Dünya Kupası böyle geçti!
1 ay boyunca futbol şöleni yaşatan 2014 Dünya Kupası'ndan satır başları...
Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası birçok ilke sahne oldu. Kupaların kupası olarak da bilen Dünya Kupası'nın sahibi olan Almanya 4. yıldızı takmaya hak kazandı. Arjantin finalin uzatma dakikalarında gelen gol ile yıkılırken, ev sahibi Brezilya ise üçüncülük maçında Hollanda’ya 3-0 mağlup olmanın üzüntüsünü yaşıyor.
Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası birçok ilke sahne oldu. Dünya Kupası öncesinde birçok Brezilyalı vatandaş turnuvaya tepki göstererek, bu dev organizasyonu protesto etti. Turnuvanın açılışında Brezilya'ya özgü renkli kıyafetlerin dikkati çektiği törende, yaklaşık 660 dansçı sahne alırken, dünyaca ünlü pop yıldızı Jennifer Lopez, Pitbull ve Brezilyalı şarkıcı Claudia Leitte'nin birlikte söylediği turnuvanın resmi şarkısı 'We are one' beğeniyle karşılandı.
İSPANYA'DAN TARİHİ HEZİMET
Son Dünya Şampiyonu İspanya ile 2010 finalinde yendiği Hollanda gruplarındaki ilk maçta karşı karşıya geldi. Boğaları 5-1'lik tarihi skorla deviren Hollanda, Brezilya 2014'ün ilk sürprizine imza atmış oldu.
CÜNEYT ÇAKIR YARI FİNAL YÖNETTİ
Doğan Babacan'dan 40 yıl sonra Dünya Kupası'nda Türkiye'den görev alma başarısı gösteren FIFA kokartlı hakem Cüneyt Çakır yarı final yönetti. 2014 Dünya Kupası'nda ilk olarak Brezilya - Meksika mücadelesini yöneten Çakır, ardından Rusya - Cezayir karşılaşmasında görev aldı. Yönettiği iki grup maçında tam not alan başarılı hakem Cüneyt Çakır ile yardımcıları Tarık Ongun ve Bahattin Duran, yarı finalde Hollanda - Arjantin karşılaşmasında da görevlendirildi.
GOL ÇİZGİSİ TEKNOLOJİSİ İLK KEZ KULLANILDI
Fransa'nın Honduras'ı 3-0 yendiği karşılaşmanın 48. dakikasında Benzema’nın sert vuruşunda top direğe çarparak kale çizgisine paralel olarak gitti. Honduras file bekçisi Valladares, çizgiyi geçmeden topa müdahale etmeye çalıştı. Benzema ve takım arkadaşları gol sevinci yaşadı. Ancak hakem kararsız kalınca Dünya Kupası'nda ilk kez 'gol çizgisi teknolojisi'nden faydalanıldı. Yeniden izlenen pozisyon sonrası hakem golü kaleci Valladares'in kendi kalesine attığı kararını verdi.
2014 DÜNYA KUPASI'NIN İLK KIRMIZI KARTI
Brezilya’da düzenlenen 2014 Dünya Kupası'nın ilk kırmızı kartını Uruguaylı futbolcu Maxi Pereira gördü. Uruguay ile Kosta Rika karşılaşmasının 90. dakikasında sol korner köşesinde topu korumak isteyen Campbell'e arkadan yaptığı sert müdahalenin ardından hakem Felix Brych tarafından direkt kırmızı kartla cezalandırıldı.
Ayrıca turnuvanın ilk sarı kartını ise Brezilyalı yıldız futbolcu Neymar gördü. Hırvatistan ile oynanan mücadelenin 27. dakikasında Neymar’ın rakibine yaptığı müdahalenin ardından Japon hakem Nishimura yıldız futbolcuya sarı kart gösterdi.
2014 DÜNYA KUPASI'NIN İLK PENALTISINI NEYMAR GOLE ÇEVİRDİ
2014 Dünya Kupası'nda Brezilya - Hırvatistan maçının 69. dakikasında kupanın ilk penaltısı oldu. Lovren, ceza sahası içinde Fred'i arkadan çekince hakem tereddütsüz penaltı noktasını gösterdi. Penaltı noktasının başına geçen yıldız futbolcu Neymar meşin yuvarlağı ağlara gönderdi.
ROBBEN'DEN HIZ REKORU
Son Dünya Şampiyonu İspanya ile Hollanda'nın grupta oynadığı mücadelede Robben, 5. gol öncesi attığı deparla tarihe geçti. Hollanda savunmasından ileriye atılan topa hızla hareketlenen Robben, saatte 37 kilometre hıza ulaştı. Bu hız FIFA tarafından ölçülen bir futbolcunun ulaştığı en yüksek hız olarak tarihe geçti.
Daha önce futbolda bilinen en yüksek hız saatte 35.7 kilometre ile İngiliz Theo Walcott’a aitti.
MONDRAGON TARİHE GEÇTİ
Eski Galatasaray kalecisi Mondragon, Dünya Kupası tarihine geçti. Japonya ile oynanan maçın son bölümünde forma giyen Kolombiyalı file bekçisi, Dünya Kupası tarihinde forma giyen en yaşlı oyuncu oldu. Kolombiya Teknik Direktörü Jose Pekerman'ın, Japonya maçının 85. dakikasında oyuna aldığı Mondragon, kupa tarihinde forma giyen en yaşlı oyuncu unvanını, Kamerunlu forvet Roger Milla'dan devraldı.
SUAREZ YİNE ISIRDI
Ölüm Grubu'ndan, İtalya'yı 1-0 yenerek çıkmayı başaran Uruguay, galibiyetin ve gruptan çıkmanın sevincini yaşadı. Ancak İtalyan savunmacı Chiellini'yi omzundan ısıran Suarez, bu başarının önüne geçmeyi başardı. Chiellini, Suarez'in yeşil sahalarda ısırdığı ilk isim değil. Daha önce Hollanda'da Ajax forması giyerken, 2011 yılında oynanan Feyenoord maçında Otman Bakkal'ı boynundan ısıran Suarez, bu huyundan Premier Lig'de de vazgeçmedi. Suarez, Chelsea'nin Sırp oyuncusu Ivanovic'i de kolundan ısırmıştı. Suarez o olay sonrası İngiltere Futbol Federasyonu'nda 10 maç ceza almıştı.
Uruguaylı golcü, Chiellini'ye yaptığı bu hareket sonrası da FIFA'dan 9 milli maçtan ceza alırken, 4 ay da sahalardan men cezası aldı.
DÜNYA KUPASI'NA İSTİFA EDEN HOCALAR DAMGASINI VURDU
Brezilya'daki Dünya Kupası, milli takım teknik direktör değirmeni gibi çalıştı. Şampiyonada henüz grup maçları tamamlanırken, Fildişi Sahili, İtalya, İran, Japonya ve Honduras'ın teknik direktörleri görevini bıraktı. Ayrıca İtalya'da futbol federasyonu başkanı da gitti. Dünya Kupası'nda ilk istifa, C Grubu'nun son maçında Yunanistan'a yenilerek kupanın dışında kalan Fildişi Sahili'nin Fransız çalıştırıcısı Sabri Lamouchi'den geldi. Lamouchi'yi, sonuncusu 2006'da olmak üzere Dünya Kupası'nı 4 kez kazanan D Grubu'ndaki İtalya'nın elenmesi sonrası Prandelli izledi. Prandelli ile birlikte İtalya Futbol Federasyonu Başkanı Giancarlo Abete de görevi bıraktığını açıkladı. F Grubu'nu galibiyetsiz tamamlayan İran'ın başındaki Portekizli Carlos Queiroz istifa eden 3. teknik direktör oldu. C Grubu’nda 3 maçında da galibiyet alamayan Uzakdoğu ekibi Japonya'nın İtalyan teknik direktörü Alberto Zaccheroni, "Tüm sorumluluk bana ait ve başarısız olduğum için görevimi bırakma kararı aldım" sözleri ile istifasını açıkladı.
E Grubu'ndaki 3 maçını da kaybeden Honduras'ın Kolombiyalı teknik direktörü Luis Suarez'in de istifa etmesiyle iki haftalık periyotta görevini bırakan teknik adam sayısı 5'e çıktı.
2014 Dünya Kupası ikinci turunda Fransa'ya 2-0 yenilerek turnuvaya veda eden Nijerya'da teknik direktör Stephen Kehsi, görevinden istifa etti.
ÜLKELERİNE HÜSRAN İLE DÖNDÜLER
Dünya Kupası'nda birçok takım ülkelerine hüsran ile döndü. A Grubu'nda bulunan İnatçı Aslanlar olarak da bilinen Kamerun evine puansız döndü. B Grubu'nun en güçsüz takımı olarak gösterilen Avustralya da evine 0 puanla dönen diğer takım oldu. C Grubu'nda istediği başarıyı bir türlü yakalayamayan Japonya ise tek puanını Yunanistan karşısında aldı. Ayrıca gruba iddialı bir şekilde başlayan Fildişi Sahilli futbolcular ise gruptan çıkamamanın üzüntüsünü yaşadı. En büyük sürpriz ise ölüm grubu olarak bilinen D Grubu'nda yaşandı. İtalya, Uruguay, İngiltere ve Kosta Rika’nın bulunduğu grupta, Kosta Rika ilk sırada gruptan çıkarken, İngiltere ise evine 1 puan ile döndü. E Grubu'nun en güçsüz takımı olarak görülen Honduras ise ülkesine sıfır puanla döndü. Ayrıca İran, Gana ve Kore, ülkelerine 1 puan ile geri dönen takım oldular. Dünya Kupası'na ilk kez katılmaya hak kazanan Bosna Hersek ise ülkesine 3 puan ile geri döndü.
DÜNYA KUPASI'NIN EN GOLCÜ FUTBOLCUSU MIROSLAV KLOSE
2014 Dünya Kupası yarı finalinde Brezilya'yı 7-1 mağlup ederek bozguna uğratan Almanya'da tecrübeli golcü Miroslav Klose, 16 kez fileleri havalandırarak en golcü oyuncu unvanını elde etti. Dünya ve futbol tarihine adını yazdırdı. Brezilya karşısında takımının ikinci golünü kaydeden Klose, Dünya Kupası tarihinde gol sayısını 16'ya çıkardı. 36 yaşındaki yıldız futbolcu, 15 golü bulunan Brezilyalı Ronaldo'yu geride bırakarak, Dünya Kupası tarihinin en golcü oyuncusu unvanını elde etti. Gana maçında 15. golüne imza atan Klose, 14 golü bulunan Gerd Müller'i de geçerek, Dünya Kupası'nda Almanya formasıyla en çok gol atan futbolcu olmuştu. (İHA)