Dolar yükselişini devam ettiriyor. Piyasalar açıkken doların gördüğü en yüksek seviye 28,44 TL'ye taşındı
Dolar fiyatları, Türkiye piyasaları açıkken gördüğü en yüksek seviyeyi 28,44 TL'ye taşırken, Euro fiyatlarında da yukarı yönlü hareket sürüyor. Ayrıca, bugün Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatlerde dolar uluslararası piyasalarda 28,51 TL'ye kadar yükseldi.
Dolar fiyatları, geçtiğimiz haftayı 28,40 TL seviyesinden tamamlarken; yeni haftanın ilk işlem gününe 28,42 TL'den başladı. Kur, açılış sonrasında 28,4423 TL'ye kadar yükselirken, böylelikle piyasalar açıkken gördüğü en yüksek seviyeye ulaştı. Dolar, Türkiye piyasalarının kapanış saati olan 17.30 itibarıyla yüzde 0,19 yükselişle 28,4361 TL seviyesinde hareket etti.
Aynı zamanda dolar, bugün Türkiye piyasalarının kapalı olduğu saatte uluslararası piyasalarda 28,51 TL'ye kadar çıkarken; 3 Kasım'da sığ piyasada rekor seviyesini 28,58'e çıkarmıştı.
EURO'DA YÜKSELİŞ SÜRÜYOR
Euro fiyatları sığ piyasada 30,71 TL'ye tırmanırken; İngiliz sterlini ise aynı dakikalarda 35,3322 TL seviyesinde işlem gördü.
Dolar endeksi, yüzde 0,02 oranında düşüşle 105,00 seviyesinde bulunuyor. Euro/dolar paritesi ise 1,0735 seviyelerinde hareket ediyor.
10 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 28,50 seviyesinde, 2 yıllık gösterge tahvilin bileşik faizi yüzde 38,90 seviyesinde bulunuyor.
DOLARIN FİYATI NEDEN ARTAR?
Doların fiyatı artış gösterebilecek birçok faktörü içerir. Birincisi, doların değerinin artmasına neden olabilen bir faktör, yüksek faiz oranlarına sahip bir ülkenin cazibesidir.
Daha yüksek faiz oranları, yatırımcıların o ülkenin para birimine olan talebini artırabilir. İkincisi, ekonomik belirsizlikler doların talep görmesine neden olabilir. Siyasi istikrarsızlık, savaşlar veya diğer jeopolitik olaylar doların güvenli bir liman olarak görülmesine yol açabilir.
Üçüncüsü, ekonomik veriler doların fiyatını etkiler. Olumlu ekonomik göstergeler, o ülkenin para biriminin değerini artırabilir. Dördüncüsü, ticaret dengesi, doların fiyatını etkileyen bir faktördür. Bir ülkenin ithalatı, ihracatından fazlaysa, bu ülkenin para birimi zayıflayabilir.
Beşincisi, doların fiyatı, merkez bankası müdahalesiyle etkilenebilir. Altıncısı, küresel ekonomik koşullar doların talebini etkileyebilir.