Emekliye kötü haber: Seyyanen zam yok. TBMM'den geçti. Emekliye yüzde 25 zammı TBMM'de kabul edildi. SGK ve Bağ-Kur emeklisi zam oranı belli oldu
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı TBMM Genel Kurulu'ndaki emekli zammı görüşmelerindeydi. Beklenti yüksekti, seyyanen zam yapılması bekleniyordu. Ancak MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin çıkışına rağmen herhangi bir artış yapılmadı. Teklif AK Parti ve MHP'nin oylarıyla kabul edildi.
Milyonlarca emeklinin gözü kulağı TBMM'de görüşülmekte olan emekli zammıyla ilgili düzenlemediydi. Emeklilere 6 aylık enflasyon oranında zam yapılmış ancak bu oran daha sonra yüzde 25'e yükseltilmişti.
Emekliler yapılan bu zamma tepki gösterdi ve zam oranını yükseltilmesini istedi. Emekliler derneği de yaptıkları açıklamada 4 bin liralık bir seyyanen zam istemiş, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli de grup toplantısında zammın yetersiz olduğunu söylemiş ve 8 bin liranın üstünde bir seyyanen artış yapılması gerektiğini açıklamıştı.
Ancak beklenen artış gerçekleştirilmedi.
TBMM'de kabul edildi
TBMM Genel Kurulunda, en düşük memur maaşının 22 bin 17 liraya çıkarılmasını, emekli aylıklarına yüzde 25 oranında zam yapılmasını ve bazı vergilerde artış öngören kanun teklifinin ikinci bölümü üzerindeki görüşmeler tamamlandı.
İYİ Parti Gaziantep Milletvekili Mehmet Mustafa Gürban ise milli dayanışma paketi adı altında "vergi dayatmaları" ile karşı karşıya kalındığını savunarak, deprem vergilerinin nereye kullanıldığına ilişkin açıklama yapılması gerektiğini söyledi.
Gürban, dar ve orta gelirli vatandaşların üzerine vergi yükünün bindiğini, devletin adil bir vergi dağılımı yapması gerektiğini belirtti. Memur zamları ve emeklilere yapılan iyileştirmelerin de yetersiz olduğunu ifade eden Gürban, "Memurlara yapılan seyyanen zammın emeklilere yapılmadığı görülüyor. Seyyanen zam bundan sonraki hiçbir artışa etki etmeyecektir. Emekli aylıklarında yapılan hatalar ne yazık ki yeniden tekrarlanmaktadır. Yapılacak artışların tekrar gözden geçirilmesini talep ediyorum." dedi.
MHP Kayseri Milletvekili Baki Ersoy da Türkiye'nin 6 Şubat'ta karanlık bir güne uyandığını, depremde yıkımın ağır olduğunu söyledi. Ersoy, maddi yıkımlara ilişkin devletin imkanlar çerçevesinde desteklerinin devam ettiğini kaydetti.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli'nin TBMM'de grup toplantısında yaptığı konuşmadan, "Sayıları 15,9 milyona ulaşmış emeklilerimize yapılan yüzde 25'lik maaş artışı, gördüğümüz kadarıyla makul bulunmamıştır. MHP olarak açık ve samimi teklifimiz şudur: Memur maaşlarına yapılan 8 bin 77 liralık seyyanen artışın kök ücrete ve aynı şekilde emekli maaşlarına yansıtılması beklenti ve talebimizdir." sözlerini hatırlatan Ersoy, "Bu iyileştirmeler yapıldığı taktirde emeklilerimizin yüreğine su serpeceğini ve ferahlatacağını düşünmekteyiz." diye konuştu.
Ersoy, söz konusu kanun teklifini desteklediklerini de sözlerine ekledi.
Görüşmelerden sonra SSK ve Bağkur emeklilerine enflasyon ve refah payı ile birlikte 6 aylık yüzde 25 zam öngören madde TBMM Genel Kurulu'nda kabul edildi.
TBMM'de bugün görüşülen teklifle herhangi bir artış yapılmadı ve SGK ve Bağ-Kur emeklisinin zam oranı kesinleşti.
Seyyanen artış teklifine ret
Zammı düzenleyen 18. Madde görüşülürken CHP milletvekilleri emekli maaşlarına yüzde 34 artış içeren önerge verdi. Ancak bu önerge AK PARTİ oylarıyla reddedildi. CHP Rize Milletvekili Tahsin Ocaklı, “7 bin 500 lira alanlar hiç zam almayacak. Ortalama 9 milyon emekli açlık sınırının altında buradan çıkacak kararları gözlemekte. Keşke beraberce emekliler için güzel bir karar çıkarabilmiş olsaydık. AKP’liler sizden rica ediyorum, emekliler için birlikte düzenleme çıkaralım. Yoksa tarihinize leke olarak geçecek” dedi.
SP milletvekilleri de yüzde 25’in yanı sıra 8 bin 77 lira seyyanen artış önergesi verdi. Bu önerge de yine reddedildi.
SP İzmir Milletvekili Mustafa Bilici, “Emekli çay içmek için kahveye gidemez halde, ev hapsine mahkum edilmiş durumda. Memura verilen seyyanen zam emekliye verilmeli, en düşük emekli maaşı 15 bin liraya çıkarılmalıdır” dedi.