Dolar da enflasyon da patladı Merkez Bankası'nın ne yapacağını açıkladı. Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş Merkez Bankası'nın mayıs ayı faiz kararını şimdiden açıkladı
Merkez Bankası Para Politikası Kurulu son şubat ayı toplantısında faizleri uzun süredir artırdığı faiz politikasına ara verdi ve faizleri sabit bıraktı. O toplantıdan sonra enflasyon rakamları yüksek gelmeye devam etti hatta döviz fiyatları da son olarak tırmanışa geçti. Peki Merkez Bankası Para Politikası Kurulu'nun bundan sonraki faiz politikası nasıl olacak? Faiz mi artıracak, yoksa düşürecek mi? Ünlü ekonomist Alaattin Aktaş Merkez Bankası'nın ne yapacağını köşesinden duyurdu.
Ekonomim.com'dan Alaattin Aktaş'ın "TCMB, “Faizi indir” baskısına karşı şimdiden gardını alıyor" başlıklı yazısından bir bölüm...
Bir yandan Merkez Bankası baz etkili enflasyon düşüşü sonrası “Aman faiz indirimi istenmesin” dercesine çalışma yürütürken, bir yandan da seçimden sonra değil indirim, aslında faiz artışına gidilip gidilmeyeceği tartışılıyor.
Fitch Türkiye'nin notunu artırdı, görünümünü durağandan pozitife yükseltti. Bu olumlu gelişmeyi diğer derecelendirme kuruluşları da izleyebilir. Ama sanıyor muyuz ki notumuz yükseldi ya da görünümümüz iyileşti diye yabancılar Türkiye’ye akın edecek!
Şöyle düşünelim; borç arayan biri var, biz de borç verebilecek konumdayız. Ona pek güvenmiyorduk; borcunu zamanında geri ödeyebilir mi, ödeyemez mi, diye kuşku duyuyorduk. Bir tanıdığımız kefil oldu, "Borcunu öder sorun çıkmaz" dedi. O açıdan rahatladık, iyi güzel de borçlanmak isteyen yüksek faiz vermiyor ya da başka avantajlar sağlamıyorsa yalnızca borcuna sadık diye borç vermeye yanaşır mıyız?
Türkiye şimdi yabancı gözüyle o durumda. Notumuz yükseldi, görünümümüz pozitife döndü; öyle aman aman bir nota erişmiş de değiliz de, kötünün bir basamak üstüne çıktık, hepsi hepsi o. Ama yine de bir iyileşme var. Ancak yabancı yatırımcı, borç verecek olan başka şeyler de isteyecek.
Bir; gelirken kazanmak, yani kurun biraz daha yukarıda olmasını isteyecek.
İki; alırken kazanmak, yani faizin biraz daha yüksek olmasını isteyecek.
Türkiye bu iki isteği birden karşılar mı; pek sanmıyorum.
Kurun çok yükselmesi istenmeyecektir, zaten bu konu defalarca ifade edildi. Merkez Bankası metinlerinde de yer aldı; Maliye Bakanı Mehmet Şimşek tarafından da dile getirildi. Kaldı ki kur hiç yükselmiyor da değil, son günlerde eskiye kıyasla belirgin bir artış var.
Türkiye kurun yükselmesindense faizin yükselmesine daha sıcak bakmak durumunda. Çünkü kur artışının enflasyona etkisi çok yüksek. Dolayısıyla kur artışı yerine faiz artışı tercih edilecek, öyle görünüyor.
İşte buna dayanarak mayısta bir faiz artışı olabileceği görüşünü dile getiriyorum. Yabancı aslında bu artışı nisanda istiyor; tabii ki kendi açısından haklı olarak. Ama Merkez Bankası’nın marttan sonra nisan ayındaki enfl asyonu da görüp ona göre bir tutum takınmak isteyeceği kanısındayım. Tabii ki Merkez Bankası burada ne yazık ki nihai kararı verme durumunda değil, bu gerçeği de unutmayalım.