Fahiş fiyatlandırma nedir? Stokçuluk para cezası ne kadar? Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları kanun teklifi…

Fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını içeren kanun teklifi yasalaştı. Meclis Genel Kurulu’nda kabul edilen 23 maddelik yasa ile birlikte, fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezası 2024 değişti. Stokçuluk ve fahiş fiyat uygulaması, Ceza kanununda bir suç olarak biliniyor. Peki, Fahiş fiyatlandırma nedir? Stokçuluk para cezası ne kadar?

Türk Ticaret Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edilerek yasalaştı. Fahiş fiyat artışı ve stokçuluk cezalarını da barındıran kanunla, acil durum ya da kriz zamanlarında piyasadaki dengesizlikleri ve tüketicilerin mağduriyetlerinin önlenebilir. Fahiş fiyatlandırma nedir? Stokçuluk para cezası ne kadar? Fahiş fiyat ve stokçuluk cezaları kanun teklifi…

FAHİŞ FİYATLANDIRMA NEDİR?

Fahiş fiyatlandırma ya da fahiş fiyat artışı, normalde kabul edilebilir olan fiyatların çok ötesine geçen bir fiyatlandırmadır. Genellikle acil durumlar, doğal afetler, felaketler veya krizler gibi belirli koşullar altında ortaya çıkan aşırı yüksek fiyatlandırma olarak karşımıza çıkar. Talebin artması veya arzın azalması gibi faktörlerden dolayı piyasadaki belirli ürünlerin fiyatlarının hızla ve belirgin şekilde artması anlamına gelir.

Fahiş fiyatlandırma, tüketicileri istismar eder ve onları zor durumda daha fazla para ödemeye zorlar. Hükümetler ya da tüketici koruma kurumları fahiş fiyat artışını önlemek veya cezalandırmak için yasal düzenlemeler yapabilir. Bu düzenlemeler arasında; cezai yaptırımlar, fiyat kontrolü, tüketicilere yönelik bilgilendirme ve koruma hizmetleri yer alabilir. En son 24 Mayıs 2024 tarihinde fahiş fiyat ve stokçuluk cezalarının artırılmasını da içeren kanun teklifi TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Yasa ile beraber fahiş fiyat artışı cezası 100 bin TL’den 1 milyon liraya yükseldi.

STOKÇULUK PARA CEZASI NE KADAR?

Stokçuluk, belirli ürünleri satın alarak stoklamak ve daha sonra bu ürünleri daha yüksek fiyatlarla satmak amacıyla gerçekleştirilen bir uygulamadır. Genellikle belirli bir malın arzının azaldığı veya talebin arttığı durumlarda ortaya çıkan stokçuluk, tüketici refahını olumsuz etkileyebilir. Daha çok acil durumlarda veya kriz zamanlarında, belirli ürünlere erişimde zorluk çıkabilir ve fiyatlar hızla yükselebilir. Bu da tüketicilerin mağduriyetine neden olabilir. Bu nedenle, Türkiye'de başta olmak üzere birçok ülkede stokçuluk gibi uygulamalar yasal düzenlemelerle sınırlandırılmış veya yasaklanmıştır.

23 maddelik yasayla, stokçuluk cezası 1 milyon liradan 12 milyon liraya yükseldi. En az 3 defa stokçuluk yapan işyerine ise 6 gün kapatma cezası verilmesi kararlaştırıldı.

FAHİŞ FİYAT ARTIŞI KİME, NEREYE ŞİKAYET EDİLİR?

Fahiş fiyat artışları Tüketici Hakem Heyetleri ve Tüketici Mahkemelerine, Tüketici Derneklerine ve Alo 175 Tüketici Danışma Hattına şikayet edilebilir.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında