Erdoğan Aktaş ile Maden Faciası Özel programında maden kazasıyla ilgili dikkat çekici açıklamalar

Tv100 ekranlarında yayınlanan Erdoğan Aktaş ile Maden Faciası Özel, programında Bartın'daki Tv100 muhabirleri Mehmet Bal ve Emre Timur, oradaki son gelişmeleri aktardılar. Programa canlı bağlantı ile katılan TTK Eski Genel Müdür Yardımcısı Dursun Akyürek, kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Kaynak: TV100

Geçtiğimiz gün Bartın'ın Amasra ilçesindeki maden ocağında 18:15'te patlama meydana gelmişti. 110 işçi o gün vardiyada çalışıyordu. 49 işçi patlamanın kritik noktada görevdeydi. Uzun süreçte gerekli çalışmalar yapıldı. AFAD, UMKE'den yetkili isimler ve ambulans buradaydı. Madende bir yangın vardı ve oksijen gittiği için yangın sürüyordu. Madendeki işçileri kurtarma çalışmaları devam ederken yangını söndürme çalışmaları da sürdü. Dün itibariyle 41 madencimizin şehit olduğu bilgisi paylaşılırken 11 madencimizin de yaralı olduğu bildirildi. Yaralı madencilerimizin 3'ü Bartın Devlet Hastanesi, 2'si ise özel bir hastanede olmak üzere 5'i Bartın'da, 6'sı da İstanbul'da Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde tedavi altına alındı. Aşağıdaki yangın şu an küçük ölçeğe indirildi, söndürme çalışmaları devam ediyor. Çeşitli önlemler alınıyor. 

Tv100 muhabirleri Bartın'da 

Yaşanan olayın ardından hayatını kaybedenler adli tıpa gönderilmişti. Kimliği tespitlerinin yapılmasının ardından ailelerine teslim edildiler. Henüz 20'li yaşlarında olan Mustafa Can Yıldırım'da maden kazasında hayatını kaybedenler biriydi. Tv100 muhabiri Mehmet Bal, acılı ailenin evindeydi.

Tv100 muhabiri Emre Timur patlamanın yaşandığı maden ocağındaydı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ'ında açıklama yapacağını belirtti. Bakan Bozdağ, önce devlet hastanesine giderek oradaki yaralılarla ve başhekimle bir görüşme yaptı. Ardından Amasra'ya geldi. Amasra Belediyesi'ndeki Adalet Sarayı'na gitti ve soruşturmaya yönelik detayları öğrendi. 

İlk etapta İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından ilk açıklama gelmiş ve 26 madencimizin şehit olduğu haberini vermişti. Yarım saat sonra da Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 2 madencimizin daha hayatını kaybettiğini söylemiş ve sayı 28'e yükselmişti. O sırada madenci aileleri ve yakınları da maden ocağına gelmiş ve endişe içinde beklemeye başlamıştı. Çoğu madencinin, hala madende mi hastane de mi oldukları belli değildi. Hastanedeki madencilerin isimleri açıklanmamıştı. Sağlıklı bilgi akışı için çalışma yapıldı, liste hazırlandı. Sonrasında isimler paylaşıldı. Hayatını kaybeden madencilerin bir kısmı dün toprağa verildi, bugün de cenaze törenleri devam ediyor. Bakanlar, çeşitli cenazelere katılacaklar. Taziyelerini gerçekleştirmeye devam ediyorlar. 

Eski TTK Genel Müdür Yardımcısı canlı yayında!

Erdoğan Aktaş ile Maden Faciası Özel programına canlı bağlantı ile katılan TTK Eski Genel Müdür Yardımcısı Dursun Akyürek, kazaya ilişkin açıklamalarda bulundu.

Dursun Akyürek, "Madenci kardeşlerimizin hepsinin mekanları cennet olsun, yaralılara da şifalar diliyorum. Ben olayı yakından takip ediyorum. Gerçek olan şudur, biz madenciler olarak biliyoruz ki Zonguldak kömür havzası, gaz ihtiva eden, metan ihtiva eden ve toz patlaması riski olan ocaklardır. Havzanın diğer ocaklarının tamamında gaz emisyonu vardır. Ocaklar arasında miktar ve risk farkları olsa da bu bilinen bir gerçektir. Yani o sahada bulunan gazı teyit veya tespite gerek yoktur. Oradaki tüm madenci, maden mühendisleri arkadaşlarımız, çalışan herkes bilir ki o madenlerin tamamında yüzeyden derinliklerine kadar metan riski vardır ve derine indikçe artar. Diğer risk faktörlerinin de oranları yükselir. Hepsinde bilinen bir durumdur. Amasra Maden İşletmesi sürekli derine inmektedir. Şu an 350 metre kotuna kadar inilmiştir." dedi. 

Bu noktada Erdoğan Aktaş, Akyürek'e "Bu kaza önlenebilirdi de önlenmedi mi? Satıştay raporlarında 300-350 kotta sıkıntılar olabilir ifadeleri var." sorusunu yöneltti. Akyürek, "Raporlar bize gelir, kurum ve yetkililer gerekli cevapları verir. İkazları yerine getirmeye çalışır. Şunu açıkça belirtmek gerekir. Türkiye'de maden kanun ve mevzuatları alınacak önlemleri açıkça tarifler. Sorun, önlemlerin mevzuat olarak eksikliği değil, buradaki sorun uygulama eksikliği ve takip eksikliğidir. Madendeki mevzuatı ve kazaları takip eden birimler vardır. Eski Maden İşleri Genel Müdürlüğü, Çalışma Bakanlığı Müfettişleri gibi, Sayıştay ise kurumları, denetlemekte ve takip etmektedir. Gördükleri eksiklikleri raporda yazmakta ve kurumlara da bildirmektedir. Şu tarihte şu sorun raporda yer aldı. Risk faktörünü görüp önlemini almak gerekir. O raporda belirtilen riskler her zaman dikkat alınması gereken ve bilinen risklerdir. Bu arada sorun risklere yönelik alınan önlemlerin yerine getirilip getirilmemesidir. Biz çok facialar yaşadık ve hep ders almaya çalıştık. Buradaki herkes bilir sahada gaz riski vardır, raporlarda yer alır, önlem alınması gerekir. Alınan önlemler gerçekçi midir? Kaza riski indirgeyecek önlemler midir? Maden işçilerinin bu önlemler hakkında bilgisi ve uygulama yeteneği var mıdır? Burada sorun bu önlemlerin devamlılığı ve sürekliliğini sağlamaktır." dedi. 

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem