Düzce'de korkutan deprem!İstanbul'da da hissedildi: İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dan ilk açıklama geldi: Can ve mal kaybı yok
Düzce'de yaşanan deprem İstanbul'un bütün ilçelerinde hissedildi. Bina ve iş yerlerinde yaşanan sarsıntı kısa süreli paniğe neden oldu. Kandilli'nin şiddetini 5.2 olarak duyurduğu depremi AFAD 5.0 olarak açıkladı.
Kandilli Rasathanesi Düzce'de saat 15:40'da yaşanan depremin şiddetini önce 5.3 olarak duyurdu. Merkez üssünü de Çilimli olarak açıkladı. Kandilli Rasathanesi tarafından aktarılan bilgiye göre depremin derinliği 13. 3 olarak açıklandı.
AFAD ise depremin büyüklüğünü 5.0 olarak duyurdu.
Ancak daha sonra Rasathane revizeye gitti. Depremin şiddetini 5.2 olarak güncelledi. Merkez üssü olarak da Düzce Islahiye olarak düzeltme yaptı.
Ana deprem sonrası da bölgede artçılar yaşandı.
İSTANBUL'DA DA HİSSEDİLDİ
Deprem; Kocaeli, Sakarya ve İstanbul'da da hissedildi. Özellikle İstanbul'un Anadolu yakasında etkili olan deprem Avrupa Yakasında da hissedildi.
İÇİŞLERİ BAKANINDAN AÇIKLAMA
Deprem sonrası İçişleri Bakanı Süleyman Soylu açıklamada bulundu. "Düzce’de, saat 15.40'ta gerçekleşen 5,0 büyüklüğünde depremin ardından Valiliğimiz, AFAD ve 112 ekiplerine ulaşan herhangi bir olumsuz durum bulunmamaktadır." dedi.
MUHTAR KOÇ: ÇOK ŞİDDETLİ HİSSETTİK
Depremin merkez üssüne yakın Yayakbaşı köyünün muhtarı Hayrettin Koç, DHA muhabirine verdiği bilgide, "Depremi çok şiddetli olarak hissettik. Köyümüzde herhangi bir hasar, yıkım söz konusu değil. Çevre köylerden de olumsuz bir şey duymadık şu ana kadar” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI ÖZLÜ: KÖTÜ HABER YOK
Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, 5.0 büyüklüğündeki deprem sonrası kötü haber olmadığını söyleyerek, kentte yapı stokunun yenilendiğini belirtti. Başkan Özlü, “Kötü bir haber yok. Düzce’deki yapı stoku yenilendi. Zemin artı 4 kata izin veriyoruz. Düzce deprem konusunda deneyimli. Hemşehrilerimiz panik yapmasınlar. Bize gelen kötü bir haber yok” dedi.
Öte yandan kentte saat 15.57'de de 4.3 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Sarsıntı, yerin 7,11 kilometre derinliğinde oldu.
"ARTÇILAR OLMASA..."
Neotektonik ve Deprem Uzmanı Prof. Dr. Haluk Selim, meydana gelen depremle ilgili değerlendirmede bulundu. "6 ile 8 saat arasında artçıları olmazsa, bir başka depremin habercisi olabilir" dedi.
Düzce'de, bugün meydana gelen düzce depremine ilişkin açıklama yapan Yıldız Teknik Üniversitesi Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy, " Bu deprem Marmara depremini tetiklemez. Çünkü arada Kocaeli depreminin olduğu koca bir fayzonu var. Zaten Kocaeli depremi Marmara'ya bir gerilim yüklemişti. Düzce depreminin yüklemesi mümkün değil" dedi.
"HİSSEDİLMEYLE ETKİLENME BİRBİRİNDEN FARKLI ŞEYLER. BUNU KARIŞTIRMAMAK GEREK"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Bu depremi İstanbul'da hissedince vatandaşlar, Marmara'da bir deprem olduğunu düşündü ama bu doğru değil. 5 büyüklüğündeki depremin yeri Düzce. Düzce'deki deprem oradaki pek çok fay üzerinden bir tanesi. Biliyorsunuz 1999'da da, 12 Kasımda da 7.0'ın üzerinde deprem olmuş, yıkımlar yaşanmış, can kayıpları olmuştu. Bu deprem de Kocaeli depreminin devamıydı. Bu 5.0 büyüklüğündeki deprem, Bolu ile İstanbul arasında hissediliyor. Tabi hissedilmeyle etkilenme birbirinden farklı şeyler. Bunu karıştırmamak gerek. Bunu şunun için söylüyorum. İstanbul'daki vatandaşlar çok panikliyorlar. 5 büyüklüğündeki depremi hissettikleri için etkileneceklerini düşünüp, bir yerlerden atlayanlar sokaklara kaçanlar oluyor, çok tehlikeli işler" dedi.
"VALİLİK VE AFAD'IN YAPACAĞI AÇIKLAMALARI VATANDAŞLARIN DİKKATE ALMASI GEREKİYOR. "
5 büyüklüğündeki depremden sonra depremin olduğu yerde vatandaşların bir süre sonra korkularını atmak için, tedbiren sokağa çıkabileceklerini söyleyen Ersoy, "Ama bunu şunun için söylemiyorum. 'Arkadan daha büyük bir deprem geliyor. O yüzden sokaklara çıkın.' değil. Ben bilgiliyim ama yetkili değilim. Yetkililer, yani valilik ve AFAD'ın yapacağı açıklamaları vatandaşların dikkate alması gerekiyor. Bu arada saçma sapan haberler yayılabilir. '5'den sonra 7 büyüklüğünde deprem geliyor.' falan gibi. Vatandaşların bunlara inanmaması gerekiyor" diye konuştu.
"BU DEPREM MARMARA DEPREMİNİ TETİKLEMEZ"
Konuşmasına devam eden Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Ben sadece burada o bölgenin teknik, jeolojik durumunu açıklamaya çalışıyorum. Bu deprem Marmara depremini tetiklemez. Çünkü arada Kocaeli depreminin olduğu koca bir fayzonu var. Zaten Kocaeli depremi Marmara'ya bir gerilim yüklemişti. Düzce depreminin yüklemesi mümkün değil. 1999 depremi de en son Bolu Dağı'nda bitmişti. Dolayısıyla Doğu'ya doğru bir gerilimin olduğunu söylemek yanlış olmaz. Yani Bolu'dan sonraki Kuzey Anadolu Fayı üzerinde bazı büyük depremlerin yaşanması olasıdır gelecek zaman içinde. Ama bu 5 büyüklüğündeki depremin, büyük bir depremi hemen tetikleyebileceği gibi bir mesaj çıkmaması gerekiyor. Hele İstanbul için bunu panikletebilecek bir haber gibi düşünmemek gerekiyor" dedi.
"TÜRKİYE'NİN YÜZDE YÜZÜNÜN DEPREM BÖLGESİ OLARAK KABUL EDİLMESİ GEREKİR"
Prof. Dr. Şükrü Ersoy, "Son günlerde yaşanan depremler bize şunu gösterdi. Konya'da Malatya'da sağda solda her yerde oluyor. Biz bir deprem ülkesiyiz. Yüzde 92'si deprem bölgesi diye geçer, bu yanlış. Türkiye'de depremden etkilenmeyecek hiçbir bölge yok. Dolayısıyla Türkiye'nin yüzde yüzünün deprem bölgesi olarak kabul edilmesi gerekir. Hayatımızı sokaklarda geçiremeyiz. Yapacağımız iş, güvenli binalar yapmak. Depremde en güvenli yerler olan evlerimiz içinde depremi hissetmek. Çünkü yıkılmayacaksa hissetmeniz, etkileneceğinizi göstermez. Sağlam binalar kurtarıcıdır. Sokaklarda ne kadar kalabilirsiniz, günlerce aylarca kalamazsınız." diye konuştu.
"BİNALARI İYİLEŞTİRMEK, ÇOK KÖTÜ OLANLARI YIKIP YENİDEN YAPMAMIZ GEREKİYOR. BİZİM TEK KURTULUŞUMUZ O"
Kentsel dönüşümün bizim için çok önemli olduğunu belirten Ersoy, "Türkiye'de 18 milyon bina var. Bunun 4 milyonu İstanbul'da. Marmara'nın genelinde 6 milyon bina var. Bunların önemli kesimlerinde hasarlar olabilir. Bu nedenle kentsel dönüşümde binaları iyileştirmek, çok kötü olanları yıkıp yeniden yapmamız gerekiyor. Bizim tek kurtuluşumuz o. Çünkü deprem ülkesiyiz. Çürük yapılarımız depremden etkilenecektir. Sağlam binalarda depremi atlatmamız için mutlaka sağlam binalar inşa etmemiz gerekiyor" dedi.
OĞUZ GÜNDOĞDU: ASIL TEHLİKE BOLU'DAKİ KIRILMAMIŞ FAY
Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, Düzce’de bugün meydana gelen depremin olası İstanbul depremini tetiklemesinin söz konusu olmadığını, bölgede asıl tehlikenin Bolu’da kırılmamış bir fayda olduğunu söyledi.
İstanbul Üniversitesi’nden emekli Jeofizik uzmanı Dr. Oğuz Gündoğdu, bugün meydana gelen depremin Düzce'de 12 Kasım 1999 tarihinde meydana gelen 7.1 büyüklüğündeki 710 kişinin yaşamını yitirdiği, 2 bin 679 kişinin yaralandığı depremin artçısı olmadığını söyledi.
AFAD ve Kandilli’nin bugünkü depremi 5 ve 5.3 olarak verdiğini anlatan Dr. Gündoğdu şu değerlendirmede bulundu:
“Bugünkü deprem doğrultu atımlı değil, normal faylanma sonucu oluşmuş. Bu aşamada Kuzey Anadolu Fayı ile bağlantılı olduğunu söylemek mümkün değil. Başka bir fayın enerji açığa çıkması olarak değerlendirebilir. Deprem İstanbul’da Avcılar, Beylikdüzü ve birçok ilçede hissedilmiş. Bu normaldir. Ancak, Marmara Depremi ile alakası yok. Düzce zaten çok uzak.. Oluşum mekanizmasını birçok merkez normal faylanma verdi. Bu pek beklenen bir şey değil. Düzce’deki 1999’da meydana gelen 7.2’nin artçısı olsa normal faylanma yerine doğrultu atımlı olmalıydı. Değerlendirmemize göre bölgedeki ikinci faylarda oluşan bir deprem. O deprem sırasında Bolu’daydık ve bunu çok iyi hissetmiş bir kişiyim. O deprem ile ilgisi yok. Çilimli köydü. Düzce ve Bolu’ya oldukça uzak bir fay. Ancak, Bolu sırasını bekliyor. Bolu’da bundan önce 4.2 büyüklüğünde deprem olmuştu. Ankara’daydım elimdeki bilgileri gidip vermiştim. Tekrar aradılar binalar olduğu gibi duruyormuş.”