Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı? En düşük SSK, BAĞ-KUR emekli maaşı ne kadar olacak?

Temmuz ayında 6 aylık enflasyon rakamları açıklandı. Buna göre; memur maaş zammı yüzde 19,31, emekli maaş zammı ise yüzde 24,73 oldu. Maaşı 8 bin liranın altında kalıp en düşük emekli maaşı 10 bin lira alan emekliler ile ilgili ise kök maaş düzenlemesine gidileceği açıklandı. Şimdi de emekli maaşına seyyanen zam gündemde. Peki, Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı? En düşük SSK, BAĞ-KUR emekli maaşı ne kadar olacak?

Emekliye temmuz sonrası seyyanen zam gelip gelmeyeceği merak konusu oldu. Temmuz ayında açıklanan enflasyon rakamlarına göre; SSK, BAĞ-KUR emekli maaş zammı yüzde 23,74 oldu. Kök aylığı 8 bin liranın altında kalan emekliler için ise en düşük emekli maaşı 10 bin liranın 12 bin TL olması yönünde çalışmalar başlatıldı. Gündemde tüm emeklilere 2 bin lira seyyanen zam yapılması var. En düşük emekli maaşının yükseltilmesi ile ilgili AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik çalışmaların sürdüğünü belirtti. Peki, Emekliye refah payı ve seyyanen zam var mı? En düşük SSK, BAĞ-KUR emekli maaşı ne kadar olacak?

EMEKLİYE REFAH PAYI VE SEYYANEN ZAM VAR MI?

TÜİK'in açıkladığı verilere göre; 6 aylık enflasyon 24,73, Yıllık enflasyon %71,60, Haziran enflasyonu %1,64, 6 aylık SSK, Bağ-Kur emekli zammı 24,73,6 aylık memur enflasyon farkı Yüzde 8.46, 6 aylık memur toplu sözleşme zammı Yüzde 10, memur ve memur emekli zammı yüzde %19,31 oldu.

Emekliye yapılan yüzde 24,73 oranındaki zamdan ne yazık ki maaşı 8 bin liranın altında olan emekliler faydalanamadı. Kök maaşa yapılan zamla maaşı 8 bin lira altında olanlar en düşük emekli aylığı olan 10 bin lira almaya devam edecekler. Fakat, AK Parti en düşük emekli aylığını 10 bin TL'den 12 bin TL'ye çıkartmaya yönelik çalışma başlattı. Bunun yanında emekliye 2 bin lira seyyanen zam yapılması da konuşuluyor. AK Parti kaynaklarına göre seyyanen zammın tüm emekli maaşlarına yansıması fakat ortada alınmış bir karar olmadığı belirtiliyor.
Ekonomim'de yer alan habere göre; AK Parti kaynaklarının '2 bin liralık ek zammın tüm emeklilere yansıması konusunu tartışıyoruz, ama ortada alınmış bir karar yok' dedikleri aktarıldı.

En düşük emekli aylığı ile ilgili yapılacak düzenlemeden, yaklaşık 1 milyon 610 bin emeklinin faydalanması bekleniyor.

EN DÜŞÜK SSK, BAĞ-KUR EMEKLİ MAAŞI NE KADAR OLACAK?

Emekli maaşına yapıaln yüzde 23,74 zam oranı ile beraber;

  • Bağ-Kur (Esnaf) - 10.178 TL’den -12.695 TL
  • Bağ-Kur (Tarım) - 8.089 TL’den -10.089 TL
  • SSK (2000 öncesi) - 11.367 TL’den - 14.178 TL
  • SSK (2000 sonrası) - 7.047’den - 8.789 TL oldu.

Yapılan zamdan kök maaşı 8 bin liranın altında olanlar faydalanamadı. Bu kişiler, en düşük emekli maaşı olan 10 bin lirayı almaya devam edecek. Fakat kök maaşa düzenleme gelmesi ve en düşük emekli aylığının 12 bin lira olması bekleniyor.

Malatya'ya meydan okudu kavga yine orta çıktı! Real Madrid, Dortmund'u ikinci yarıda yıktı Antalyaspor'da ilk hedef Emre Belözoğlu Jose Mourinho'nun tazminat bedeli ortaya çıktı Bahçeli'nin Öcalan çıkışında kim, ne dedi? Bahçeli'nin yüzüğünün ve rozetinin şifresi...