Dizilerin Twitter'daki popülerlik sırrı!

Bazı dizi ve programların Twitter'da 'Trending Topic' olabilmek için spam tweet'ler attığı iddia edildi.

YNKLabs Kurucu Ortağı Deniz Umut Dereli, Türkiye'de sosyal medya üzerinden TV rating ölçümünde kalitenin düştüğünü belirterek, "Rating ölçümünde tasarım üreten ajanslar değil, gerçek zamanlı verileri elde edebilen şirketler tercih edilmeli" dedi.



AA muhabirine değerlendirmelerde bulunan Dereli, Türkiye'de sosyal medya üzerinden TV ratingleri, ölçüm süreçleri ve sektördeki rekabet hakkında değerlendirmeler yaptı.



Türkiye'de 'Sosyal TV' rating çalışmalarını başlatan şirket olan YNKLabs'in, büyüyen sektörde niteliksiz çalışmaların arttığını kaygıyla izlediğini aktaran Dereli, sosyal medya mecraları aracılığıyla yapılan rating ölçümlemelerinin tamamının güvenilir yöntemlerle yapılmadığını aktardı.



Başarılı sonuçlara ulaşmak için teknoloji şirketlerinin konuya daha çok dahil olması gerektiğini dile getiren Dereli, "Bu iş grafik işi değil,  sosyal medya üzerinden TV rating ölçümünde içerik ve tasarım üreten klasik kreatif ajanslarla değil, gerçek zamanlı verileri elde edebilen ve sosyal medya iletilerini akıllı algoritmalarla yorumlayabilen şirketler tercih edilmeli. Sosyal medyadan TV reytingi ölçmek alt yapı gerektirir" ifadelerini kullandı. 



"Semantik Bariyer Aşma' algoritması ise 'mrb' ile 'merhaba' arasındaki farkı belirlenebiliyor"



Türk teknoloji şirketi YNKLabs'in geliştirdiği algoritmayla, 'mrb' ile 'merhaba'nın kastedildiğini algılayabilen bir sitemin kurulduğunu ifade eden Dereli, şunları kaydetti:



"TV programlarıyla ilgili sosyal medyada paylaşılan iletileri sağlıklı bir şekilde değerlendirebilmek için birtakım algoritmalar kullanılıyor. Bunların başında gelen Levinstein Distance, temel olarak iki kelimenin birbirlerine olan benzerliklerini ölçmek amacıyla kullanılmakta ve en bilinen örnekleri Google'ın 'Bunları biliyor muydunuz?' seçeneği sunması ve Microsoft World'de hatalı bir kelime yazdığınızda, bunu düzeltebilmeniz için otomatik gelen kelime seçenekleri. Bu yazılım sayesinde sosyal medya iletilerinde bir programdan, programın içeriğinden bahsedildiğini minimum kayıp ile tespit edilebiliyor.



YNKLabs'ın Türkçe için özel olarak geliştirdiği "Semantik Bariyer Aşma" algoritması ise 'mrb' ile

'merhaba' arasındaki farkı belirleyebiliyor veya Ege'nin İncisi dendiğinde kastedilenin 'İzmir' olduğunu anlayabiliyor. Böylece veriler sadece niceliksel değil, niteliksel olarak da anlam kazanmış oluyor.



Dereli, bazı dizi ya da programların Twitter'da 'Trending Topic' olabilmek için spam tweetler attığını dile getirdi. Dereli, "Atılan spam tweelerini nötralize edecek akıllı algoritmalar üst düzey teknoloji bilgisi gerektiriyor ama çoğu ajansta bu yeti yok" ifadesini kullandı. 



Dereli, ajanslarca yapılan sosyal TV analizlerinin, belirli kelimelerin araması yapılarak yapıldığını ve sadece kelime araması yapılarak elde edilen bilgilerin çok eksik kaldığını belirtti.



YNKLabs'a göre analizin niteliği için bu algoritmaların da tek başına yeterli olmadığını aktaran Dereli, "Sosyal medya gönderilerinin metin olarak incelenmesi ve duygusal olarak değerlendirilmesi için NLP, yani doğal dil işleme motorlarına sahip olmak gerekiyor" dedi. Dereli şunları kaydetti:



"NLP için bir bilgisayara önce duygu kalıplarını öğretmek gerekiyor. Makine öğrenme sistemleri ise, bu duygu kalıplarına göre sosyal medya kullanıcılarının paylaşımlarını anlamasını sağlatmak demek. TT olmak için atılan spam tweetlerin nötralize edilmesi de bu algoritma sayesinde mümkün oluyor.Önemli konulardan birisi de, Sosyal TV rating raporları yayınlayan ajansların bu bilgileri dinamik verip vermediği. Girip an ve an izleyip çıktı alamıyorsunuz. Sonuçlar, özel grafiklerle tasarımcıların elinden çıkmış bir şekilde veriyor, bu da müşteri tarafında güven uyandırmıyor. Müşteriler, bu photoshop sonrası gördükleri sıralamalara itimat edemiyorlar. Nitekim gerçek reytingler ile tamamen farklı sonuçlar çıkıyor." 



"Yapımcılar teknoloji şirketleriyle daha çok işbirliği içerisinde olmalı"



Dereli, "Söz gelimi Fenerbahçe-Galatasaray maçı ratingde birinci çıkmış. Oysa Twitter'da fanatik grupların birbirlerine karşı bir TT mücadelesi var ve TV ile etkileşen bir durum değil. Ya da geçtiğimiz Ağustos ayında, TRT'nin Leyla ile Mecnun dizisi 1. çıkıyor. Oysa o anda dizi tatilde ve TRT diziyi yayından kaldırdığını duyurduğu için gündem olmuş" örneğini verdi.



Dereli sözlerini, "TV şirketleri ve yapımcılar, sosyal medyadan kendileri ile ilgili güvenilir ve doğru bilgiler almak istiyorlarsa teknoloji şirketleriyle daha çok işbirliği içerisinde olmalı"diyerek tamamladı. (AA)


BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Teğmenler soruşturmasında görevden almalar Kayseri'de feci kaza! 5 ölü, 7 yaralı Narin Güran cinayetinde yeni gelişme