Emekli maaşlarında kesinti... SGK'dan açıklama. İşte nedeni..

Kurban Bayramı öncesinde emekli maaşları yatırılmadı. Bazı emeklilerin maaşlarında ise kesinti olacağı açıklandı. SGK konuyla ilgili açıklama yaptı. Emekli maaşlarında neden kesinti olduğu ortaya çıktı.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Milyonlarca emekli temmuz ayında zam ve iyileştirme bekliyor. Ancak Kurban Bayramı öncesinde bile emekli maaşları yatırılmadı. 50 bin emeklinin maaşı ise kesildi.

Emekli maaşlarının kesilmesiyle ilgili artan şikayetlerin ardından SGK'dan açıklama geldiği bildirildi. Yeniçağ Gazetesi'nin haberine göre; yaklaşık 50 bin kişinin emekli maaşını kestiklerini duyuran SGK yetkilileri, Kurban Bayramı'ndan sonra o emeklilerin maaşlarının yatmayacağını bildirdi.

SGK, hangi emekli vatandaşların maaşlarının kesildiğini açıkladı ve bu durumun emekliler üzerindeki etkilerini anlattı. Türkiye'de sosyal güvenlik alanındaki temel kuruluş olarak görülen SGK, her ay 16 milyon vatandaşa maaş ödemesi yapıyor. Son dönemde EYT (Erken Emeklilik Talepleri) gibi faktörlerle emekli vatandaş sayısında artış yaşanmasıyla beraber, SGK'nın bütçesi önemli bir yük altında kalmaya başladı.

Bu durum, SGK'nın gelirlerinin giderlerini zor dengelemesine sebebiyet verdi ve tedbirler alınmasını zorunlu hale getirdi. SGK'nın aldığı yeni karar sonrası, geçmişte usulsüz emeklilik hakkı elde eden emekli vatandaşların dosyaları titizlikle incelemeye alınıyor. SGK müfettişleri tarafından gerçekleştirilen denetimler sonrası usulsüzlük yaptığı belirlenen emeklilerin maaşları kesilerek hukuki süreç başlatılıyor. 2023 yılı içerisinde bu kapsamda 50.000'den fazla emeklinin maaşı kesildi ve haklarında yasal işlem başlatıldı.

Öte yandan SGK'nın geliştirdiği sistemle sahte sigortalar da görülebiliyor. Sahte sigortalar, emeklilik için prim gün sayısını tamamlamak isteyen kişiler tarafından sıklıkla kullanılan bir yöntem olarak göze çarpıyor. Bu durumda kişiler, herhangi bir işte çalışmadıkları halde kendilerini çalışıyormuş gibi gösterip prim ödeyerek sisteme kayıtlarını gizlice oluşturuyorlar. SGK'nın yeni sistemleri, bu tür sahte sigorta girişi yapanları kolayca tespit edip durumla ilgili önlem alınmasını sağlıyor.

Bu yolla yapılan usulsüzlükler belirlendiğinde, SGK tarafından o emekli için yasal işlem başlatılıyor ve maddi kayıplar telafi ediliyor. Bu gelişmelerle beraber, SGK'nın emeklilik süreçlerindeki denetim ve önlemlerinin artırıldığına dikkat çekilerek kamuoyuna duyuru yapılıyor.

Sahte sigortalılığın belirlenmesi durumunda, emekli olan kişilerin ilk olarak emekli maaşları kesiliyor. Bununla beraber, önceki ödemelerin yasal faizi ile birlikte geri ödenmesi isteniyor. Geri ödenecek miktar kişiden kişiye değişmekle beraber uzun yıllar boyunca emekli maaşı alan bazı kişilerden 500.000 TL'ye kadar iade talep edilebiliyor.

SGK'ya geri ödeme yapması gereken kişi, istenen miktarı 30 gün içerisinde ödeyemezse hakkında yasal işlem başlatılıyor ve icra yoluyla bu para tahsil ediliyor. Bu süreçte, sahte sigortalılık süresi hesaplanarak kişinin toplam prim gün sayısından düşülüyor. Öte yandan kişi yeniden emekli olmak istediğinde eksik prim günlerini tamamlamak zorunda kalıyor.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! Zincirleme çarpışmada 37 can kaybı