En son 1980'de yaşanmıştı! Gökbilimcileri hayrete düşüren olay, saatte 10.000 kilometre hızla fırlattı

Gökbilimciler, kısa süre önce uzayda nadir gerçekleşen bir olaya tanıklık etti. Güneş sisteminin en büyük gezegeni Satürn, saatte 10.000 kilometreden daha fazla hızla hareket eden kuyruklu bir yıldızı adeta fırlattı attı.

Evren devasa bir yer ve yıllardır uzay ajansları her bir birimini ivedilikle araştırıp keşfediyor. Dünya, güneş sistemi içerisinde yer alırken, bizimle aynı sistemde bulunan birçok gezegen daha var. Satürn'de bunlardan biri, hatta güneş sisteminin en büyük gezegeni.

Gökbilimciler, kısa süre önce Satürn'de gerçekleşen ilginç bir olaya tanıklık etti. Güneş sisteminin en büyük gezegeni Satürn, saatte 10.000 kilometre hızla hareket eden yüksek hızlı bir kuyruklu yıldızı güneş sistemimizin dışına fırlattı.

KUYRUKLU YILDIZ 14 HAZİRAN'DA TESPİT EDİLDİ

"A117uUD" olarak numaralandırılan kuyruklu yıldız ilk olarak 14 Haziran'da Asteroid Karasal Son Uyarı Sistemi (ATLAS) tarafından tespit edildi ve gökbilimciler o tarihten bu yana 142 gözlem yaptı. Peki dikkat çeken olay nasıl gerçekleşti?

Kuyruklu yıldız, Güneş'in etrafında dolanırken devasa gezegen Satürn'le karşılaştı. Satürn'ün muazzam çekim gücü yörüngesini değiştirerek yıldızı saatte 10.700 kilometre (saniyede 3 kilometre) gibi yüksek bir hıza fırlattı ve güneş sisteminden yıldızlararası uzaya çıkmak için yeterli bir hız sağladı. Öyle ki bu hıza savaş uçakları dahi yetişemiyor...

Dikkat çeken bir başka detay ise bu tür olaylar çok nadir meydana geliyor. Nitekim insanoğlu, güneş sisteminin dışına fırlatılan sadece iki kuyruklu yıldıza şahit oldu. Bunlardan biri 1980'de Jüpiter tarafından fırlatılan C/1980 E1 (Bowell) idi.

Okan Buruk, Ozan Kabak'ı geri istiyor İfşa videosu çıkan hakem geri döndü 2025'te en yüksek emekli promosyonu veren bankalar ŞOK 8-14 Ocak 2025 indirim kataloğu yayımlandı Esma Esad İngiliz ajanı çıktı! PTT binasındaki kanlı infazda yeni gelişme