Euro Bölgesi ekonomisi kadar büyüdü? GSYH ikinci çeyrekte 0,3 büyüme kaydetti

Euro Bölgesi, ikinci çeyrekte ekonomik büyümesini yüzde 0,3 olarak kaydetti ve aynı dönemde enflasyon oranı hafif bir düşüşle gerçekleşti. Temmuz ayında Euro Bölgesi'nde enflasyon yüzde 5,5'ten yüzde 5,3'e geriledi.

Euro Bölgesi ekonomisi, bu yılın ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 büyüme kaydetti.

Avrupa İstatistik Ofisi (Eurostat), Avrupa Birliği (AB) ve Euro Bölgesi'nin 2023 yılı ikinci çeyrek büyüme oranlarına ilişkin öncü verileri yayımladı.

Verilere göre, 20 üyeli Euro Bölgesi'nde mevsimsellikten arındırılmış Gayrisafi Yurt içi Hasıla (GSYH), 2023'ün ikinci çeyreğinde bir önceki çeyreğe kıyasla yüzde 0,3 arttı.

Euro Bölgesi'nde GSYH, yılın ikinci çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,6 yükseldi.

Piyasa beklentileri çeyrek bazda yüzde 0,2, yıllık bazda da yüzde 0,5 büyümeydi. Böylece, son veriler piyasa beklentilerinin üzerinde gerçekleşti.

AB'de mevsimsellikten arındırılmış GSYH, yılın ikinci çeyreğinde önceki çeyreğe kıyasla değişmezken, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 0,5 artış gösterdi.

Euro Bölgesi'nin ilk çeyrek büyüme öncü verilerinde yüzde 0,1 küçüldüğü bildirilmişti.

Geçen yılın son çeyreğinde yüzde 0,1 daralan Euro Bölgesi ekonomisi teknik resesyona girmişti. Daha sonra Eurostat, Euro Bölgesi'nin ilk çeyrek büyüme oranını yukarı yönlü revize etmiş, öncü verilerdeki yüzde 0,1 küçülmeyi sıfır olarak güncellemişti.

Öte yandan, GSYH, ikinci çeyrekte önceki çeyreğe kıyasla İsveç'te yüzde 1,5, Letonya'da yüzde 0,6, Avusturya'da yüzde 0,4, İtalya'da yüzde 0,3 azaldı.

Almanya ve Portekiz'de sabit kalan GSYH, İspanya'da yüzde 0,4, Fransa'da yüzde 0,5, İtalya'da yüzde 0,6 arttı.

Söz konusu oran geçen yılın aynı dönemine kıyasla ise İsveç'te yüzde 2,4, Çekya'da yüzde 0,6, Letonya'da yüzde 0,5, Avusturya'da yüzde 0,3 ve Almanya'da yüzde 0,1 azalırken, İtalya'da yüzde 0,6, Fransa'da yüzde 0,9, İspanya'da yüzde 1,8 yükseldi.

Enflasyon az da olsa haziran ayına göre temmuz ayında düştü

Euro Bölgesi’nde temmuz ayında enflasyon oranı haziran ayına oranla yüzde 5,5’ten yüzde 5,3’e düştü. Enflasyon oranında beklentilerin dışına çıkılmadı.

Eurostat, Almanya’da haziran ayında yüzde 6,8 olan enflasyon oranının biraz düşerek temmuz ayında yüzde 6,5'e indiğini belirterek, enflasyon oranının yüksek kalması nedeniyle Almanya ekonomisinin sağlığına ilişkin daha endişelerin sürdüğü yorumunu yaptı.

Eurostat, Belçika’nın Euro Bölgesi içinde temmuz ayında yüzde 1,6 ile en düşük enflasyona sahip ülke olduğunu bildirdi.

Avrupa Merkez Bankası, gelecek için umutlu

Avrupa Merkez Bankası (ECB), yüksek enflasyonu dizginlemek adına geçen hafta 2001 yılı mayıs ayından bu yana faiz oranını en yüksek seviyeye çıkarmıştı.

Avrupa Merkez Bankası geçen hafta Temmuz 2021'den bu yana faizleri 9. kez artırmış ve mevduat faizini yüzde 3,75'e yükseltmişti.

Bununla birlikte Avrupa Merkez Bankası Başkanı Christine Lagarde, Le Figaro gazetesine yaptığı açıklamada, agresif faiz artırımı kampanyasının artık durdurulacağı mesajını verdi.

Lagarde, izlenen para politikasının enflasyonun düşürülmesi konusundaki katkısını artık açıkca görüldüğünü bildirdi.

Fransa, Almanya ve İspanya'daki ekonomik büyümeye ilişkin son verilerin "oldukça cesaret verici" olduğunu kaydeden Lagarde, , "Enflasyonla mücadelede çok mesafe kat ettik, hedefe yaklaşıyoruz. Yüzde 2'lik orta vadeli enflasyon hedefine ulaşıp ulaşmadığımızı ancak ekonomik ve finansal veriler sayesinde bileceğiz ve bu verilerin analizine göre hareket edeceğiz" dedi.

Enes Güran'dan mahkemede Nevzat'a şok sözler Görevli mahkumla ilişkiye girince işinden oldu Noel kekinden üç ölüm! Aile toplantısında felaket Kazada anne-oğul hayatını kaybetti: 4 yaralı Ambulans ile kamyonet çarpıştı: 1'i ağır 7 yaralI Kar, kuvvetli yağış, sis ve pus uyarısı