da incelenmeye alınması gerektiğini söyledi.

Kılınç, TikTok'tan nasıl kara para aklanacağını şöyle anlattı:

"A : Bir Tiktok canlı yayın kullanıcısı

B : Türk (Yerli) TikTok canlı yayın ajansı . Bu ajanslar TikTok'tan resmi ajans lisansını alıp ,canlı yayın kullanıcılarını ajansına davet ederek , onların kazandığı jetonlardan TikTok kendi payından ajanslara da pay vermektedir.

(TikTok şuanda aralarında yaklaşık 20 kadar yayıncıya ve medya firmalarına TikTok ajans lisansı verecektir. Geçen aylarda TikTok kullanıcılarına 1.2 milyar TL’lik kara para aklama operasyonu yapılmıştı. Bu yeni gelecek sistemle kaç katı olacak siz düşünün.)

C: Kara para aklayıcısı. ( Genelde çalıntı kredi kartlarından açmış oldukları boş sahte hesaplara TikTok hediye jeton yükleyip TikTok canlı yayın kullanıcıları canlı yayın açtıklarında jeton hediyesi atar )

Jeton gelir paylaşımları ise şöyledir;

Örneğin A yayıncısı canlı yayın açtığında , ‘C’ kara para aklayıcısı , ‘A’ yayıncısına 100 jeton atarsa ;

A : 35~40 jeton her yayıncıda değişmektedir. Bu oran (kalan 60-65 jeton komisyon TikTok'un kendisine kalır.)

B : 20-25 jeton ( Bu jeton ajansın aylık performansına göre değişir. Jeton TikTok'un kendi aldığı 65 jeton içerisindedir. Bunu ajansa verir. Kesinlikle yayıncının 35 jetonunu etkilemez )

C : Ajans ve yayıncı arasındaki toplanan toplam (A) 35~40 + (B) 20~25 yani ortalama 55-65 jeton aralarındaki antlaşmaya göre paylaşırlar.

‘C’nin atmış olduğu jeton paraları , havadan gelen çalıntı kredi kartları vb. olduğu için 55-65 jetonluk payın içerisinden en büyük payı o alır.

Türk yerli TikTok ajanslarının almış olduğu ekstra kazançlar ile dolandırıcılar , hem yayıncı hem de ajanslarla aralarında anlaşıp böyle bir haksız kazanç elde etmektedirler.

Mevcut Çinli TikTok ajansları da bulunmaktadır. Fakat Çin’de para transferlerinde sıkı denetim olduğu için kara para aklayıcıları, Yerli Türk TikTok ajansları ile çalışmakta. Çünkü Türk ajansları para çekimlerini Türk Bankalarından yapar. Çinli Ajanslar ise kendi yerel Çinli bankalarından yapar. Yerli Türk ajansları yaklaşık 6 aydır faaliyet göstermektedir. Çinli TikTok ajanslar 2 yıldır faaliyette fakat birçoğu bu haksız Türk ajanslarının kara para aklama sebeplerinden dolayı piyasadan çekilip resmi faaliyetlerine devam etmeyi durdurmuştur. Yüksek gelir elde eden yayıncılar, yerli Türk firmalarının arkalarında kara para aklayıcıları olduğundan ve kolay para kazanma şansları olduğu için Türk ajansları ile çalışmayı tercih etmektedirler.

Yanlış anlaşılmasın. TikTok ve Çinli ajanslar kesinlikle bu işlerin içerisinde değil. Bu para döngüsü tamamen Yayıncı ~ Türk TikTok ajansı ve Kara Para aklayıcıları arasında dönmektedir. TikTok bu dönen olayların farkında fakat kendilerini paranın kaynağı ilgilendirmediği için bir şey yapmıyor tabi ki."

TİKTOK'TA KARA PARA AKLAYANLARA OPERASYON

Haziran ayında Emniyet, TikTok'ta kara aklayanlara operasyon gerçekleştirmişti. 37 ilde yapılan operasyonda 120 şüpheli yakalanmış ve 1,2 milyar TL'lik para akışı olduğu tespit edilmişti.

İçişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, "EGM Siber Suçlarla Mücadele Daire Başkanlığı koordinasyonunda, İstanbul Siber Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü tarafından "kredi kart bilgilerinin müştekinin bilgisi ve rızası dışında bazı şahıslarca ele geçirildiği, bu kartlarla TikTok isimli sosyal medya platformunda jeton (platformda kullanılan sanal para) satın alındığı ve aynı platformda yayın yapan yayıncılara gönderilerek haksız kazanç sağlandığı" bilgisi verilmişti. 

TBMM HAREKETE GEÇTİ

Öte yandan TBMM, TikTok'la ilgili harekete geçti. Laz Kızı lakaplı kadının müstehcen yayını Meclis'in de gündemine geldi.

TBMM Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman "TikTok'un Ortadoğu, Kuzey Afrika, Türkiye Bölgesi Kamu Politikaları Yöneticisini Türkiye'ye çağırdık; 7 Aralık'ta TBMM'ye gelerek TikTok'taki çok büyük tartışmalara yol açan, milletimizin asla tasvip etmediği uygulamalar hakkında açıklamalarda bulunacak" dedi.

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Narin Güran cinayetinde 3 kişi daha evdeymiş Restorandaki yangından acı haber geldi Dikkat! Meteorolojiden kritik uyarı geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu... Uras, Bahçeli görüşmesine aracılık eden ismi verdi