En doğru Kurban nasıl, kaç kişi kesilir Diyanet? Kurban keserken bıçak nereye vurulur? Kurbanlık hangi ayağı bağlanmaz?

2024 Kurban Bayramı'na sayılı günler kaldı. 16-19 Haziran tarihlerine gelen Kurban Bayramı öncesinde nasıl ve kaç kişi ile kurban kesileceği merak konusu oldu. Öte yandan kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler de şimdiden araştırılıyor. En çok merak edilen soruların başında, "Kurban keserken bıçak nereye vurulur? Kurbanlık hangi ayağı bağlanmaz?" yer alıyor. Peki, En doğru Kurban nasıl, kaç kişi kesilir Diyanet? İşte kurban keseceklerin dikkat etmesi gerekenler...

En doğru Kurban nasıl, kaç kişi kesilir Diyanet? 16-19 Haziran Kurban Bayramı için geri sayım başladı. Büyükbaş, küçükbaş kurbanlık kesecek olanlar araştırmalarına hız kesmeden devam ediyor. Kurban kesme şartları arasında bilindiği gibi akıl sağlığı yerinde, büluğ çağına girmiş ve temel ihtiyaçları ve borçlarından başka nisap miktarı mala sahip olup seferi olmamak yer alıyor. Peki, Kurban keserken bıçak nereye vurulur? Kurbanlık hangi ayağı bağlanmaz? İşte kurban keserken dikkat edilmesi gerekenler...

EN DOĞRU KURBAN NASIL, KAÇ KİŞİ KESİLİR DİYANET?

Dinimiz İslam sayfasına göre kurban kesimi adım adım şöyle olmalıdır:

  1. Önce diz boyu çukur kazılır. Kurbanın gözleri tülbentle bağlanır. Kıbleye dönük olarak sol yanı üzerine yatırılır. Boğa, tosun gibi büyük baş hayvanların kolay kesilebilmesi için çengele asılması caizdir. Boğazı çukurun kenarına getirilir. İki ön ve bir arka ayakları, uçlarından bir araya bağlanır. Üç kere bayram tekbiri okunur. Sonra, bismillahi Allahü ekber diyerek, deveden başka hayvanın, boğazından kesilir. Bismillahi derken, h’yi belli etmek gerekir. Belli edince, Allahü teâlânın ismi olduğunu düşünmek lazım olmaz. h’yi açıkça belli etmezse, Allahü teâlânın ismini söylediğini düşünmek gerekir. Bunu da düşünmezse hayvan leş olur, yenmez. Bismillahirrahmanirrahim demek de caizdir. Fakat evlâ olanı, (Bismillahi Allahü ekber) demektir.
  2. Besmele çekilince, hemen kesmek şarttır. Besmele çektikten sonra bıçağı bilerse, Besmeleyi tekrar etmesi gerekir. Besmele çektikten sonra, hayvan yerinden kalkarsa, yatırdığı zaman tekrar Besmele çekmesi gerekir; fakat bir kelime söylemek, bir lokma yemek ve bir yudum su içmek gibi az bir ara vermenin zararı yoktur. Besmele çektikten sonra, elindeki bıçağı bırakıp, başka bir bıçak alsa, Besmeleyi tekrar çekmesi gerekmez.
  3. Bir hayvan için Besmele çekildikten sonra, onu bırakıp başka bir hayvan kesilecek olsa, Besmeleyi tekrar çekmek gerekir.
  4. Arka arkaya birkaç hayvanı boğazlayacak kişinin, hepsi için ayrı ayrı Besmele çekmesi gerekir; fakat hayvanları, üst üste yatırıp kesecek olsa, bir Besmele kâfidir. Bir hayvanı iki kişi kesse, ikisinin de Besmele çekmesi gerekir.
  5. Besmele unutulursa zararı olmaz. Kasten Besmelesiz kesmek haramdır.
  6. Hayvanın boğazında yemek, nefes borusu ve iki yanda birer kan damarı vardır. Bu dört damardan üçü bir anda kesilmelidir.
  7. Şafii’de, yemek borusuyla nefes borusu kesilirse kâfidir. Ancak gırtlak düğümü baş tarafında kalmalıdır. Gırtlak düğümünün tamamı vücut tarafında kalırsa, kesilen hayvan yenmez.
  8. Kurban kesenin, kıbleye karşı dönmesi sünnettir.
  9. Erkek ve kadın Müslümanın, cünübün, delinin, bunağın, çocuğun ve sarhoşun Besmeleyle kestiği hayvan yenir. Ehl-i kitabın [Hristiyan veya Yahudi'nin] kestiği de yenir. Fakat ehl-i kitaba kurban kestirmek mekruhtur. Dilsiz ve sünnetsizin, hayvan kesmesi mekruhtur.
  10. Solak bir kimsenin, sol eliyle kurban kesmesinde mahzur yoktur. Temiz işleri yaparken, sağdan başlamak sünnet-i zevaiddir, yani müstehabdır. Bir özürle soldan başlamak mekruh olmaz. Yani sol elle kesilen hayvan ve kurban yenir.
  11. Bir ihtiyaç varsa, kurbanı bayıltıp kesmek caizdir. Başını bir kerede koparıp kesilen de yenir; fakat öyle kesmek günah olur. Hayvanı ensesinden kesmek haramdır; ama eti yenir.
  12. Kurban hayvanını yüzmek için, şişirmek caizdir.

Diğer yandan kaç kişinin kurban keseceği ile ilgili Diyanet'te şu açıklama yer alıyor:

"Buna göre iki büyükbaş hayvan, yediden fazla kişi tarafından hisseleri belirlenmeksizin kurban olarak kesilir de etleri karışık bir şekilde mesela dokuz eşit parçaya bölünerek hissedarlara dağıtılırsa, bu kurban caiz olmaz. Ancak iki büyükbaş hayvanı kurban eden ortakların sayısının yedi veya daha az kişi olmaları durumunda bu işlem caiz olur. Zira ortakların her biri her iki hayvanda en az bir hisse kesmiş olur."

KURBAN KESERKEN BIÇAK NEREYE VURULUR?

Diyanet'e göre kurban keserken şunlara dikkat etmek gerekiyor:

a) Usûlüne göre bir kesim yapmış olmak için hayvanın yemek ve nefes borularıyla, iki atardamarından en az birinin kesilmesi gerekir. Bu şekilde yapılan bir kesim sırasında, kanın akıp boşalmasını beklemeden hayvanın omuriliğinin hemen kesilmesi mekruhtur. Bu konuda etlik kesim ile kurbanlık kesim arasında bir fark yoktur.

b) Hayvanın canı çıkmadan başının gövdesinden ayrılmamasına ve derisinin yüzülmesi gibi diğer işlemlere başlanmamasına özen gösterilmelidir.

c) Kurban edilecek hayvana acı çektirilmemeli ve eziyet edilmemelidir. Bu nedenle hayvanlar ehil kişiler tarafından kesilmeli ve boğazlama işlemi süratli bir şekilde yerine getirilmelidir.

d) Çevre temizliği için gerekli tedbirler alınmalıdır.

e) Hayvanların bir diğerinin kesimini görecek şekilde yan yana bulundurulmamalarına azami özen gösterilmelidir.

Kurban kesecek ortakların her birinin, hayvanın en az yedide birine sahip olması gerekir. Bu itibarla bir büyükbaş hayvana hissedar olan kişiler, kendileri adına kesilen kurbandan hisselerini belirlemelidirler.

KURBANLIK HANGİ AYAĞI BAĞLANMAZ?

Kurbanlık hayvanın sağ arka ayağı serbest kalmak şartıyla diğer ayakları bağlanır.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem