Dünya Kitap 'Yılın En İyileri'ni seçti!
25. yaşını kutlayan Dünya Kitap dergisi tarafından verilen “Yılın En İyileri Ödülleri” sahiplerini buldu.
Yayın dünyasının belleği derginiz Dünya Kitap’ın 23 yıldır verdiği gelenekselleşmiş “Yılın En İyileri” ödülleri Pera Müzesi’nde yapılan bir törenle sahiplerini buldu. Dünya Kitap Yılın Kitabı Ödülleri Seçici Kurulu Ahmet Büke, Yasemin Aydın ve Alakarga Sanat Yayınları’nı ödüle değer bulurken kısa bir süre önce kaybettiğimiz Sennur Sezer’e de “Saygı Ödülü” verilmesini kararlaştırmıştı. Altın Sayfa Yılın Polisiye Kitabı Ödülü ise bu yıl Gülce Başer’e gitti. Bu dalda Sevil Atasoy’a da “Emek Ödülü” verildi. Yemek kültürü kitapları arasındaki seçimdeyse “Yılın En İyi Gastronomi Kitabı” ödülüne Meri Çevik Simyonidis lâyık bulundu. Marianna Yerasimos da yeme-içme kültürüne yıllardır yaptığı katkılar nedeniyle “Gastronomi Kültürü Emek Ödülü”nün sahibi oldu.
25 yaşına basan Dünya Kitap Dergisi tarafından 1993 yılından bu yana verilen Dünya Kitap Ödülleri’nden “Yılın Telif Kitabı Ödülü” için 2015’te “Ayın Telif Kitabı” olarak belirlenen 11 kitap arasından seçim yapıldı. Başar Başarır, Faruk Şüyün, Doğan Hızlan, İlknur Özdemir, Selim İleri, Yekta Kopan ve Dünya Temsilcisi’nden oluşan seçici kurul, “Yılın Telif Kitabı” ödülünü Ahmet Büke’nin on8 Yayınları’ndan çıkan “Sosyal Ayrıntılar Ansiklopedisi: İnsan Kendine de İyi Gelir”ine verdi
“Yılın Çeviri Kitabı” ödülünün sahipleri ise yıl içerisinde “Ayın Çeviri Kitabı” olarak seçilen 9 eser arasından belirlendi. Aynı seçici kurul, ödülün Jaguar Kitap tarafından basılan Aleksandros Papadiamantis’in “Hadula: Bir Ada Öyküsü” kitabının çevirmeni Yasemin Aydın’a verilmesini kararlaştırdı.
“Yılın Yayınevi” de, aynı toplantıda, aynı seçici kurulca yapılan değerlendirme sonucunda Alakarga Sanat Yayınları olarak belirlendi.
Yine aynı Seçici Kurul’ca bu yıl kaybettiğimiz şair ve yazar Sennur Sezer’e “Saygı Ödülü” verilmesi kararı alındı.
Yılın en iyi polisiye kitaplarının değerlendirildiği Altın Sayfa Polisiye Edebiyat Ödülü’nde ise ödül Gülce Başer’in oldu.