Dil sürçmesi nedir, neden olur? Freudyen dil sürçmesi (Parafraks) ne anlama geliyor?
İstemeden, yanlışlıkla söylemek istemediğimiz kelimelerin ağzımızdan çıkması durumu dil sürçmesidir. Söylenmesi gereken söz yerine yerli yerinde olmayan, istemeyerek, yanlış ve karşıdakini inciten sözcükler kullanmak dil sürçmesine örnektir. Fakat Sigmund Freud'a göre dil sürçmesinin altında bambaşka sebepler yatıyor. Peki, Dil sürçmesi nedir, neden olur? Freudyen dil sürçmesi (Parafraks) ne anlama geliyor?
Söylemek istediğimiz kelimeyi yanlış ya da eksik söyleme durumuna dil sürçmesi adını veriyoruz. Dil sürçmesi genelde çoğu insana komik ya da utanılacak bir durum gibi gelir ve üzerinde durulmaz. Ancak Psikanalizin kurucusu Sigmund Freud'a göre durum biraz farklı. Freud, dil sürçmesini aslında bilinçaltımızın dilimize yansıması olarak yorumlamaktadır. Bu durumun adına ise parafraks denir. Parafraks hakkında bilgi sahibi olduktan sonra artık dil sürçmesi yaşamamaya daha çok dikkat edeceksiniz. Peki, Dil sürçmesi nedir, neden olur? Freudyen dil sürçmesi (Parafraks) ne anlama geliyor?
DİL SÜRÇMESİ NEDİR, NEDEN OLUR?
Dil sürçmesini yaşamayan yoktur. Söylemek istediğimiz bir kelimeyi yanlış veya eksik telaffuz etme durumuna verilen isimdir. Konuşurken söyleyeceğimiz kelimeyi ya da heceyi yanlış kullanmaktır ve genelde ardından doğrusunu söyleyip kendimizi düzeltiriz. Dil sürçmeleri çoğunlukla; stres, yorgunluk ve dikkat dağınıklığı gibi durumlarda yaşanır. Bu gibi anlarda beynimiz ile ağzımız aslında koordinasyon sürecinde bir bozukluk, aksaklık yaşanır. Dilimiz sürçtüğünde genellikle üzerinde durmayız ve güleriz. Ancak Sigmund Freud dil sürçmesini oldukça farklı yorumluyor.
FREUDYEN DİL SÜRÇMESİ (PARAFRAKS) NE ANLAMA GELİYOR?
Psikanalizmin kurucusu Freud, dil sürçmesinin aslında kişinin blinçaltıyla ilgili olduğunu söyler. Dil sürçmesi ona göre; bilinçaltındaki duygu ve düşüncelerin konuşurken kendini ortaya çıkarmasıdır. Freud buna, 'parafraks' adını vermiştir. Parafraks, bilinçaltında bulunan kelimelerin ağzımızdan fırlamasıdır. Aslında bu kelimeler söylemek istemediğimiz ve bilincimizden uzaklaştırdığımız kelimelerdir.
Bir kişi istemeden bir kelimeyi yanlış söylüyorsa bu, aklındaki bir duyguyu ya da durumu dile getirmesi demektir.
Dil sürçmesne örnekler:
'Annem' yerine 'karım' demek
'Kitap' yerine 'Pitap' demek
'Dün akşam yemeğe gittim' yerine 'Dün akşam gittim' demek
'Ben sana daha önce söylemiştim' deyip susmak
DİL SÜRÇMESİ HANGİ HASTALIĞIN BELİRTİSİ?
Dil sürçmesi aslında bir hastalık belirtisi değildir. Genelde yorgunluk, stres vs. durumlarında ortaya çıkar. Fakat dil sürçmesi, dizartrideki konuşma kaslarının koordinasyon eksikliğinde de ortaya çıkabilir. Sesi oluşturmakta zorluk yaşanır ve kelimeler sık sık yanlış söylenir.