Doların pimini çektiler mi? İslam Memiş, "FED'in faiz kararından sonra bir ezber bozulacak" dedi ve bayramdan sonra doların ne olacağını açıkladı. Bayramdan sonra altın, dolar, sterlin ve euro ne olacak? Memiş'ten yatırımcılara uyarı geldi

Piyasada gözler ABD Merkez Bankası FED'in Ramazan Bayramı'nde açıklayacağı faiz kararında. Ne kadarlık bir faiz artırımı yapılacak? TÜİK de bayramda enflasyonu açıklayacak ve bu da döviz üzerinde bir baskı oluşturuyor. Ekonomist İslam Memiş de vatandaşlara altın, dolar, sterlin ve euroyla ilgili önemli uyarılarda bulundu ve FED kararı sonrası doların ne olacağını açıkladı. İşte Memiş'in uyarıları...

İslam Memiş, Ramazan bayramı öncesi piyasalarda euro sterlin altın ve gümüşte yaşanan ani düşüşleri değerlendirerek yatırımcılara önemli uyarılardı bulundu ve bayram dönüşü finans piyasalarında bizi neyin beklediğini anlattı.

Para ve piyasa uzmanı İslam Memiş'in Youtube'dan yaptığı o açıklamalar:

Nisan ayını final ayı olarak nitelendirdik. Kademeli 4 kez alım yapmak suretiyle bu ayı bitireceğimizi ifade etmiştim. 900 lira seviyesi üzerinde gram altın, 1900 dolar seviyesinin üzerinde ons altın, 12 liranın üzerinde gram gümüş, 25 doların üzerinde ons gümüş almayacaktık. Kurlarımız böyleydi. Düşüş bekliyorduk ve 4 kez kademeli alım yapacaktık. Böylece nisan ayındaki emtia alımlarımız bitecekti ve önümüzdeki 3 ay boyunca kendimizi bekleme moduna alacaktık. Böyle bir harita belirlemiştik kendimize. Dün ons altında 1880 dolara, ons gümüşte 23 dolar, gram altında 888 lira, gram gümüşte 10.40 lira seviyesine kadar geriledi. Dolarda sabit kur devam ederken ons tarafındaki hızlı satışların gram tarafını da olumsuz etkilediğini gördük.

Bayramdan sonra piyasalar nasıl açılacak?

İslam Memiş piyasalarda yaşanan bu hareketlenmenin ardından yapılması gerekenleri de anlattı:

"Hemen mesaj yayınladım. 4. kez kademeli alımda haber vereceğim demiştim, sözümü dün tuttum. Final alım kısmını tamamladık. Emtia tarafında orta ve uzun vadeli bir planda beklemeye geçtik. Cumartesi günü kapalıçarşı, döviz büroları açık. Pazar günü yine nakitlerinizi değerlendirebileceğiniz serbest piyasalar açık, bankalar kapalı. Geç kalanlar bu son günü değerlendirebilir.

Perşembe günü resmi tatilden sonraki ilk iş günü. Piyasalar çarşamba günü FED'in faiz kararını fiyatlamış bir piyasayla karşılaşacağız. Önümüzdeki hafta 2 işlem gününde işlem yapacağız. Perşembe ve cuma günü.

Bu hafta boyunca ABD merkez bankası FED'in faiz politikasıyla ilgili piyasalardaki fiyatlamasını gördük. 50 baz puan artışı beklentisi vardı, ancak FED üyelerinden 75 baz puan faiz artırımıyla ilgili manipülasyon geldi. Piyasalarda sert tepki verdi. Avrupa ve Amerikan borsalarında yüzed 3'lük satışlar gördük. FED'in algıyla piyasayı yönettiğini de görmüş olduk. 75 baz puan faiz artırımı ihtimalini çok düşük gördüğümü söyleyebilirim. Çünkü yıllık bazda baktığımız zaman FED'in ikinci kez faiz artırma süreci olacaktır. Belki 2 ya da 3 kez daha faiz artırarak bu süreci tamamlayacaktır."

FED kararı Türkiye'yi nasıl etkileyecek?

İslam Memiş, FED'in Türkiye'de piyasalar kapalıyken açıklayacağı faiz kararının bayram dönüşü piyasaları nasıl etkileyeceğini ise şöyle anlattı:

"25 baz puanlık faiz artırımını gördük. Enflasyon yükselmeye devam etti. Bu yüzden şahin tonda bir tutum sergileyerek 50 baz puanda faiz artırımı yapması muhtemel olacaktır. Doların değer artışıyla ilgili bir süreç biz bekliyoruz. Dolar endeksi 104 doların kapısını çaldı. Dolar ciddi biçimde yükselirken euro dolar ve sterlin dolar paritesinde ciddi bir satış baskısı gördük. Euro dolar paritesi 1.05'in altına sarktı. Euro altın paritesinde 57 bin 200 seviyelerindeki rakamsal değer ons altının değer kazanmasıyla 58 bin 300 seviyesine kadar yükseldiğini gözlemliyoruz.

Bence FED'in faiz kararından sonra dikkat etmemiz gerekiyor. 1 hafta önce bir video çekmiştim. FED'in faiz kararından sonra bir ezber bozulacak. Özellikle o alım noktasında final dediğimiz 4. kez alım noktasıyla birlikte bu algı kırılacak. Yani FED 50 baz puan faiz artıracak ve emtia fiyatları daha fazla baskı altında kalacak. FED, altın ve gümüşü baskı altında tutmaya devam edecek diye bir algı vardı ancak bu önceden satın alınan bir algı olduğu için FED'in faiz kararından sonra bunun gerçekleşme ihtimalini çok zayıf görüyorum. O yüzden bu son alımı önemsedim. 1800 dolar seviyesi, gram altında ise 880 lira seviyesi güçlü bir destek noktası olarak çalıştı."

FED FAİZİ NE OLACAK?

Öte yandan FED'in ne kadar faiz artıracağıyla ilgili açıklamalar da geliyor

ABD'de son 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanırken Fed'in üzerinde oluşan hızlı sıkılaşma baskısı da artıyor. Uzmanlar Fed yetkililerinin açıklamalarını göz önüne alarak yılın 50 baz puanlık artışlarla bitmesinin olası olduğunu belirtseler de yatırımcıların Haziran ayı için 75 baz puanlık fiyatlaması artıyor

ABD tahvil piyasası, Fed’in 1994’ten bu yana en agresif faiz artırımına gideceği beklentisiyle fiyatlandırmanın zirvesinde duruyor.

Yatırımcılar, önümüzdeki hafta yapılacak toplantıda beklenen yarım puanlık artışın ardından, Haziran ayında yapılacak toplantıda Fed yetkililerinin gösterge faizinde 75 baz puanlık artışa gitmesini neredeyse eşit şansla fiyatlıyorlar.

Fed, 1994 yılında faizlerin yüzde 3’ten yüzde 6’ye çıktığı sürecin sonunda doğru yaptığı 75 baz puanlık artıştan beri böyle bir hamlede bulunmadı. Faizler Mart ayında yapılan çeyrek puanlık artış sonrası 0,25-0,50 bandında seyrediyor.

Haziran vadeli swap kontratları, Mayıs ve Haziran aylarında beklenen 100 baz puanlık artışın 11 baz puan üzerinde; 111 baz puanlık sıkılaşmayı fiyatlıyor. Böylece hafta başındaki 106 baz puanlık sıkılaşma beklentisi 5 baz puan daha yukarı gitmiş oldu.

"Art arda üç kez yarım puanlık artış görmemiz daha olası"

“75 baz puanlık faiz artışı araç setleri arasında var ve bunu daha önce yapmış olsalar da Fed yetkililerinin çoğunluğunun açıklamalarını göz önünde bulundurursak art arda üç kez yarım puanlık artış yapılması daha olası görünüyor” diyen AmeriVet Securities ABD Faiz ve Strateji Bölümü Başkanı Gregory Faranello, “Ekonomi için yumuşak bir iniş istiyorlarsa faiz artışlarının hızını dengelemeleri gerekiyor” değerlendirmesinde bulundu.

Artan enflasyon baskısıyla merkez bankasının gelişmelerin gerisinde kaldığı düşüncesi, yatırımcıların ilki 3-4 Mayıs tarihlerinde yapılacak 4 toplantının her birinde yarım puanlık faiz artışı beklemesine neden oldu.

Fed’in 2023 ortası için öngördüğü seviye yüzde 2,8 olsa da piyasa bu tarihlerde yüzde 3,3’lük bir artışa işaret ediyor.

Fed’in agresif bir artış politikası izleyeceğinin fiyatlanması ABD tahvil getirileri üzerinde yukarı yönlü baskı oluştururken bu durum yatırımcılar için tarihi kayıplarla sonuçlandı. Hazine tahvilleri Nisan ayında Perşembe gününe dek yüzde 2,7 değer kaybederek yıllık düşüşünü yüzde 8’e taşıdı.

ABD iki yıllık tahvilleri tarihin en uzun artış serisine hazırlanıyor

ABD iki yıllık tahvilleri de Cuma günü 14 baz puan civarında artışla yüzde 2,755’e yükselerek üst üste dokuzuncu ayını da artışla kapatmaya hazırlanıyor. Bu kayıtların tutulduğu 1976’dan beri kaydedilen en uzun artış.

10 yıllık tahviller ise ay sonu endeksinin yeniden dengelenmesinin tahvil talebi yaratacağı beklentisiyle bir miktar rahatlamadan önce 11 baz puan civarında yükseldi. Tahvil getirileri S&P 500’ün yüzde 3,6 kayıpla kapanmasıyla New York Borsası’nda seans zirvesine yakın seviyelerden işlem gördü.

Hazine getirilerinde gerçekleşen yüksek hareketliliğin nedeninin ücret ve sosyal yardım için önemli bir ölçü olarak kabul edilen ABD Çalışma Bakanlığı’nın istihdam maliyet endeksinde (ECI) gelen yüzde 1,4’lük rekor artış olduğu belirtiliyor.

Son 40 yılın en yüksek enflasyonu yaşanıyor

Diğer yandan Fed’in tercih ettiği enflasyon ölçüsü olan kişisel tüketim harcamaları fiyat endeksi, Mart 2021’e oranla yüzde 6,6 artarak 1982’den beri gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı.

Geçtiği bir notta, “Artan tüketim kapasitesinin enflasyonist bir hikayeyi beslerken istihdam maliyet verileri de ücret-fiyat sarmalı hikayesini besliyor” diyen BMO Capital Markets ABD Faiz Stratejileri Başkanı Ian Lyngen, “Bu noktada ücretlere yapılan vurgu göz önüne alındığında, nihayetinde piyasanın tepkisini yönlendiren ECI rakamları oldu” değerlendirmesinde bulundu.

Tahvil piyasasında işaret edilen enflasyon beklentileri, enflasyon korumalı borç için 10 yıllık başabaş oranının bu ay ulaşılan rekor seviyeye yakın noktada yüzde 3 civarında seyretmesiyle, yüksek kalmaya devam ediyor.

“Bir noktada 75 ya da 100 baz puan artış yapmaları gerekebilir” diyen Columbia Threadneedle Investments Kıdemli Faiz Stratejisti Ed Al-Huseyni, “Fakat şimdilik faizleri nötr seviyeye getirmek için önümüzdeki 3-4 toplantının artış hızını yarım puan olarak ayarlanmalı ve sonrasında durum değerlendirilmeli. Mevcut gidişatı bozmak için bir neden yok. Piyasa Fed için çok şey yaptı” ifadelerini kullandı.

Gören herkes aynı yorumu yapıyor! Narin Güran cinayetinde yeni ayrıntı Fenerbahçe Beko, Partizan'a şans tanımadı Nefes borusuna üzüm kaçan bebek kurtarılamadı Göl çekildi, ortaya çıkanlar herkesi şoke etti MasterChef'te inazılmaz kaza