Doğu at ensefatili vürüsü nedir, belirtileri nelerdir? Doğu at ensefatili vürüsü nasıl bulaşır, Türkiye'de görüldü mü?

Maymun çiçeği, oropouche, Batı Nil virüsü derken şimdi de doğu at ensefatili virüsü gündemde. Amerika Birleşik Devletleri'nin Massachusetts eyaletinin bazı bölgelerinde, doğu at ensefatili virüsüne karşı önlem almak için harekete geçirdi. Sivrisineklerden insanlara bulaştığı bilinen virüs ile ilgili araştırmalar başladı. Peki, Doğu at ensefatili vürüsü nedir, belirtileri nelerdir? Doğu at ensefatili vürüsü nasıl bulaşır, Türkiye'de görüldü mü?

Washington Post gazetesinde yer alan habere göre; Massachusetts'in sağlık departmanı yetkililerinden Robbie Goldstein, doğu at ensefaliti virüsü ile ilgili açıklama yaptı. Goldstein, Boston kentinin batısındaki Worcester bölgesinde 80'li yaşlarda bir kişide virüsün görüldüğünü doğruladı. Yaşanan gelişmenin ardından, "Doğu at ensefatili vürüsü nedir, belirtileri nelerdir?" gibi aramalar başladı. Söz konusu virüsün yayılmasını önlemek için harekete geçildi. Peki, Doğu at ensefatili vürüsü nasıl bulaşır, Türkiye'de görüldü mü?

DOĞU AT ENSEFATİLİ VÜRÜSÜ NEDİR, BELİRTİLERİ NELERDİR?

Doğu At Ensefaliti Virüsü (Eastern Equine Encephalitis Virus - EEEV), insanları, atları ve bazı kuş türlerini enfekte edebilen, nadir görülen fakat ciddi bir virüstür. Virüs, enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla bulaşır ve merkezi sinir sistemini etkileyerek beyin iltihabına yol açabilir.

Doğu at ensefatili virüsünün belirtileri şöyle:

Hafif Enfeksiyon (Prodromal Dönem):

  • Ateş
  • Baş ağrısı
  • Kas ağrıları
  • Mide bulantısı ve kusma
  • Halsizlik

Ciddi Enfeksiyon (Ensefalitik Dönem):

  • Yüksek ateş
  • Şiddetli baş ağrısı
  • Boyun sertliği
  • Işığa duyarlılık (fotofobi)
  • Zihinsel bulanıklık, konfüzyon
  • Nöbetler
  • Bilinç kaybı ve koma

Ciddi vakalarda, EEEV hastalığı hızlı bir şekilde ilerleyebilir ve kalıcı nörolojik hasara ya da ölüme yol açabilir.

DOĞU AT ENSEFALİTİ VİRÜSÜ NASIL BULAŞIR, TÜRKİYE'DE GÖRÜLDÜ MÜ?

Bu virüsün en yaygın bulaşma yolu, enfekte sivrisineklerin insanları ya da hayvanları ısırması yoluyladır. Virüs ilk olarak enfekte kuşlarda bulunur ve sivrisinekler bu kuşlardan virüsü alır. Fakat insanlar arasında doğrudan bulaşma söz konusu değildir.

Doğu At Ensefaliti Virüsü, Amerika Birleşik Devletleri'nin doğu kıyılarında, Karayipler'de ve Orta ile Güney Amerika'da görülen bir virüs çeşididir. Türkiye'de bu virüsle ilgili bilinen bir salgın ya da vaka rapor edilmedi. Virüsün doğal yaşam alanı Türkiye'yi kapsamadığından Türkiye'de görülme olasılığı son derece düşüktür.

Virüs, sivrisineklerden bulaşıyor. Boston kentinin batısındaki Worcester bölgesinde 80'li yaşlarda bir kişide virüs görüldü.

Bu vaka, bu yıl eyaletteli ilk vaka olarak kaydedildi. Virüsün yayılmaması için önlemler almak üzere harekete geçildi.

Diğer yandan Plymouth ve Worcester bölgelerinde de sivrisinek ilaçlaması yapılacağı bildirildi.

Bölge sakinlerine sivrisinek ilaçları kullanmaları ve ciltlerini örten giysiler giymeleri gerektiği belirtildi.

Yetkililer, eyaletteki 10 bölgenin "yüksek ya da kritik risk" altında olduğunu belirterek, Plymouth bölgesi sakinlerini, sivrisineklerin daha çok görüldüğü akşam saatleri ile şafak vakti arasında planlanan açık hava etkinliklerini gözden geçirmeye çağırdı.

Yetkililer, Oxford bölgesinde ise akşam saatleri için planlanan açık hava etkinliklerinin yasaklandığını ifade etti.

DOĞU AT ENSEFALİTİ VİRÜSÜ ÖLÜMCÜL MÜ?

ABD Hastalık Kontrol ve Önleme Merkezi verilerine göre, bu hastalığa yakalananların yaklaşık yüzde 30'u hayatını kaybediyor. Hastalığı atlatanlar ise bazı nörolojik problemlerle karşılaşabiliyor.

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem Narin Güran cinayetine ilişkin kritik bilgi İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında