Evde doğalgaz patlaması neden olur, nasıl önlemler almalı? Doğalgaz patlamasında ne yapmalı?

Daha çok metan adındaki bir hidrokarbon bileşiğinden oluşan bir fosil yakıt olan doğalgaz, çoğunlukla yeraltı kaynaklarında ve petrol yataklarının yanında bulunur. En çok ısınma ve pişirme alanlarında kullanılan doğalgaz, yanıcı bir madde olduğundan patlaması esnasında ölümcül olabilir. Peki, Evde doğalgaz patlaması neden olur, nasıl önlemler almallı? Doğalgaz patlamasında ne yapmalı? İşte merak edilen tüm detaylar...

Daha çok metan gazından oluşan doğalgaz, azot, hidrokarbonlar, kükürt ve karbondioksit gibi birçok maddeyi de içerebilir. Temiz bir yakıt olan doğalgazın birçok riski vardır. Bunlar; patlama ve yangın, zehirlenme, çevresel riskler ve doğal afetlerle ilgili risklerdir. Doğalgaz sıkışması ve patlamasına karşı ise özellikle evlerde önlemler almak gerekmektedir. Peki, evde doğalgaz patlaması neden olur, nasıl önlemler almalı?

EVDE DOĞALGAZ PATLAMASI NEDEN OLUR?

Genellikle doğalgazın birikmesi ve bir ateşlenme ile teması sonucu doğalgaz patlaması oluşur. Doğalgaz sıkışmasından kaynaklı patlama meydana gelmez. Sıkışma anında gaz yoğunluğu artmaz ve patlayıcı karışım oluşturacak kadar havayla karışmasına sebep olmaz. Sıkışma, bir kaçak veya sızıntı belirtisi olabilir. Patlama daha çok doğalgazın birikmesi ile meydana gelir.

DOĞALGAZ PATLAMASINA KARŞI NASIL ÖNLEMLER ALINMALI?

Evde, işte, nerede olursanız olun doğalgaz patlamasına karşı birçok önlem almanız gerekmektedir. İşte yapabilecekleriniz...

  1. Doğalgaz sistemleri düzenli olarak kontrol edilmeli ve bakımı yapılmalıdır. Bu bakım; boru hatlarını, regülatörleri, vanaları ve diğer ekipmanların işlevselliğini sağlar.
  2. Gaz dedektörleri kullanılmalıdır. Bu dedektörler, sızıntıları algılar ve erkenden sizi uyarıp patlama riskini azaltır.
  3. Doğalgaz kokusuz bir madde olduğundan kaçakları tespit etmek zordur. Bundan dolayı koku verici eklemeniz önerilir. Bu kokuyu duyduğunuz zaman güvenli bir yere gitmeniz ve yetkililere durumu bildirmeniz gerekmektedir.
  4. Patlamalar, sızıntılar ve yangınlara karşı herkes eğitilmelidir. Özellikle iş yerindeki personeller ve ev halkı.
  5. Doğalgaz ekipmanlarının doğru bir şekilde monte edilmesi ve kullanılması da önemlidir. Ekipmanlar, yetkili kimseler tarafından monte edilmemiş ve bakımı yapılmamış ise patlama ve sızıntı riski yüksektir.
  6. Doğalgazlı ekipmanlar için iyi bir havalandırma sağlayarak gazın birikmesi ve patlama riskinin oluşması azaltılabilir.
  7. Doğalgazlı ekipmanları, alevlerden, kıvılcımlardan ve sigaradan uzak tutmalısınız.
  8. Son olarak ise deprem, sel gibi felaketlerin oluşması durumunda doğalgaz hatlarının ve ekipmanlarının zarar görmemesi için önlemler almalı, acil durum planları yapılmalıdır.

DOĞALGAZ PATLAMASINDA NE YAPMALI?

  1. Önemli olan doğalgaz patlaması riskine karşı alınması gereken önlemlerdir. Fakat eğer bir patlama yaşandıysa;
  2. Yapacağınız ilk şey güvenli bir yere kaçmanız olacaktır. Mümkünse patlama olan alandan çıkılmalıdır. Bina dışına çıkılmalı ve patlamadan kaynaklı hasarlardan uzak durulmalıdır.
  3. Hemen durumu 112'ye bildirmelisiniz.
  4. Güvenli bir şekilde yapabilirseniz, patlama sırasında yanıcı maddeleri etkisiz hale getirmek için elektrik anahtarlarını ve ateş kaynaklarını (ocakları, sigaraları) kapatın.
  5. Duman ya da gaz kokusu algılarsanız hemen dışarı çıkın ve temiz hava alın.
  6. Patlama esnasında hızla kaçın. Acil çıkış yollarını kullanın. Panik yapmayın. Merdivenleri kullanırken dikkatli olun.
  7. Eğer patlamada yaralı varsa yardım edin ve sağlık ekiplerini çağırın. Fakat bu esnada kendi güvenliğinize de dikkat edin.
  8. Sızıntı şüpheniz varsa gaz vanalarını kapatın. Fakat kendinizi tehlikeye atmamaya dikkat edin.
  9. Sızıntı varsa binadan çıkın.
  10. Kurtarma ekipleri gelene kadar da güvenli bir yerde bekleyin.
Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında