Evlilik programları için RTÜK Başkanı'ndan flaş açıklama

RTÜK Başkanı'ndan yılan hikayesine dönen evlilik programları ile ilgili açıklama geldi.

Son çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile evlilik programları için de adım atıldı. Evlilik programlarının KHK ile yayından kaldırılmasının yolu açıldı. Ancak KHK kafa karışıklığı da yarattı. KHK ile evlilik programlarının yasaklandığı değerlendiriliyor. Bir diğer görüşe göre ise yasaklanan evlilik programları değil '0800 gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma programları'...



www.hurriyet.com.tr'den Aysel Alp, RTÜK Başkanı Prof. Dr. İlhan Yerlikaya'ya son KHK ile ortaya çıkan kafa karışıklığını sordu.



Resmi Gazete’nin mükerrer sayısında yayınlanan KHK ile RTÜK kanununa “Radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, arkadaş bulma amacıyla kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara, takviye edici gıdalar ve benzeri destekleyici ürünler de dahil olmak üzere herhangi bir ürünün ilgili mevzuatına aykırı olarak sağlık beyanıyla satışına, pazarlanmasına veya reklamına, sohbet, arkadaşlık ve eş bulma hatlarının ve hizmetlerinin tanıtımına yer verilemez” maddesi eklendi. Düzenlemeyle radyo ve televizyon yayın hizmetlerinde, "0800" gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma ile kişilerin tanıştırıldığı veya buluşturulduğu türden programlara yer verileyemeyecek.



Öte yandan  6112 sayılı RTÜK Kanununun 32’nci maddesine RTÜK’ün evlilik programlarına ceza verdiği “Toplumun milli ve manevi değerlerine, genel ahlâka ve ailenin korunması ilkesine aykırı olamaz” maddesi de kondu.



Kafalar karıştı



KHK sonrası evlilik programlarının kaldırılıp kaldırılmadığı konusunda kafalar karıştı. KHK ile evlilik programlarının yasaklandığı değerlendirilirken, 'evlilik programları değil "0800" gibi telefon hatlarıyla arkadaş bulma programlarına yer verilemeyeceği görüşü de ortaya atıldı.



RTÜK Başkanı'ndan açıklama



'Çalışma yaptırıyoruz'



Yerlikaya, "Salı gününden itibaren evlilik programları televizyonda olacak mı olmayacak mı? KHK ile tümden yasaklandı mı yasaklanmadı mı” sorusuna şu sözlerle yanıt verdi:



“Hukuk müşavirliğine bir çalışma yaptırıyoruz. Yarın inceleme bittikten sonra kamuoyuna bir açıklama yapacağız. Biz zaten bu programları istemiyoruz, bunu daha önce de açıkça söyledik.“



CHP'li RTÜK üyesi: Yarın yayın yapabilirler ama...



RTÜK’ün CHP’li üyesi Süleyman Demirkan ise “Mevcut evlilik programları yarın yine yayına devam edebilir ama yaptırım gelecek. Zaten geliyordu şimdi ağırlaştı. Bugüne kadar gerçekten istenseydi bu programlar çoktan makul ölçülerde yayıncılığa evrilebilirdi. Evrilmemesinin tek nedeni evlilik programlarında en fazla kazananlar hükümete en yakın olanlar, rant ve çıkar ortağı içinde olanlar. Mevcut RTÜK yasasına göre zamanında denetlenseydiler, RTÜK siyasi destek de alan güç ve rant lobilerinin etkisinde kalmasaydı, yayın ihlalleri yetkisini kullansaydı çoktan amaca ulaşılır, bu KHK düzenlemesine de gerek kalmazdı. Bu programlarda kadın istismarı da var. Dolayısıyla ihlal cezasını yüzde 5’e kadar uygulayabilecekken ve biz muhalif üyeler bunu önermemize karşın cezalar birkaç ay önceye kadar en alt sınır olan yüzde 1’den kesiliyordu. Son iki aydır tepkiler artınca cezalar da yüzde 2’den verilmeye başlandı. Oysa tavan oran olan yüzde 5 uygulansa bu programlar yasanın öngördüğü ve herkesin saygı duyacağı yayıncılık formatına evrilecekti"



CHP'li üyeden yeni maddeye tepki



RTÜK'ün bir başka CHP üyesi İsmet Demirdöğen ise başka bir maddeye dikkat çekti. Demirdöğen, KHK’nin 61.maddesi c fıkrasının  keyfi uygulamalara kapı araladığını, her türlü eleştirinin ekran karartmadan lisans iptaline kadar düşünce özgürlüğünü sınırlayıcı kararlara neden olabileceğine dikkat çekti. Demirdöğen "Her türlü eleştiri ihlal nedeni, ekran karartma nedeni yapılmıştır. Ak Parti ekran karartma ayıbını kaldırmakla övünüyordu, bu ayıba geri dönüldüğü gibilisans iptali gibi ağır bir baskı aracı eklendi. 8.maddesinin 3 fıkrası dışındaki tüm fıkralarını bir yıl içinde 20’den fazla ihlal eden radyo veya televizyonların yayını 5 güne kadar durdurabilecek. Bir yıl içinde aynı ihlalin tekrarı halinde, yayın 5 günden 10 güne kadar durdurulabilecek. İhlalin ikinci tekrarında ise yayın lisansının iptaline karar verilebilecek. Programlarının yayını veya yayınları süreli durdurulan medya hizmet sağlayıcı, yaptırımın tebliğine rağmen  kararın gereklerine aykırı olarak yayınlarına devam ederse lisans iptaline karar verilebilecek. (Aysel Alp / HÜRRİYET)


Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı FLAŞ! Altın Alım Zamanını Çok Net Olarak Açıkladı AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem