Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü deprem bölgesinde: Türkiye'nin uluslararası desteğe ihtiyacı var
Türkiye'de 11 ilde çok büyük yıkıma neden olan depremlerin ardından Dünya Sağlık Örgütü Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, incelemelerde bulunmak üzere deprem bölgesini ziyaret etti. Sağlık Bakanı Koca ile birlikte açıklama yapan Ghebreyesus, "Türkiye elinden geleni yapıyor ancak uluslararası desteğe ihtiyacı var" dedi. Bakan Koca da ülke genelinde sağlık kuruluşlarında depreme dayanıklılık konusunda inceleme yapıldığını söyleyerek "Tedirgin olacak bir durum yok" dedi.
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından yaptığı ziyarette, DSÖ'nün kendisine aktarılan öncelikler doğrultusunda her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğunu belirtti.
Ghebreyesus, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca ile Hatay'daki Sahra Hastanesinde yaptıkları görüşmenin ardından açıklama yaptı.
Türkiye'de bulunmaktan memnuniyet duyduğunu belirten Ghebreyesus, geçmiş olsun dileğini iletti, kalbinin Türk halkıyla olduğunu ve yakınlarını kaybeden herkese başsağlığı dilediğini aktardı.
Gaziantep'ten Antakya'ya karayoluyla geldiklerini ve yolda gördükleri yıkımın inanılmaz boyutlarda olduğunu dile getiren Ghebreyesus, depremin yalnızca bu bölgeyi değil, 11 ili etkilediğine dikkati çekti.
Ghebreyesus, depremin etkisine ilişkin "44 binden fazla insanın ölümü ve 108 binden fazla insanın yaralanmasıyla bu, yakın tarihte gerçekleşen en büyük felaketlerden biri." değerlendirmesini yaptı.
TÜRKİYE ELİNDEN GELENİ YAPIYOR
Türkiye'nin depremzedelere yardım konusunda elinden geleni yaptığına dikkati çeken Ghebreyesus, şu ana kadar gerçekleştirilen 55 bin tahliyenin hiç kolay bir iş olmadığını vurguladı.
Ghebreyesus, sahada çalışanlara ve özellikle 14 bin kişiden oluşan UMKE görevlileri ile gönüllülerine çalışmalarından dolayı teşekkür etti.
Bakan Koca ile çadır kentlerde yaşanan zorluklar ve bölgedeki sağlık sorunları hakkında da konuştuklarını aktaran Ghebreyesus, "Dünya Sağlık Örgütü olarak bize aktarılan öncelikler doğrultusunda her türlü yardımı sağlamaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyorum" dedi.
Ghebreyesus, depremin büyüklüğüne ilişkin ise "Bu depremin ve etkisinin gerçekten büyük olduğuna tekrar dikkat çekmek istiyorum. Türkiye, elinden gelenin en iyisini yapıyor. Ancak Türkiye'nin aynı zamanda uluslararası yardıma ihtiyacı var" ifadelerini kullandı.
Son olarak Ghebreyesus, uluslararası topluma, Birleşmiş Milletler finansmanı yoluyla vadettikleri yardımı yapmaları konusunda çağrıda bulundu.
Tedros Adhanom Ghebreyesus, Türk halkıyla dayanışmasını göstermek, sağlık yetkilileri, çalışanlar ve depremzedelerle görüşmek üzere dün Gaziantep'e gelmişti.
DSÖ Avrupa Bölge Direktörü Hans Kluge'nin de eşlik ettiği Ghebreyesus, bugün Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde Belçika'nın kurduğu sahra hastanesini ziyaret ederek sağlık personeliyle bir araya geldi.
KOCA: TEDİRGİN OLACAK BİR DURUM SÖZ KONUSU DEĞİL
Depremin ilk saatlerinde afetin Seviye-4 Acil Durum olarak ilan edilmesinden hemen sonra Birleşmiş Milletler'in (BM) acil yardım çağrısında bulunduğunu, verilen alarmın uluslararası dayanışma ve işbirliğine nasıl ivme kazandırdığını görmüş olduklarını aktaran Bakan Koca da öncelikli ihtiyaçlar doğrultusunda uluslararası ortaklarıyla çalışmalar yürüttüklerini söyledi.
Yaraların bir an evvel sarılabilmesi için uğraş verdiklerini dile getiren Koca, "Bu vesileyle, süreçte bizlere destek olan tüm dost ve kardeş ülkelere, uluslararası kuruluşlara ve sivil toplum kuruluşlarına teşekkürlerimizi iletiyorum" diye konuştu.
BM'nin sağlık alanındaki uzman kuruluşu Dünya Sağlık Teşkilatı'nın en üst düzeydeki yetkililerini deprem bölgesinde ağırladıklarını kaydeden Koca, ülke genelindeki sağlık tesislerinin depreme mukavemeti konusunda çalışmaların sürdüğünü vurgulayarak şöyle konuştu:
"Depreme dayanıklılık araştırma çalışmaları, ülke genelinde yürütülmektedir. İstanbul Kağıthane Devlet Hastanemiz, Seyrantepe Şişli Hamidiye Etfal Eğitim ve Araştırma Hastanemize taşınarak hizmete devam edecektir. Taşınma işlemi ise birkaç gün içinde tamamlanacaktır. Benzer çalışmalarımız devam edecektir ve bu taşınma durumlarına, ilgili hastanelere ilişkin de sizleri bilgilendirme çabası içinde olacağız.
Ayrıca bildiğiniz gibi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi ve İstanbul Tıp Fakültesi hastaneleri için de hem hizmetin devamı hem kıymetli bilim insanlarımızın hizmeti devam ettirmelerini sağlamak için bir gayret ve çaba içindeyiz. Bununla ilgili de son durumu önümüzdeki birkaç gün içinde açıklamaya gayret ediyor olacağız. Vatandaşlarımızın, bu dönemde tedirgin olmamasını ve bu anlamda açıklamaları dikkatle takip etmelerini önemsiyorum. Bu anlamda vatandaşlarımızın şu an tedirgin olacağı bir durumun söz konusu olmadığını, özellikle belirtmek istiyorum."