Eski vali Osman Bilgin 98 milyonluk mal varlığını açıklayamadı. Kuyumculardan hesabına milyonlar yattığı tespit edildi
İçişleri Bakanlığı, 98 milyonluk mal varlığını açıklayamayan eski Kırklareli Valisi Osman Bilgin için soruşturma izni verdi. Vali Bilgin ve ailesinin üzerinde görünen gayrimenkullerin gerçek değerleri dikkat çekti. Bilirkişi raporunda; kuyumculardan Bilgin'in hesabına milyonlarca lira yattığı tespit edildi.
Kırklareli'nde 2023 yılının haziran ayında yaşanan 6 kişinin hayatını kaybettiği sel felaketine yönelik hazırlanan bilirkişi raporunda kusurlu bulunan dönemin valisi Osman Bilgin ile ilgili önemli bir gelişme yaşandı.
T24 yazarı Tolga Şardan, İçişleri Bakanlığı'nın Kırklareli ve Şırnak valiliklerinin ardından merkeze çekilen 98 milyonluk mal varlığını açıklayamayan eski Kırklareli Valisi Osman Bilgin için soruşturma izni verdiğini yazdı.
Vali Bilgin hakkında yapılan müfettiş incelemesinin detaylarına göre, Bilgin’in Kırklareli’de görev yaptığı dönemde İğneada’da yaşanan selde bir bungalow konaklama tesisinde 6 kişini hayatını kaybetmesiyle ilgili soruşturmada İçişleri Bakanlığı Mülkiye başmüfettişleri tarafından incelendi.
Bakan Ali Yerlikaya’nın onayladığı soruşturma izninde, “kaçak tesise göz yumduğu ve tesiste yaşanan sel felaketinde altı yurttaşın yaşamının yitirmesinde görev ihmali olduğu” ifadeleri yer aldı.
Şardan, İçişleri Bakanlığı Mülkiye başmüfettişlerinin raporunda "Eski Kırklareli Valisi Osman Bilgin tarafından Kırklareli ili Demirköy ilçesi Avcılar Köyü’ndeki Sisli Vadi adlı tesisin faaliyetine devam etmesine ve yeni kaçak yapıların inşasına menfaat karşılığında, rüşvet almak suretiyle göz yumulduğu” iddiasının yer aldığını belirtti.
Yargıtay Başsavcılığı da 6 Şubat 2024’te Kırklareli Cumhuriyet Savcılığına gönderdiği yazıda
“Eski Kırklareli Valisi Osman Bilgin’in Foggy Valley isimli işletmenin gayriresmi işletmecisi Bülent Bayrak’tan bir çanta dövizi ruhsatsız olan işletmeyi resmileştirmek için rüşvet olarak aldığının ve maiyetindeki memurlarla birlikte işletmenin ruhsatsız bir şekilde kurulmasına, kurulduktan sonra faaliyet göstermesine, ruhsatsız olduğu resmen tespit edilip mühürlenmesine rağmen faaliyetine devam etmesine göz yumduğu” iddiasının araştırılmasını istedi.
KUYUMCULARDAN YATAN MİLYONLAR
İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya’nın onayı ile başlayan incelemede, kuyumculardan hesabına yatan milyonlar tespit edildi.
Müfettişlerce Bilgin hakkında hazırlanan raporda, elde edilen bilgilerin değerlendirildiği bilirkişi raporu yer aldı.
Bağımsız bilirkişilerce mal bildirimi başlığı altında yapılan değerlendirmede; eşinin 2018’de satışını yaptığı 2017 model Audi A6 marka lüks aracın satışından gelen 380 bin lirayı, kendisine ait olan 2022 tarihinde aldığı ve üç ay sonra sattığı aracının alımını ve satışını mal bildirimine bildirmediği aktarıldı.
Ayrıca, mal bildiriminde bulunmamak çerçevesinde Vali Bilgin’in bazı kuyumcu firmalarıyla para alışverişinin bulunduğu anlatıldı.
Bilirkişi raporunda; Bilgin’in şahsi banka hesabına Aralık 2021’de Üzer Kuyumculuk adına altın bozdurma karşılığında yatırılan 311 bin 200 lira, Karadeniz Kuyumculuk adına altın bozma karşılığında 12 Eylül 2023’de dört ayrı işlemde gönderilen 2 milyon 840 bin lira, yine aynı firmaca bu kez 13 Eylül 2023’te iki ayrı işlemle gönderilen toplam 385 bin liranın yanı sıra S.A. tarafından banka hesabına yatırılan Ocak 2024’teki 6 milyon 700 bin lira ve Şubat 2024’teki 191 bin 250 liranın, H.G.’ce banka hesabına gönderilen 1 Eylül 2022’de, 2 Eylül 2022’de ve 22 Eylül 2022’de üç ayrı işlemde 200 biner liradan toplam 600 bin liranın mal bildirimine işlenmediği ortaya çıktı.
Müfettiş raporunda ayrıca Vali Bilgin ve Bilgin ve ailesinin gelir ve mal varlığı arasındaki yaklaşık 4 milyon lira bulunduğu tespit edildi. Vali'nin ortaya çıkan farkı açıklayamadığı belirtildi.
Müfettişlerle birlikte bilirkişilerin çalışmalarıyla Vali Bilgin ve ailesinin üzerinde görünen gayrimenkullerin gerçek değerleri dikkat çekti.
Yine İstanbul ve İzmir’deki üç arazinin bildirilen bedeli ile gerçek bedeli arasındaki yaklaşık 78 milyon liralık fark da şüpheli bulundu.
Osman Bilgin’in geçen ağustos ayında müfettişlere iddialarla ilgili “Her ne kadar edindiği ve tasarrufta bulunduğu mal varlıklarına ilişkin resmi alış ve satış bedelleri ile mal bildiriminde bulunmuşsa da gerçek alım satım değerlerinin mal bildiriminde bulunduğu değerler ile aynı olmadığı, ülkemizde araç ve taşınmaz alım satımları esnasında resmiyette gösterilen değerler ile gerçek alış - satış değerlerimin uyuşmadığınım bilinen bir gerçek olduğunu, “haksız mal edinme” suçuna sebep olacak hiçbir eyleminin bulunmadığı…” ifadesi verdi.