Dünyanın dört bir yanından Türkiye'ye gelecekler. Gözler 60 ülkeden gelecek 200'den fazla müşteride: Invitation Only Türkiye'de ihracatçının rotasını nakliye belirleyecek
Geçtiğimiz yıl 3.2 milyar dolarlık ihracat yapan ev ve mutfak eşyaları sektörünün gözü bu yıl 7. kez düzenlenecek Invitation Only Türkiye etkinliğinde. 60 ülkeden 200'den fazla müşteri Türkiye'ye gelecek. Sektör temsilcilerinin 2024 rotasını ise nakliye belirleyecek. Yakın coğrafyadaki ülkeler odakta olacak, nakliye sıkıntısı yaşanmayacak bölgeler ihracatçıların hedefi olacak.
Geçtiğimiz yılı 3,2 milyar dolarlık ihracatla tamamlayan ev ve mutfak eşyaları sektörü, pazar çeşitliliğini kaybetmeden odağına yakın coğrafyadaki ülkeleri almayı hedefliyor.
Ev ve Mutfak Eşyaları Sanayicileri ve İhracatçıları Derneği (EVSİD) Başkanı Talha Özger, 2024’ün zor bir yıl olacağını belirterek, “2024 yılında ihracatta hedefimiz yeniden 3,5 milyar dolar seviyelerine gelebilmek. Bu sene 7’ncisini düzenleyeceğimiz Invitation Only Türkiye etkinliğimizde dünyanın farklı coğrafyasından 200’e yakın satın almacıyı üreticilerimizle İstanbul’da buluşturacağız. Yakın coğrafyadan tüm ülkeleri odağımıza alarak; nakliye konusunda sıkıntı yaşamayacağımız bölgelere yoğunlaşmayı amaçlıyoruz” ifadelerini kullandı.
DOLAR KURU İHRACATÇIYI RAHATLATMADI
Dolar kurundaki yükselişin ihracatçıyı rahatlatmadığını ifade eden Özger, “Ürünü satarken zorlandığımız bir dönemden geçiyoruz. İşçilik maliyetlerimiz 6 ayda bir artıyor. Dolar bazlı maliyetlerde işçiliği de artırmamız gerekiyor. Üretimlerini kiralık alanlarda yapan firmalarımız da var. Onlar da kira artışı gibi çok ciddi bir sorunla baş başa kaldılar.” bilgisini verdi.
İhracatta değer bazında Çin, Almanya, İtalya ve Hollanda’nın ardından 5’inci sırada yer alan ev ve mutfak eşyaları sektörü, lojistik, hammadde ve işçilik maliyetleri nedeniyle ihracatta fiyatlandırma yapmakta zorlanıyor.
Dolar kurundaki yükselişin ihracatçıyı rahatlatmadığını ifade eden Başkan Özger, “İşçilik maliyetlerimiz 6 ayda bir artıyor. Geçmiş dönemlere baktığımızda bu yılda bir oluyordu ve maksimum yüzde 20’lik artışlar yaşanıyordu. Bu da ihracatta fiyatlandırma yaparken bizi zorlamıyordu. Ama şimdi dolar bazlı maliyetlerde işçiliği de artırmamız gerekiyor. Zaten ürünü satarken zorlandığımız bir dönemden geçiyoruz. Ayrıca üretimlerini kiralık alanlarda yapan firmalarımız var. Onlar da kira artışı gibi çok ciddi bir sorunla baş başa kaldılar.” diye konuştu. 2023 yılını 3,2 milyar dolarlık ihracatla kapattıklarını belirten Özger, “2024 yılında ihracatta hedefimiz yeniden 3,5 milyar dolar seviyelerine gelebilmek. Amacımız kg başına ihracat değerimizi 4,5-5 dolar seviyelerine çıkarmak. 2024 yılı zor bir yıl olacak.” dedi.
INVITATION ONLY TÜRKİYE ÖNEMLİ
İstanbul’da 27-28 Mayıs tarihlerinde 7’nci kez düzenlenecek Invitation Only Türkiye etkinliğinde 60 ülkeden 200’e yakın satın almacıyı ağırlayacakları bilgisini paylaşan Talha Özger, konuyla ilgili şu bilgileri paylaştı: “Geçen yıl otel konseptinden çıkarak yeni bir lokasyona geçiş yaptık. Bu yıl yerimizi Lütfi Kırdar’a taşıdık. Tüm paydaşlarımızla birlikte hedefimiz, Türkiye'ye daha önce gelmemiş toptancı ve market zincirlerini üreticilerle buluşturup ihracatımıza katkı sağlamak. 2024 yılında Panama, Malezya, Avustralya, Hong Kong gibi farklı coğrafyalarda etkinliklerimiz olacak.” Kızıldeniz’de yaşanan gelişmeleri de değerlendiren Özger, “Kızıldeniz’de krizle birlikte hammadde fiyatları yükselişe geçti. Plastikte yüzde 90; çelik ve alüminyumda yüzde 100 dışa bağımlıyız. Biz fiyat artışını hissettik ama Asyalı üretici bu artışı hissetmedi. Hammadde artışındaki fiyatların tümü lojistik kaynaklı.” dedi.