Evliya Çelebi'nin Seyahatnamesi'ni gezmek ister misiniz? İşte adım adım seyahatname
Seyyah denilince akla ilk gelen isim Evliya Çelebi'dir. Çelebi 50 yılı aşkın sürede at sırtında 47 ülke ve 257 şehir gezdi. Bu gezilerini 10 ciltlik bir kitapta topladı. Fakat günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle beraber Çelebi'nin gezdiği yerleri bilgisayar başından görmek çok kolay.
17. yüzyılın tanınmış seyyahı Evliya Çelebi, eli yılı aşkın bir sürede, Osmanlı İmparatorluğu'nun hüküm sürdüğü neredeyse bütün toprakları gezmiş, bu topraklarda edindiği engin bilgileri, tamamı on cildi bulan "Seyahatname" adlı eserinde toplamıştır.
Çelebi'nin at sırtında yaptığı bu gezilerin destinasyonunu bir internet kullancısı Google'ın haritalar kısmında işaretledi. Sadece bu görüntüye bakıldığında bile 17. yüzyılda bu gezileri yapan bir seyyaha duyulan saygının artması mümkün.
İşte Çelebi'nin güzerhagı:
https://www.google.com/maps/d/viewer?mid=1a84z9196FZAtW2VcoptG_576HX5mjVo&g_ep=CAESCTExLjg4LjMwMxgAIN1iKgg0NzA2ODYxNUICVFI%3D&shorturl=1
EVLİYA ÇELEBİ KİMDİR?
Tam ve gerçek adı belli değildir. Evliya Çelebi adı hocası İmam Evliya Mehmed Efendi’ye nisbetle alınmış olduğu düşünülmektedir.
Evliya Çelebi hiç evlenmemiştir. Eserindeki bilgilere bakılarak iyi ata bindiği, iyi cirit oynadığı, gayet çevik ve hareketli bir insan olduğu, herkesle iyi geçindiği, hoşsohbet, nüktedan olup katıldığı meclislerde sözünü dinlettiği anlaşılmaktadır.
Kırk yılı aşkın bir süre boyunca hemen hemen bütün Osmanlı ülkesini ve diğer memleketleri dolaşarak Türk kültür tarihinde örneğine rastlanmayan büyük bir seyahatnâme kaleme almış ve günümüzde önemi giderek artan bu eseriyle hayatı hakkında da bilgi edinilmiştir.
Eserindeki bilgilere göre 10 Muharrem 1020’de (25 Mart 1611) İstanbul’da Unkapanı’nda doğdu.
Evliya Çelebi, yaklaşık yedi yıl Şeyhülislâm Hâmid Efendi Medresesi’nde derslere devam etmiş hocası Evliya Mehmed Efendi’den de hıfza çalışmıştır. Babasından hattatlık öğreniştir. Enderun’da tahsilini sürdürmüştür. Güzel sesi dolayısıyla mûsiki eğitimi almıştır.