Eşi için üretmeye başladı, şimdi talebi karşılayamıyor! Aronya'nın kilosu 380 TL

Eşinin tedavisi için üretmeye Süper Meyve olarak da bilinen Aronya’yı yetiştirmeye başlayan Tahsin Tosun, şimdi gelen taleplere yetişemiyor. Kanser hastası eşinin sağlıklı beslenmesi için yurt dışından getirdiği fidanlarla, ekim yapmaya başlayan Tosun, kendi işini kurdu.

Kansere yakalanan eşinin tedavi olması için Süper Meyve olarak da bilinen Aronya’nın fidanlarını yurt dışından getirerek yetiştirmeye başlayan Tahsin Tosun, eşinin iyileşmesi sonrasında işlerini büyüterek kendi işini kurdu. Konya’da yaşayan Tahsin Tosun, şimdilerde gelen taleplere yetişemiyor.

TALEPLERE YETİŞEMİYOR

6 yıl önce eşi geniz kanserine yakalanan Tahsin Tosun, antioksidan içeriği zengin olan, mor üzümsü çalı meyvesi Aronya’nın sağlığa faydaları hakkında bilgi sahibi oldu.

Eşinin iyileşmesi için Ukrayna’dan 200 fidan getirten Tosun, Konya’da 6 dekarlık bir bahçe kurdu. Eşinin tıbbi tedavisi devam ederken, aynı zamanda meyve üretmeye de devam eden Tahsin Tosun, bahçesinde yetiştirdiği Aronya’nın eşini iyileştirmesi sonrasında kurduğu bahçeyi büyüttü.

Bir süre sonra fidan sayısını 1200’e çıkaran Tosun, oldukça fazla talep almaya başladı. 20 yıldır özel sektörde çalışan Tosun, işini bırakarak geçimini Aronya bahçesinden sağlamaya başladı ve kendi işinin kurdu.

GEÇİMLERİNİ TAMAMEN ARONYA’DAN SAĞLIYORLAR

Yaklaşık 6 yıl önce bahçeyi oluşturduklarını ifade eden Tosun, "Hem kendimiz tüketiyoruz hem de ihtiyacı olan insanlara meyveyi sunuyoruz." dedi.

 

"Aronya yetiştiricileri, dekar başına Türkiye'de yetiştirilen diğer bitkilerin tamamından daha yüksek gelir sağlıyor. Şu anda kilosunun perakende satış fiyatı, yaş olarak 120 lira, kurusu ise 380 lira. Biz dört kişilik bir aileyiz ve yıllık geçimimizi çok rahat bir şekilde tamamen aronyadan sağlıyoruz. Aynı zamanda bunun sirkesini, reçelini de üretiyoruz. Dondurulmuş olarak da satıyoruz. Altıncı yılımızda bu sene bitki başına verimimiz 4 kilo civarında. Toplamda 5 ton meyve çıkacak."

Türkiye’de Aronya’nın yeni yeni tanınmaya başlamasına rağmen meyvenin ABD, Rusya ve Balkan ülkelerinde çok ciddi miktarlarda yetiştirildiğini ifade etti.

Meyvenin insan sağlına olumlu etkilerini anımsatan Tosun, şöyle devam etti:

"İçerdiği antioksidan, antosiyanin ve fenollerle bu meyve insan sağlığına iyi geldiği belirtiliyor. Özellikle son yıllarda yaşadığımız pandemi nedeniyle insanların bağışıklık sistemine ve sağlığa verdiği önemle bu meyve ön plana çıktı. Aronya bir sağlık meyvesi. Bizim keyif aldığımız kiraz, kayısı gibi keyif alarak yediğimiz meyvelerin dışında kekremsi, ağızda burukluk bırakan bir tada sahip. Aronya, antioksidan şampiyonu diyebileceğimiz en yüksek antioksidan derecesine sahip olan meyvedir."

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında