Dolar 30 TL'ye koşuyor. Merkez Bankası ne yapacak? Ünlü ekonomist Şeref Oğuz'dan dikkat çeken açıklama

Döviz kurunda yukarı yönlü hareket sürüyor. Dolar son olarak 30 TL'ye yaklaştı ve piyasalardaki fiyatı şu anda 29.16 TL. Ünlü ekonomist Şeref Oğuz, dövizle ilgili bir yazı yazdı ve dikkat çekici tespitlerde bulundu.

Kaynak: Medyatava Haber Merkezi

Ekonomim.com'dan Şeref Oğuz'un "Dolar kuru 30 liraya dayandı" başlıklı yazısından bir bölüm

Yılın son haftasında doların geldiği nokta; 29,16 lira… 30’a kuruşlar kaldı. Yılbaşından bu yana %56,16’lık artış söz konusu. TÜİK’in TÜFE verilerine bakıyoruz; yılbaşından bu yana enflasyondaki artış %60. Peki, TL mevduatlar? Ancak %26’lık bir getiri sağladı yatırımcıya. Şimdi herkesin merak konusu; 2024’e dolar kuru kaç olur?

Bu sorunun her sektörde, hatta her kişideki cevabı, çok farklı… Eğer ihracatçı iseniz, bırakın 2024 yılsonunu, “derhal 40 ila 55 arasında” cevaplıyorsunuz. Zira rekabetçi kura ihtiyacınız var ve ithalata getireceği külfeti ikinci plana atabiliyorsunuz. Ancak vatandaş iseniz, daha mütevazı tahminler var.

PARA ALTINA SIĞINIYOR

Altın, yılbaşından bu yana %79,53 oranında yükseldi. Para, bereketli topraklara akan su gibidir; kaynağından yavaşça çıkıp, en verimli vadilere doğru yolunu bulur ve orada canlılık saçar. Uyanık balıklar gibi akıntıya karşı yüzenler; canlı para nereye akarsa, umutları ve çabaları da oraya doğru sürüklenir. Altın da getirisi ile yatırımcıları çekiyor.

Altını, arkasından koşan enflasyondan sığınılacak liman gibi görenlerin sayısında belirgin bir artış var. Hatta öyle ki mevduatın yeniden alternatif haline gelmesine rağmen birikimlerinin üçte birini bu alana yatırma önerisi, fazlaca dillendiriliyor. Söylenen şu; altın abad etmese de berbat etmez hiç değilse…

İKİ SORU İKİ CEVAP

Kurun 30’un üzerine çıkması ne anlama gelir?

Girdi maliyetlerinin artması, fiyat artışları, yükselen enflasyon anlamına gelir. Cebimizdeki delik büyür. İthalatın faturası tırmanır, kriz algısı oluşur. Kur geçişkenliği ile dolar gider her etiketin üstüne yerleşir. İthalata mahkûm sektörler zora girer. Kısaca ihracatçı dışında kimseye yaramaz. Hatta onlara bile…

Merkez bu durumda ne yapacak?

Merkez dolaşımdaki parayı çekmeye çalışırken bir yanda da tüketimin kısılması yönünde adımlar atıyor. Peki, yetiyor mu? Gündemimizde para hareketleri varken yetmediğini görüyoruz. Üstelik ne gibi sonuç vereceğini bilmediğimiz TL depo ihaleleriyle piyasadaki likiditeyi azaltma girişiminin, bir yandan çil çil banknot basma süreciyle çelişkisini merak edenler hayli fazla.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ

Son halini gören herkes aynı yorumu yaptı Okan Buruk'un özel isteği Michail Antonio Narin Güran cinayeti davasında yeni gelişme! Sıcaklıklar 15 derece birden düşecek Restorandaki yangından acı haber geldi Komutan askerlere cinsel saldırıda bulunmuştu...