Dolarda baraj yıkılıyor mu? Dolar 19 liraya aştı, ünlü ekonomistten bomba açıklama geldi. Doları olanlar dikkat
Dolar 19 lira sınırını geçti ve geçtiğimiz haftayı 19,0450 seviyesinden tamamlayan dolar/TL, yeni haftaya yükselişle başladı ve kısa süreliğine 19,3452’ye çıkarak rekor tazeledi. Peki bundan sonra ne olacak? Dolar artmaya devam edecek mi? Ekonomist Ali Ağaoğlu'ndan bununla ilgili açıklama geldi.
Ekonomist Ali Ağaoğlu ve gazeteci Hakan Güldağ, Şans Sohbetleri’nde, döviz kurlarının üzerindeki artan baskıyı tartıştı. İkili, Fed kararı sonrası faiz, kredi koşulları ve paritedeki beklentileri ele aldı, emtia fiyatlarını etkileyecek gelişmeleri değerlendirdi.
Ekonomim.com'daki habere göre gazeteci Güldağ'ın "Dolar Endeksi, Fed sonrası 103 seviyesinin altında. Bizde de seçim yaklaştıkça yukarı doğru kıpırdanmalar artıyor, “kur nereye gidecek” sorusunun yanıtı daha fazla merak edilmeye başlandı." sorusuna Ağaoğlu, "Doğrusu hem kurun, hem faizin yükselmesi gerektiğini düşünüyorum. Bunu seçim sonucundan bağımsız olarak söylüyorum. Seçimin sonucu, kimin seçimi kazandığı, sadece seviyeleri ve yükseliş hızını farklılaştırabilir. Kim kazanırsa kazansın, yeniden 'ortodoks' diyeceğimiz sisteme yaklaşılacaktır." cevabını verdi.
Hakan Güldağ, "Cuma günü 19,27 seviyeleri görüldü piyasa terminallerinde. “Döviz fazlası olan firmalara veya bireysel yatırımcılara doların 19,15 yerine 19,20 liradan satılması” talimatı var. Merkez’in bu adımının bir yansıması oldu sanki" yorumuna ise Ağaoğlu, "Döviz pozisyonu açık olan şirketlerin şu anda 19,07’den aldığı kur var. Diğer taraftan bireylerin ve döviz pozisyon fazlası olan şirketlerin aldığı, Merkez Bankası’nın her gün bankalara ilettiği senin bahsettiğin seviye var. Ekranda gördüğümüz rakam, büyük ihtimalle ekrana girerken bir bankanın kendi iç sistemi yerine buraya girdiği fiyat. 19,27 seviyesinin arızi olduğunu düşünüyorum. Henüz daha o dengeyi kırmadık, bozmadık. Tabii bu yönde düzenlemeler ister istemez “bir problem mi var veya seçime kadar kur yönetilemeyecek mi” endişesini doğuruyor. Bu bir gerginlik yaratıyor mu dersen evet yaratıyor" değerlendirmesinde bulundu.
Güldağ: Merkez Bankası 8,5'da bıraktı politika faizini. Beklentiler çerçevesinde. Ama beklentiler dahilinde olması politika faizinin, piyasa ya da senin işgören faizi dediğin düzeyden iyice kopmasını engellemiyor. Politika faizinin bugünkü düzeyi döviz kurları üzerinde de baskının artmasına neden oluyor. Geçenlerde Fatih Özatay hocamız yazdı "Politika faizi çok yanlış yerde olunca, döviz kuru patlama potansiyeli taşıyor" diye. O zaman da kurdaki bu potansiyel baskı, seçim sonrası nasıl açığa çıkacak sorusunu getiriyor akıllara…
Ağaoğlu'nun, "Aynen, onun için borç veren de, borç alan da seçim sonrasını bekliyor. Günlük ihtiyaçlar için gerekli olan tüketimimizin getirdiği bir baskı da söz konusu. Talebi kısacak birtakım işler yapmanız lazım. Cari açık tarafı önemli. Biz fonlayabildiğimiz sürece cari açık veririz. Ekonomi yönetiminin fonlama tarafındaki sıkıntılara çok daha dikkatli bakması gerek." açıklamasına Güldağ, "İhracatçı açısından da öyle. Nerede ihracatçılarla karşılaşsak, özellikle tekstil tarafında kurların bugünkü düzeyinden ciddi şikayet var. Seçim sonrası kur beklentileri giderek yükseliyor." dedi.
Ağaoğlu ise kurda basınçın arttığını söyledi.