Erkekler üzerindeki etkisi korkunç! Etkileri cinsiyete göre değişiyor: Kalp krizini tetikleyebilir

Son yıllarda ülkemizde kullanımı giderek artan kahve, birçok insanın sabahlarının vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Kolesterol, vücudun düzgün çalışması için ihtiyaç duyduğu bir maddedir. Ancak yüksek kolesterol, sağlık için oldukça zararlıdır. Diğer yandan düşük kolesterol da sağlık üzerinde olumsuz etkilere neden olmaktadır. Kolesterolü dengede tutmanın yolu ise sağlıklı ve düzenli beslenmeden geçmektedir.

KOLESTEROL NEDİR?

Sağlığınız için kolesterolün dengede kalması önemlidir. İki tip kolesterol, HDL ve LDL, yüksek yoğunluklu lipoprotein ve düşük yoğunluklu lipoproteindir, ayrıca 'iyi' ve 'kötü' kolesterol olarak da bilinir. İyi kolesterol, HDL, kardiyovasküler sağlığı korumak için gerekli olan kolesterol şeklidir, kötü kolesterol, LDL ise atardamarlarda plak oluşturarak kalp sağlığına zarar verir. Beslenme, kolesterolün ana etkenidir ve bazı gıdalar, kişinin cinsiyetine bağlı olarak diğerlerinden daha büyük bir etkiye sahip olabilir.

Kahve pek çok hayvansal ürün gibi kolesterol içermez. Bunun yerine kahve, vücudunuzun kolesterolü nasıl ürettiğini etkiler.

ETKİLERİ CİNSİYETE GÖRE DEĞİŞİYOR

Bilim insanları, Open Heart dergisinde yayınlanan yeni bir araştırmaya göre; özellikle içici bir erkekse, kahvenin kolesterol seviyeleri üzerinde önemli bir etkisi olabileceğini keşfettiler. Kahve tüketiminin erkeklerin kolesterol düzeyleri üzerinde kadınlardan daha fazla etkisi olduğu gösterilmiştir. Önceki araştırmalar günde sadece iki veya üç fincan kahvenin tüketici için birden fazla kardiyovasküler ve nörolojik fayda sağladığını göstermiştir.

KAHVE VE KOLESTEROL ARASINDAKİ BAĞLANTI

Son on yılda yapılan bazı çalışmalar, kahve ve kolesterol arasında bir bağlantı olduğunu göstermiştir. Bir araştırmaya göre; cafestol ve kahweol gibi kahve yağları (diterpenes olarak bilinir) bu durumdan sorumludur. Kahve yağları doğal olarak hem kafeinli hem de kafeinsiz kahvede bulunur.

Araştırmaya göre; cafestolün vücudun kolesterolü metabolize etme ve düzenleme yeteneğini etkilediğini göstermektedir. Yapılan araştırmaya göre kahve ve kolesterol kontrollü çalışmalardan, kahve yağı safra asitlerini ve nötr sterolu azaltabilir. Bu da kolesterolün yükselmesine yol açabilir. Araştırmacılar, cafestol’ün 'insan diyetinde tanımlanan en güçlü kolesterol yükseltici bileşik' olduğu sonucuna varmıştır.

Vücudunuzda kahve metabolizmasını yavaşlatan bir genetik mutasyonunuz varsa ve günde iki veya daha fazla fincan kahve içiyorsanız, kalp hastalığı riskiniz daha yüksek olabilir.

KAHVE İÇMENİN FAYDALARI

Günlük olarak önemli miktarlarda kahve içmediğiniz sürece, kahve kolesterolü yükseltir mi diye endişe etmenize gerek yoktur. Aksine, kahve birçok sağlık yararı da sağlayabilir. 

Uzmanlara göre; çalışmalar kahve ile kalp hastalıkları ve kanser riskleri arasında anlamlı bir bağlantı bulunamamıştır. Daha önce bulunan bağlantılarda da kişinin kahve ile birlikte içtiği sigara ve egzersiz eksikliği gibi durumlar göz önüne alınmadı. Bununla birlikte, araştırma, kahve tüketimi ile azalan ölüm oranı arasında bir bağlantı olduğunu da göstermiştir.

Kahve ayrıca tip 2 diyabet, karaciğer hastalığı, Parkinson ve depresyon gibi hastalıklara karşı koruma ile de ilişkilendirilmiştir.

UYARILAR VE RİSKLER

Belki de kahvenin etkileri ile ilgili en alakalı soruların bir kısmı, enerji ve ruh artırıcı özelliği olan kafeindir. Sonuçta, bu yüzden çoğumuz kahveyi bu özelliği için içiyoruz.

Kafein bir uyarıcıdır. Çok fazla huzursuzluk, uykusuzluk, baş ağrısı, mide rahatsızlığı ve anksiyeteye neden olabilir. Bazı insanlar kafeinin etkilerine özellikle duyarlıdır. Bu insanlar kahve içimini sınırlayabilir yada kafeinsiz kahve içebilir.

Kafein, aşağıdaki gibi bazı durumları kötüleştirebilir:

  • Uykusuzluk hastalığı
  • Kaygı
  • Depresyon
  • Yüksek tansiyon
  • Aritmiler gibi kalp problemleri
  • Böbrek sorunları
  • Kronik mide sorunları
  • Hatta kafeinin bazı kadınlarda kemik erimesi riskini artıracağının kanıtları bile vardır. Kafein bazı ilaçlar veya bitkiler ile beraber alındığında yan etkilere neden olabilir.

Aşağıdaki ilaçları kullanıyorsanız kahveyi dikkatli içmeye özen gösterin.

  • Siproflaxin ve norfloxacin gibi kinolon antibiyotikler
  • Teofilin gibi astım ilaçları
  • Depresyon ilaçları
  • Antikoagülan ilaçlar
  • Dekonjestanlar dahil olmak üzere uyarıcı ilaçlar
  • Ekinezya
  • Kafein içeren kilo kaybı hapları
  • Kafein içeren ağrı kesiciler
  • Kafein sadece kahvede yoktur. Aynı zamanda siyah çay, yeşil çay, çikolata ve hatta enerji içeceklerinde bile vardır.

SONUÇ

Ne kadar araştırma yapılırsa yapılsın kahve dünya çapında en popüler içeceklerden biridir. Kahve kolesterol yükselmesi konusunda bir endişeye neden olsa da, paniğe gerek yok. Kahvenizi iyi demleyerek ve çok fazla tüketmeyerek bu riski azaltabilirsiniz. Yüksek kolesterolünüz varsa, damıtılmış kahve için ve dengeli için. Eğer başka bir endişeniz varsa doktorunuza danışın.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında