Dünyanın en büyük kitap fuarı 65. kez kapılarını açtı
65. Frankfurt Kitap Fuarı başladı.
Dünyanın en büyük kitap fuarı kabul edilen Uluslararası Frankfurt Kitap Fuarı açıldı. Üç gün boyunca yayıncıları ağırlayacak fuar, hafta sonu da halka açılacak.
Bu yıl 65'incisi düzenlenen fuarda 100 ülkeden 7 bin üç yüz yayınevi stant açtı. Dijital ve basılı eserlerin sergilendiği fuarda, 3 bin etkinlik düzenlenmesi ve bin 500 dolayında yazarın konuk olması bekleniyor. Bu yıl fuara gelmesi beklenen ziyaretçi sayısı da 300 bin olarak değerlendiriliyor. 13 Ekim’e kadar sürecek fuarda, kitap dünyasındaki dijitalleşme konusu tartışılacak.
Bu yılki konuk ülke Brezilya
70 kadar yazar ile temsil edilecek 192 milyon nüfuslu Brezilya, fuar sayesinde kendi kültürünü ve sanatını tanıtma imkanı bulacak. Brezilya ile ilgili 260 kitap okuyucuyla buluşurken, 480 kadar etkinlik düzenlenecek. Brezilya'nın dünyaca tanınmış yazarı Paulo Coelho, fuara gidecek yazarların seçiminde taraflı davranıldığını öne sürerek katılmayacağını duyurmuştu.
Fuarda yer alan Türkiye ulusal standında 200'ü aşkın yayınevinin 3 bin eseri sergileniyor. Türk yayınevlerinin standı 5.1 no'lu salonda yer alıyor. Etkinlikler kapsamında, "Piri Reis'in Dünya Haritası'nın 500. yıl dönümünün Unesco tarafından 2013 yılı anma ve kutlama yıl dönümleri arasına alınması münasebetiyle "Piri Reis: Akdeniz'in Piri - 500 Yılın Gizemi" isimli sergi açıldı.
Açılış törenine, Türkiye'nin Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Nihat Gül, Frankfurt Konsolosu Ufuk Ekici ve Yazar Doğan Hızlan'da katıldı. Türkiye ulusal standında yer alan ebru sanatçısı Sezer Subaşı, uygulamalı olarak sanatını icra ederken, katılımcılara ebru örnekleri hediye ediyor.
Türkiye ulusal standı açılış töreninde konuşan Berlin Büyükelçisi Hüseyin Avni Karslıoğlu, Frankfurt Kitap Fuarı'na katılımın gelenek haline geldiğini belirterek, "Uluslararası yayınevlerinin arasında Türk yayınevlerinin bulunmasından ve eserlerini uluslararası piyasade tanıtmalarından memnuniyet duyuyorum. Türkçe eserlerin Almanca ve diğer dillere çevirilerinin artmasını diliyorum" dedi.
Kültür ve Turizm Bakanlığı Müsteşar Yardımcsı Nihat Gül de fuarın Türk yayıncılığının gelişmesine katkı sağlayacağına inandıkları için 2006 yılından bu yana aralıksız katıldıklarını belirterek, "Fuara 2008 yılında konuk ülke olarak katıldık. O günkü heyecanımızı koruyarak, fuara katılmaya devam ediyoruz" diye konuştu. (AA)