Elektrikli soba kullananlar dikkat: Isınmak için sakın dibine girmeyin. İşte elektrikli sobalardaki o büyük tehlike

Elektrikli soba kullanan herkesi yakından ilgilendiren o detay ortaya çıktı. Elektrikli sobadaki büyük tehlikeyi herkes görmezden geliyor...

Elektrikli ısıtıcı kullanan herkesi ilgilendiren o detay ortaya çıktı. Elektrikli ısıtıcı kullanmadan evvel bu detaylara dikkat edin. Aman dikkat!

Havaların soğumasıyla birlikte son günlerde elektrikli ısıtıcıların neden olduğu yangınlar artmaya başladı. Uzmanlar, bu ısıtıcıların sağlıklı ve güvenli kullanımı için dikkat edilmesi gerekenlere dikkat çekti ve nasıl daha güvenli kullanılabileceğini anlattı.

İnfrared elektrikli ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları ve diğer cihazların kablolarının denk gelmemesi gerektiğine vurgu yapan Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölüm Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Rüştü Uçan, “Quarz ve infrared tiplerde soba devrilme emniyeti olmalı” dedi.

ÖNLERİ BOŞ OLMALI

Uçan, kış mevsimi olması nedeniyle elektrikli ısıtıcılarla ilgili yangın riskinin olduğuna işaret ederek, piyasadaki elektrikli ısıtıcıların genellikle quartz, infrared, yağlı radyatör ve fanlı kapalı tip rezistanslı olduğunu ve ayrıca kendi içlerinde etkinlik ve güçlerine göre çeşitlerinin de bulunduğunu anlattı.

MALZEMELERE DİKKAT

İnfrared elektrikli ısıtıcılarda ısının, ışıkla taşındığı bilgisini veren Uçan, “Havayı ısıtmaz, karşısındaki cismi ısıtır. Bu yüzden açık havada kullanımı daha uygundur.

İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısındaki yanıcı elyaflı giysiler veya çadır yalıtım malzemeleri gibi kolay alevlenir malzemeler tutuşup yangın çıkarabilir. Bu ısıtıcıların önünde birkaç metre boşluk bırakılmalıdır.

İnfrared elektrikli ısıtıcıların karşısına sünger, koltuk gibi yanıcı eşyalar denk gelmemelidir. Bu ısıtıcıların önüne telefon şarj kabloları, HDMI kabloları, diğer cihazların kabloları denk gelmemelidir" diye konuştu.

TOPRAKLI PRİZ 

Quartz ısıtıcılar ve yağlı radyatörlerin havayı-ortamı ısıttığını kaydeden Uçan, şu bilgileri verdi:

“Yağlı radyatörler çalışırken havayı ve ortamı ısıtır, hemen soğumaz. Bu yüzden diğerlerine göre daha etkilidirler. Ayrıca infrared ya da quartz gibi açıkta kızgın tüp ve rezistans içermediğinden daha güvenlidir.

Genel olarak ısıtıcının kendi güç kablosu yıpranmamış olmalı, fiş priz bağlantısında gevşeklik olmamalıdır. Mutlaka topraklı priz kullanılmalıdır. Devrede kaçak akım rölesi bulunması şarttır. Isıtıcı nemli ve ıslak yerlerde kullanılmamalıdır.

Çocuklardan ve evcil hayvanlardan uzak tutulmalıdır. Uzatma kablosu alınması mutlaka gerekiyorsa, garantisi olan bilinen markalardan alınmalıdır. Kablo halı veya kilimlerin altından geçirilmemeli."

"UZUN SÜRE FİŞTE KALIRSA..."

Üsküdar Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi İş Sağlığı ve Güvenliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Müge Ensari Özay da prizlere takılı unutulan veya aşırı ısınmaya meyilli olan elektrikli cihazların da çeşitli nedenlerle kazalara neden olabileceğini ifade ederek, “Prize takılı unutulan elektrikli cihazlar, sürekli olarak elektrik akımı çekebilir ve aşırı ısınmaya yol açabilir.

Bu durum kısa devre veya yangın riskini artırabilir. Prizlerin ve fişlerin kötü bağlantıları, elektrikli cihazlar için düşük performans veya aşırı ısınma gibi sorunlara yol açabilir. Elektrikli cihazların sürekli kullanılması veya uzun süreler boyunca çalıştırılması, aşırı ısınmaya ve dolayısıyla kazalara sebep olur” dedi.

Kaynak: Haberglobal

Bu 23 Belediyeye Kayyum mu Atanacak? TÜPRAŞ'ta şiddetli patlama oldu; 12 kişi yaralandı Arkadaşları Narin Güran'ın son anlarını anlattı Genç kadını arabasına çekip tecavüz etmeye çalıştı Bankalardan sıfır faizli kredi fırsatı! Kadınlar tuvaletinde gizli kamera skandalı