DSÖ 'dikkate alınması gerek' uyarısı yapmıştı. Koronavirüsün alt varyantı JN.1 için doktordan kritik açıklama. Olası riskleri anlattı

İzmir Katip Çelebi Üniversitesi'nden Prof. Dr. Alper Şener, Çin'de yeni görülen koronavirüsün Omicron varyantının alt türevi olan JN.1 ile ilgili açıklama yaptı. Paniğe kapılacak bir durum olmadığını söyleyen Şener, özellikle genç yaşta olanların ve herhangi bir yandaş hastalığı olmayanların endişeleneceği bir durum olmadığını söyledi. Olası tehlikelerden de bahseden Şener, özellikle 65 yaş üstü bireyler için ise kritik uyarı yaptı.

Kaynak: DHA

Dünya Sağlık Örgütü, koronavirüsün bir alt varyantı olan ve dünyanın birçok ülkesinde rastlanan JN.1'in hızla yayılması nedeniyle 'dikkate alınması gereken varyant' kategorisine aldı.

Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19'un Omicron varyantının alt türevi JN.1 ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu.

Koronavirüs vakalarında mevsimsel bir artış olduğunu kaydeden Şener, paniğe kapılacak bir durum olmadığının altını çizerek olası tehlikelere de dikkat çekti.

65 YAŞ ÜSTÜNE UYARI

Koronavirüs ailesinin her geçen gün yeni bireyler kazandığını kaydeden Şener, "Çin'de görülen alt grup varyantlar da yine koronavirüs ailesinin diğer alt grup varyantları. Ama her varyant bizi birazcık diken üstünde tutsa da aşılı popülasyonların, özellikle genç yaşta ise herhangi bir yandaş hastalığı yoksa çok korkacağı bir şey yok. Ama 65 yaş üstünde ise hiç aşılanmamışsa, yandaş hastalığı da varsa varyantlarla ilgili her halükarda tehlike devam ediyor" ifadelerini kullandı.

ENFEKSİYON TABLOLARINDA YAYGINLAŞMA

Açıklamalarına devam eden Şener şu ifadeleri kullandı:

Çin'de görülen yeni varyant, orada yaygın olarak yapılan aşılamadan kaçabilme potansiyeli olan bir varyant olduğu için Çin medyasında ve kamuoyunun gündeminde yaygın bir şekilde yer teşkil etti. Dolayısıyla koronavirüs ailesinin bu alt grup varyantları bir yerde çıktıktan sonra diğer ülkelere de hızlı bir şekilde yayıldığı için Avrupa Birliği ülkelerinde ve ABD'de de izlem altına alınan varyantlar arasına girdi. Bu izlem altına alınan varyant terminolojisi alıştığımız bir şey. Yeni bir isimlendirme mi yapılacak yoksa halihazırda, koronavirüs ailesinin alt grup varyantı olarak mı adlandırılacak diye takip altına alınıyor. Burada aşıdan kaçma potansiyelinin hastalık oluşturduğu zaman; ağır enfeksiyon oluşturma tablosuna sahip olup olmadığını, mevcut aşılarda oluşan antikorun bunlar için koruyucu yelpazesi olup olmadığını takip ediyoruz. Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD'de kış döneminin başından itibaren yeni grup aşılamaları yaptı. Varyant aşıları, yaygın uyguladı. Dolayısıyla bu ülkelerde olağanüstü bir hal durumu yok. Çin, varyant alt grup aşılamaları yaygın olarak uygulamadı. Kendi geliştirdiği, ağırlık olarak orijinal varyanta yaygın bir aşılama uyguladığı için sahada ağır enfeksiyondan tutun da yoğun bakıma yatışa kadar seyreden farklı klinik tablolara sahip koronavirüs enfeksiyon tablolarında yaygınlaşma var.

AŞILANMAMIŞ HASTA RİSKTE

Çin'in salgının başından beri uyguladığı 'sıfır koronavirüs' stratejisinin dünyada çok akılcı bulunmadığını belirten Prof. Dr. Şener, "Çin kendi yerel kaynaklarını ve kendi yerel altyapısını ön planda tutarak, hala sıfır koronavirüs stratejisi güttüğü için her yeni çıkan varyantta bir alarm havası oluşuyor. Çin'deki alarm, virüs Çin'den başlayarak bütün dünyaya yayıldığı için genelde medyada ilgi çekiyor. Türkiye, Avrupa Birliği ülkeleri ve ABD özelinde baktığımızda, koronavirüs olgularında mevsimsel bir artış var. Dolayısıyla 65 yaş üstü aşılanmamış grup hasta için panik yapmak lazım. Çünkü bu grup, hangi varyant çıkarsa çıksın ya da hiç varyant çıkmasın orijinal dahi olsa bu kişilerde Covid-19 enfeksiyonunun ağır solunum yolu enfeksiyonuna sebep olabildiğini biliyoruz" diye konuştu.

Kocaeli’de trajik son 6 kadını uyuşturup tecavüz etti AFAD'dan kritik sağanak uyarı A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Ayrıldığı nişanlısını öldürdükten sonra... Zincirleme çarpışmada 37 can kaybı