Endişe Yok. Naci Görür Malatya'daki deprem için konuştu: 2020'de Büyük Ölçüde Kırılmıştı

Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Çevre illerde de hissedilen şiddetli depremi ilişkin Prof. Dr. Naci Görür açıklama yaptı. Depremin Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana geldiğini ve bu fayın 2020 yılındaki Elazığ depreminde büyük ölçüde kırıldığını söyleyen Görür," Endişe yok" değerlendirmesinde bulundu. Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz'den de açıklama geldi.

Malatya'nın Kale ilçesinde, saat 10.46'da 5,9 büyüklüğünde deprem meydana geldi.

Şiddetli deprem, aralarında Elazığ, Diyarbakır, Tunceli ve Gaziantep'in de bulunduğu birçok ilde hissedildi. 

Prof. Dr. Naci Görür çevre illerde de hissedilen şiddetli depremi ilişkin sosyal medya hesabından açıklama yaptı.

Depremin Doğu Anadolu Fayı üzerinde meydana geldiğini ve bu fayın 2020 yılındaki Elazığ depreminde büyük ölçüde kırıldığını söyleyen Görür," Endişe yok" değerlendirmesinde bulundu.

 Prof. Dr. Naci Görür X'teki paylaşımında şu ifadeyi kullandı: "Akuşağı-Kale/Malatya’da 6,0 büyüklüğünde deprem oldu. Doğu Anadolu Fay Zonu üzerinde. Biliyorsunuz 2020 yılında Elazığ depremi nedeniyle bu fay büyük ölçüde kırılmıştı. Muhtemelen bugün olan deprem 6 Şubat 2023 depremlerinin bu faya enerji transferinin bir sonucudur. Endişe yok" 

"BUNLARDA YIKIM OLABİLİR"

Daha sonra sosyal medya hesabından yeni bir paylaşım yapan Görür, "Elazığ’daki ve Malatya’daki hemşerilerime duyuru: Malatya ve Elazığ yörelerinde DAF üzerinde afet boyutunda bir deprem beklemiyorum ama son depremlerde zarar gören, hasar gören binalardan uzak durun. Bunlarda yıkım olabilir. Geçmiş olsun" dedi.

OKAN TÜYSÜZ: BU TÜR DEPREMLERİ OLAĞAN KARŞILAMAK LAZIM

Deprem Uzmanı Prof. Dr. Okan Tüysüz ise depreme ilişkin değerlendirmesinde şu ifadelere yer verdi:

Depreme bakacak olursak Doğu Anadolu fayı ve o fay zonu üzerinde bir yer. Özellikle 6 Şubat depremi ve 2020'de yaşadığımız Elazığ depreminden sonra oldukça stresin fazla olduğu bir bölge.

Bu bölgedeki faylardan birinin harekete geçtiğini düşünüyorum. Ama bilgiler henüz çok taze, inceleme gerekiyor. 5.9 ve 6.1 büyüklükleri arasındaki sığ deprem. 10,12 km üzerine kaynaklar var. Hasar olabilecek bir deprem. Umuyorum ki ciddi bir hasar ortaya çıkmaz.

Bu bölgenin tümü için bu tür depremleri olağan karşılamak lazım. Türkiye'nin özellik Doğu Anadolu'da Bingöl çevresinde Yedisu segmenti dediğimiz fay 7 üzerinde deprem üretme potansiyeline sahip. Burası riskli bir bölge, uzun yıllardır konuşuluyor. Bunun dışında Güneydoğu Anadolu fayı dediğimiz Hatay'dan başlayıp Hakkari'ye uzanan bölgedir. Bu bölgelerde de 6 ve üzeri depremler olması olağan.

ŞÜKRÜ ERSOY: ARTÇILAR 5'E KADAR ÇIKABİLİR

Prof. Dr. Şükrü Ersoy, yaşanılan depremi CNN TÜRK ekranlarında yorumladı. 

Bu büyüklükteki deprem hissedilebildiği gibi hasar verecek bir deprem. artçı değil bu. Çünkü merkez üssü doğu Anadolu ile Malatya fayları arasındaki kale bölgesine yakın. Bu depremin olma olasılığı yüksekti. Bu bölgede artçı dışında çok deprem olmuştu. Bir kavşak noktasında olduğu için pek çok deprem meydana geliyordu. Bu müstakil bir deprem. Dolayısıyla gelmeyebilir. Başlı başına büyük bir deprem sayılır bu. Kırsaldaki evlere hasar verebilecek bir deprem. Süre olarak 20 saniyeye yakın sürede hissedildiğini düşünüyorum.

Artçıları 5'e kadar çıkabilir. Bu oldu bitti deyip konutlarda olmayalım. Yetkililer bu konuda açıklamalar yapacaktır. Dedikodulara değil resmi açıklamalara dikkat etmeli. Bir süre dışarıda olmakta yarar var. Bunun kendine ait artçıları olacaktır.

Bahar Candan: Ablam sevgilimle ilişki yaşıyor Lapa Lapa Kar Yağışı Geliyor. Şiddetli deprem oldu! İşte hissedilen iller... Öğretmeni tarafından tecavüze uğradığını söyledi! Rojin'in ölümünde Narin yöntemi mi uygulandı? 4.7 büyüklüğünde bir deprem oldu