Dünya deri modasının kalbi Antalya'da atacak! 20 ülkeden yüzlerce modacı Leather & Fur Fashion fuarı için Türkiye'ye akın edecek

16-19 Mayıs tarihleri arasında Antalya'da düzenlenecek Leather & Fur Fashion Fuarı 20 ülkeden yaklaşık 1300 katılımcı ile kapılarını açmaya hazırlanıyor. Bu yıl 12. kez düzenlenecek olan ve adeta dünya deri modasının kalbinin atacağı Antalya'da amaçlarının sektörün eski ivmesini yakalaması olacağını söyleyen TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül, " Rusya'dan fuara anormal derecede bir ilgi ve yoğun talep var" dedi.

Deri ve deri mamulleri sektörünün 2024 yılı Ocak-Şubat dönemi ihracatı yüzde 24,5 düşüşle toplamda 263,5 milyon dolara ulaşırken, Deri ve Kürk Konfeksiyonun ihracatı ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28 düşüşle 17,3 milyon dolara ulaştı.

Deri sektöründeki ihracatın çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği Antalya Leather&Fur Fashion Fuarı, 20'nin üzerinde ülkeden katılım ve 1300’ün üzerinde alıcıyla 16-19 Mayıs tarihlerinde 12’nci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor. Sektörün ana pazarı olan Rusya'ya uygulanan ambargolara rağmen fuara katılımcı talebinin çok yüksek olduğunun bilgisini paylaşan Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği (TDKD) Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül, bu yıl Avrupa Birliği ülkelerinden yoğun katılım beklediklerini belirtti. Başta işçilik maliyetleri olmak üzere tüm kalem maliyetlerde çok ciddi artışlar yaşandığını, emek yoğun bir sektör olduğu için mevcut pazarlarda rekabet edemediklerini kaydeden Sarıgül, sektörün yaşadığı sorunların başında finansmana erişimin geldiğini ifade etti.

Türkiye Deri Konfeksiyoncuları Derneği’nce (TDKD) düzenlenen Leather&Fur Fuarı, sektördeki Türk firmalarının temsilcilerini yurt dışı pazarının temsilcileriyle bir araya getiriyor. Sektör ihracatının çok önemli bir bölümünün gerçekleştirildiği fuar, 20'nin üzerinde ülkeden katılım ve 1300'ün üzerinde katılımcıyla kapılarını 12. kez açmaya hazırlanıyor.

2024 yılı Ocak-Şubat döneminde Türkiye deri ve deri ürünleri ihracatı yüzde 24,5 oranında düşüşle 263,5 milyon dolar olarak gerçekleşirken, deri ve kürk konfeksiyon grubu ise 2024 yılı Ocak-Şubat döneminde geçen yılın aynı aylarına oranla yüzde 28 düşüşle 17,3 milyon dolarla deri ve deri mamulleri ihracatından yüzde 7 pay aldı. 2024 yılında ilk iki ayda ihracatta düşüşler yaşandığını kaydeden TDKD Yönetim Kurulu Başkanı Cengiz Sarıgül; Kore, Amerika ve Brezilya'nın hedef pazarlar içinde olduğunu belirtti. Sarıgül, "Pazarlama konusunda olabilecek bütün pazarları zorluyoruz. Pazar çeşitliliğini artırmamız gerekiyor. Bizim esas ana pazarlarımız kuzey ülkeleri, Avrupa'nın soğuk geçen yerleri, Rusya, Ukrayna. Rusya'daki azalmayı ikame edebilecek tek ülke Amerika. Amerika pazarını çok zorluyoruz." dedi.

FUARA RUSYA'DAN YOĞUN İLGİ

Sektörün ana pazarı olan Rusya'da uygulanan ambargolara rağmen fuara katılımcı talebinin çok yüksek olduğunun bilgisini paylaşan Sarıgül,  "Rusya ile ihracatımızda savaşın etkisiyle ciddi düşüşler yaşıyoruz. Uygulanan ambargodan dolayı resmi para gelişinde çok sıkıntı var. Bu durum ihracatımızın düşmesine sebep oldu. Rusya'dan fuara anormal derecede bir ilgi ve yoğun talep var. Rusya kanadından gelecek müşteriyi eliyoruz. Orada daha seçici oluyoruz. Bu yıl fuarda yapacağımız yeniliklerle nokta atış alıcıları getireceğiz. Fakat Avrupa'dan gelen talepleri olumlu karşılıyoruz ve alıcı olan herkesi kabul edeceğiz." dedi.

DÜNYA MARKALARI TÜRKİYE'DE ÜRETİLİYOR

Dünyada deri modasına yön verdiklerinin altını çizen Sarıgül, "Deriden her şeyi yapıyoruz artık, deride dünyada rakibimiz yok. Hindistan, Pakistan, Bangladeş gibi ülkeler fiyat odaklı ama biz moda yapıyoruz.  Bugün çok iyi çantalar, ayakkabılar üreten bir ülkeyiz. En büyük markaların derileri Türkiye'de yapılıyor. İhracatta yaşanan düşüşü pazar çeşitliliğini artırarak telafi etmek için çalışmalara hız vereceğiz." dedi.

A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra... Zincirleme çarpışmada 37 can kaybı