En son 1859’da görüldü: Güneş Fırtınası nedir? Güneş Fırtınası ne zaman gerçekleşecek?
Güneş fırtınası ya da bir diğer adıyla jeomanyetik fırtına, son zamanlarda sıkça gündeme geliyor. Haberleşme ve GPS sistemleri üzerinde etkili olan güneş fırtınası, kutuplara yakın bölgelerdeki uçakların telsiz bağlantılarını olumsuz etkiliyor. En son 1859’da görülen Güneş fırtınasının günümüzde tekrar yaşanabilme ihtimali uzun bir süredir gündemde kendine yer buluyor. Peki nedir bu Güneş fırtınası?
Dünyanın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı, Güneş fırtınası olarak adlandırılıyor. Geçtiğimiz günlerde Hindustan Times’ın yaptığı habere göre yakın zamanda dünyaya bir Güneş fırtınasının çarpması bekleniyor. Güneş fırtınasının Dünya’ya çarpması durumunda gezegenin belirli kısımlarında bir tahribata yol açacağı ifade edildi. Peki, Güneş Fırtınası nedir?
Kaynağının Güneş atmosferi olduğu bilgisine ulaşılan fırtınanın, Dünya'nın manyetik alanı üzerinde önemli bir etkiye sahip olabileceği belirtiliyor.
Güneş fırtınaları nedeniyle, Dünya'nın dış atmosferi ısınabilecek ve uydular ise doğrudan etkilenebilecek.
Söz konusu fırtına nedeniyle uydularda oluşacak ısınmadan dolayı GPS, cep telefonu ve uydu TV sinyallerinde parazitlenmelerin yaşanabileceği ifade ediliyor. Bilim insanları söz konusu fırtınanın küresel elektrik kesintilerine ve milyarlarca dolar zarara da neden olabileceği ifade edildi.
1582 yılında yaşanan Güneş fırtınası, tam 3 gün sürdü. Önce Avrupa sonra Asya kıtasını etkisi altına alan fırtına, o dönem teknolojik cihazların bulunmaması nedeniyle ciddi bir hasara neden olmadı.
GÜNEŞ FIRTINASI NEDİR?
Jeomanyetik fırtına ya da bilenen ismiyle Güneş fırtınası, Dünya'nın manyetik alanıyla etkileşime giren bir güneş rüzgarı şok dalgası veya manyetik alan bulutunun neden olduğu, gezegenin manyetosferinin geçici olarak bozulması olayına verilen addır.
Güneş yüzeyindeki koyu renkli güneş lekeleri de, Güneş'in manyetik alanında oluşan bir nevi kısa devre sonucu ışın ve plazma patlamaları sonucunda meydana geliyor. Bu patlamalar sonucu röntgen veya ultraviyole gibi ışınlar yayılıyor. Uzmanlar, büyük bir patlamanın ise milyarlarca ton maddeyi uzayın milyonlarca kilometre derinliğine saçabileceğini belirtiyor.