Dünya müzik otoriteleri Türkiye'ye gelecek

“42. Uluslararası Geleneksel Müzik Konseyi Dünya Konferansı”, önümüzdeki yıl ülkemizde düzenlenecek.

Müzik sosyolojisinden, müzik arkeolojisine, müzik antropolojisinden müzik teorisine kadar pek çok konu başlığının derinlemesine tartışıldığı bilimsel kongreye dünyanın çeşitli ülkelerinden çok sayıda üniversite ve araştırma merkezi katıldı.



Geleneksel müzik alanında dünyanın en aktif ve en fazla katılımcıya hitap eden müzik kuruluşu olan International Council for Traditional Music (ICTM) tarafından düzenlenen kongrede katılımcı ülkelerin veya araştırma yapılan alanların geleneksel müzik kültürlerine dair bulgu ve analiz sonuçları dinleyicilerle paylaşıldı.



Kültürel çeşitlilik müzikte öne çıkıyor



Çin medyasının büyük ilgi gösterdiği 42. Dünya Müzikoloji Kongresi’nde Türkiye’yi aralarında Bakanlık Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü Danışmanı ve Yıldırım Beyazıt Üniversitesi Türk Musikisi Devlet Konservatuvarı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Cenk Güray’ın da bulunduğu 7 akademisyen temsil etti. Kongreye çeşitli konularda bildiriler sunan Türk akademisyenler özellikle "tarihsel müzik kaynaklarının analizi", "yerel müzik geleneklerinin araştırılması" ve "güncel müzikteki değişimler" gibi alanlarda yoğunlaştı.





Ortalama 84 ülkeden 550 katılımcının yer aldığı Dünya Müzik Konferansı’nda tüm müzikoloji dünyasının "modernleşme sonrası müzik gelenekleri, koloni devri sonrası müzik gelenekleri, müzik ve kültürel kimlik, dil ve müzik" gibi konulara eğilerek özellikle kültürel çeşitliliğin ön plana çıkacağı bir geleceğe doğru yol alması dikkat çekti.





Müzik otoriteleri Türkiye’ye geliyor



Shangay’da düzenlenen “42. Uluslararası Geleneksel Müzik Konseyi Dünya Konferansı”nda “ICTM Makam Çalışma Grubu Toplantısı”nın 2014 yılı içerisinde Türkiye’de yapılması kararı çıktı.



Makam konusunda dünyanın en büyük bilimsel toplantısı olan ve Yıldırım Beyazıt, Başkent, İstanbul Teknik Üniversitelerinin ortaklığıyla Aralık 2014’te gerçekleştirilecek toplantı müzik alanında dünyanın önde gelen kurum ve kuruluşları ile müzik otoritelerini Türkiye’de bir araya getirecek.



International Council for Traditional Music



Geleneksel müzik alanında dünyanın en aktif ve en fazla katılımcıya hitap eden kuruluşu “ICTM-International Council for Traditional Music” 1947’de Londra’da kuruldu.



UNESCO ile danışmanlık statüsünde resmi bağları olan bir “sivil toplum” kuruluşu olan ICTM 66 yıl içinde dünyada “geleneksel müzikler” ile ilgili temsil gücünü elinde tutan titiz ve ciddi bir kurum olarak dünya kültür gündeminde yer aldı.



Türkiye ilk kuruluşunda “yönetim kurulu” üyesi olarak yer alan Adnan Saygun’dan sonra ICTM’de etkin rol oynayan ülkelerden biri oldu.



Geçmişte Kunst, Kodaly, Seeger gibi müzikolojinin simge isimleri tarafından yönetilen kurumun şu anki yöneticisi değerli müzik bilimcisi Adrienne L. Kaeppler’dir.



Ana yapısı içinde 19 ayrı çalışma grubuna sahip olan ICTM, her yıl bu çalışma gruplarının düzenlediği “Makam, Müzik Arkeolojisi, Türkçe Konuşan Ülkelerde Müzik” gibi bazı “özel uzmanlık alanlarına” hitap eden kongreleri de gerçekleştiriyor.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında