Ev sahiplerinin yabancı öğrenci tuzağı açığa çıktı! Meğer amaçları buymuş...

Ev sahibi kiracı tartışmalarına da alınan tedbirlere her gün bir yenisi ekleniyor. Ancak bazı fırsatçı ev sahipleri bu tedbirleri delmek için elinden geleni yapıyor. Fırsatçı ev sahiplerinin yeni oyunu da yabancı öğrencileri paravan olarak kullanarak yüzde 5 kira sınırını aşmak oldu. Amaçladıkları şey ise ortaya çıktı.

Ev sahipleri yüzde 25 sınırını aşmak için her türlü yolu deniyor. Bir yıl peşin kira isteyen ev sahiplerine, şimdi de kredi notu isteyen ev sahipleri eklendi.

Birçok ev sahi de uzun süreli kiralama yapmaktan kaçınırken, son dönemde yabancı öğrenciler de ev sahiplerinin radarına girmiş durumda Her yıl noterden oturma iznini yenilemek zorunda olan yabancı öğrenciler bu nedenle talep edilen kira artışlarına rıza göstermek zorunda kalıyor.

Öte yandan İstanbul Valiliği'nin resmi sitesindeki bilgilere göre, yükseköğretimde 1 milyon bin 834 öğrenci mevcut. 2022 yılı itibarıyla 198 ülkeden gelen 300 binden fazla da uluslararası öğrenci eğitim görüyor. İstanbul'da emlak fiyatları ise öğrenci semtleri sayılan Avcılar'da kiralık odalar 4-5 bin TL'den başlıyor, daireler ise ortalama 12-15 bin bandında. Beşiktaş'ta ise kiralar neredeyse 20 bine yakın. Öğrenciler, bu kiraları karşılayabilmek için genelde paylaşımlı evlerde yaşıyorlar. 

KREDİ NOTU BİLE İSTİYORLAR

Ev sahiplerinin kredi notu da istemeye başladığını dile getiren avukat Sinan Keskin, bu talebin hukuka aykırı olmadığına dikkat çekerken,  "Kiracının gönüllü olarak kredi notunu paylaşması ve ev sahibinin de kredi notunu kötüye kullanmaması esastır, nitekim kredi notu kişisel bir bilgidir. Ev sahibinin  durumu düşünüldüğünde, kira bir borçtur. Ve ev sahibi kiracının kredi notuna bakarak borcu ifa konusunda bir fikir sahibi olabilir. Ancak tabii ki, kredi notunun düşük olması illa kiracının borcunu ifa etmeyeceği anlamına gelmez" dedi.

Haber Global'den Sibel Gülersoy'un haberine göre, kira artışlarının sebebinin enflasyon olduğunu kaydeden Keskin, inşaat ve tamirat malzemelerinin de fiyatlarının yükseldiğini ve ev sahiplerinin buna göre kiraları arttıracağını ifade etti. Konut ihtiyacındaki patlamayı kentsel dönüşüm çalışmalarına bağlayan Keskin, "Maliyetler nedeniyle eskisi gibi inşaatlar yapılmıyor. Düzensiz göç de buna bir etken. Yine yabancıların Türk vatandaşlarından daha fazla bütçe ayırmaları da bir sebep" diye konuştu.  

Geçtiğimiz yıl İzmir’de, 9 Eylül Üniversitesi’ni kazanan 50’den fazla yabancı uyruklu öğrenci ev kiralama vaadiyle dolandırılmıştı

İSTEDİKLERİ VAKİT EVDEN ÇIKARABİLİYORLAR

Gayrimenkul Uzmanı Gamze Özlü, “Artık yeni kiralamalarda ev sahipleri hakları olmamasına rağmen istediği zaman evden çıkarabilmek için taahhütname imzalatıyorlar" uyarısında bulunuyor. Özlü, "Yabancı öğrenciler noterden yapılan kontratla oturma izni alıyor. Şimdi mal sahibi diyor ki, 'bir sene sonra istediğim kirayı kabul etmezse noterden kontratı yenilemem...' Bu durumda oturum izni alamayan yabancı öğrenci mecburen başka eve çıkmak zorunda kalır" diyor.

Özlü, Konutta yeterli üretim yapılmaması en temel sorun olarak öne çıktığını da dile getirirken,  "Ülkedeki evlilik ve boşanma sayısı konut ihtiyacını da bizlere gösteren bir parametre. Örneğin 2022 yılında 575 bin kişi evlenmiş 180 bin kişi de boşanmış. Bu da 730 bin civarında yeni ev ihtiyacı ortaya çıkarıyor. Bu yıl için iç göç hareketini en çok etkileyen unsur Kahramanmaraş merkezli depremler oldu. Bölgeden diğer şehirlere başlayan göç hareketi yeni konut ihtiyacını artırdı" diye konuştu.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında