Dünya Mimarlık Festivali adayları duyuruldu! Listede Kalyon Karapınar GES de yer alıyor

17. Dünya Mimarlık Festivali'nin kısa listesi açıklandı. Farklı ülkelerden enerji, ulaşım ve bilim gibi kategorileri kapsayan projelerin yer aldığı aday listesinde Konya'daki Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali de yer aldı. Bölgede kurulan santral, Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali olma kapasitesine sahip.

Dünya Mimarlık Festivali (WAF) 6-8 Kasım 2024 tarihleri arasında Singapur'daki Marina Bay Sands'de gerçekleşecek. Festivalde ödül almaya aday en güzel ve yeni binalar ve peyzajların yanı sıra konuttan ulaşıma ve restorasyona kadar 33 kategoride geleceğin en ilham verici mimari konseptlerinin belirlendiği projelerin yer aldığı kısa liste açıklandı.

(LIN architecture, Concrete Pavilion-pumping station, Yunnan, Eryuan, Çin)

Bu yılın finalistleri arasında Zaha Hadid Architects, WOHA, Renzo Piano Building Workshop, MVRDV, Tadao Ando Architect & Associates, Kohn Pederson Fox ve Nikken Sekkei gibi dünyanın önde gelen mimarları yer alırken, sahnede büyük isimlerle yarışan birçok yeni mimar da bulunuyor.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ OLMA KAPASİTESİNE SAHİP

Tamamlanmış Binalar: Üretim enerjisi ve lojistik kategorisinde Kalyon Enerji'nin Konya Karapınar'da yer alan Kalyon Karapınar Güneş Enerjisi Santrali de yer aldı. Bilgin Architects tarafından yapılan proje 3 Eylül 2023'te tamamlandı. Bölgede kurulan santral Avrupa'nın en büyük güneş enerjisi santrali olma kapasitesine sahip ve 1.350 MWp güneş enerjisi gücüne sahip. Santralin işletimi Merkezi Kontrol Binası üzerinden yönetiliyor. Binanın temel işlevlerinden biri, tesisin kontrolü için teknolojik bir altyapı sağlamasından geliyor. Bölgedeki 3,2 milyon güneş paneline bağlı bu kontrol binası, mevcut güneş panellerinden 40 metre uzakta ve aynı yönde, panellere gölge düşürmeyecek bir alanda konumlanıyor.

(van Bergen Kolpa Architects, Vertical Farm Beijing, Çin)

Tamamlanmış Binalar: Üretim enerjisi ve lojistik kategorisinde yer alan tüm adaylar şöyle:

Ahluwalia and Associates, Bottling Plant, Dinanagar, Punjab, Hindistan
Architects 49, Waste Management Building, King Chulalongkorn Memorial Hospital, Bangkok, Tayland
Bilgin Architects, Kalyon Karapınar 1.350 MWp SPP – Central Control Building, Konya, Türkiye
Design Work Group, Greenlab Diamonds, Surat, Hindistan
HDR, Merlot 3, Sydney, Avustralya
Kivinen Rusanen Architects, Vuosaari Bioenergy Heating Plant, Helsinki, Finlandiya
LIN architecture, Concrete Pavilion-pumping station, Yunnan, Eryuan, Çin
Naval Public Works Department, Foundry, Royal Thai Naval Dockyard, Samutprakarn, Tayland
Olgoo, Teska Innovation Center, Karaj, İran
van Bergen Kolpa Architects, Vertical Farm Beijing, Çin

DÜNYA MİMARLIK FESTİVALİ

Dünya Mimarlık Festivali, mimarlık ve kalkınma endüstrilerine adanmış en prestijli etkinliklerden biri olan yıllık bir festival ve ödül töreni. İlk dört etkinlik 2008'den 2011'e kadar Barselona'da düzenlendi, bu tarihten sonra festival dört yıllığına Singapur'a taşındı. 2016 yılından bu yana ev sahibi şehirler arasında Berlin ve Amsterdam da yer alıyor. Kısa listeye kalan yaklaşık 550 mimarın projelerin canlı olarak bir jürye sunulduğu tek etkinlik. Bu projelerden biri Dünyada Yılın Binası unvanına layık görülüyor.

Hakim Ziyech'in, Galatasaray'da kredisi tükendi Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme Beşiktaş iki farklı üstünlüğünü koruyamadı Okullara kar tatili! Memurlar izinli sayılacak Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor