'Dizi sektöründe de mali disiplin uygulanmalı'

Habertürk yazarı, Endemol'le ortaya çıkan mali sorunları kaleme aldı.

Dünyaca ünlü yapım şirketi Endemol'ün Türkiye organizasyonunda yaşanan mali sorunlar, son günlere damga vurmuştu. Paramparça, Dayan Yüreğim ve Evlat Kokusu gibi dizilerin oyuncuları, set emekçileri ve tedarikçileri, alacaklarının ödenmesi için eylem yapmıştı. Habertürk yazarı Mustafa Doğan, Endemol üzerinden dizi piyasasının mali yönünü kaleme aldı ve bir de tavsiyede bulundu.



Mustafa DOĞAN / HABERTURK



Dizi sektöründe de FFP uygulanmalı



“Paramparça”, “Dayan Yüreğim” ve “Evlat Kokusu”nun yapım şirketi Endemol Shine Türkiye’nin yaşadıkları malum. Dünyanın en büyük format şirketi Türkiye’de dizi işine girince batmanın eşiğine geldi!



Bir yanda paralarını alamadıkları için eylem yapan oyuncu ve set çalışanları...



Diğer yanda Türkiye’nin dünya dizi sektöründe bu olayla anılacak olması...



Maalesef bu, Türk dizi pazarına girecek yabancı şirketlerin kararlarını da olumsuz etkileyecek bir gelişme.



Peki ne oldu da 97 bölüm sürmüş, onlarca ülkeye satılmış “Paramparça”nın yapım şirketinin başına bunlar geldi?



Diğer iki dizisinden “Dayan Yüreğim” 13, “Evlat Kokusu” 9 bölüm sürmüş bir şirketten bahsediyoruz.



Yani “Dayan Yüreğim”in kâr etmediğini varsaysak bile 13 bölüm süren bir dizi maliyetini her halükârda kurtarır.



9 bölüm yayınlanan “Evlat Kokusu” nun ise zarar ettiğini düşünelim. O zarar böyle büyük bir şirket için devede kulak kalır. Tabii normal şartlarda!



MALİ DİSİPLİN KURALI GETİRİLMELİ



Dört işten birini tutturanın başarılı sayıldığı sektörde, bu pencereden bakınca ortada bir başarısızlık yok. Olsa olsa şirket içi başka bir mali “problem” vardır.



Tabii işin bir de rekabet boyutu var ki, bu tablonun baş müsebbibi o aslında...



Yabancıların Türkiye pazarına girişiyle birlikte sektörde rekabet inanılmaz arttı. Haliyle şirketler popüler oyuncuları bünyelerine katmak için kesenin ağzını açtı da açtı. Hâl böyle olunca rakamlar, projeleri kâr edilebilir olmaktan çıkardı.



Tıpkı futbolda olduğu gibi...



Avrupa piyasasında 2 milyon Euro etmeyen futbolculara üç-dört katı paralar ödendi ve kulüpler batma noktasına geldi ya, dizi sektöründe de yaşanan şey bu işte.



Orada devreye UEFA girip Finansal Fair Play (FFP) kuralını, yani mali disiplin kurallarını getirdi. Buna göre turnuvalara katılmaya hak kazanan futbol kulüpleri, diğer kulüplere, futbolculara, vergi dairelerine borçlarının olmadığını kanıtlamak zorundalar.



Bence benzer bir mekanizma tez elden dizi sektöründe de işletilmeli.



Böylelikle hem dizi emekçilerinin hakları korunur, hem oyuncu ücretleri kabul edilebilir seviyelere çekilir hem de Endemol Shine Türkiye'nin başına gelenler diğerlerinin başına gelmez, ülkenin ve sektörün imajı korunur.



Geçtiğimiz günlerde Borsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, popüler dizileri borsaya açmak için çalışmalar yaptıklarını açıklamıştı.



En azından bu diziler için böyle bir kural getirilmeli.



Hem bu sayede sektörün yanında yatırımcılar da korunmuş olur.



Yazının devamını BURADAN okuyabilirsiniz.


A101 26 Aralık Perşembe aktüel kataloğu yayımlandı Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem İstanbul'da polise saldırı: Şüpheliler gözaltında