Dijitalleşmenin çağ atladığı günümüzde radyoculuk biter mi yoksa evrilir mi?
MedyaTava, Radyo Alaturka Genel Yayın Yönetmeni Beyza Koç'a sordu!
Dijitalleşmenin çağ atladığı günümüzde artık dinlemek istenen müzikler ve programlara anında ulaşılabiliyor. Özellikle Spotify, Clubhouse ve Deezer gibi dijital platformların milyonlarca playlisti, podcastleri ve kişiye özel programları var yani istediğiniz gibi, istediğiniz anda kendinize ait müzik listelerini oluşturabilir ve radyo programı dahi yapabilirsiniz.
Müziğe bu kadar kolay ulaşmakta radyoculuğu bitirir mi tartışmalarına yol açıyor.
MedyaTava, Radyo Alaturka Genel Yayın Yönetmeni Beyza Koç'a radyoculuğun gidişatını sordu.
MT: Dijitalleşmenin çağ atladığı böyle bir dönemde özellikle Spotify, Clubhouse ve Deezer gibi platformların ortaya çıkmasıyla radyoculuk biter mi yoksa evrilir mi?
Beyza Koç: İnternet tüm alışkanlıklarımızı değiştirirken, teknolojinin ilerlemesiyle FM bandından yayın yapan radyolarda şekil değiştirdi aslında. 2020 Eylül ayıyla yeni Küçük Çamlıca Televizyon kulesinde 100 radyo yayını, birbirlerinin gücünü kesmeden yayına başladı. Dijitalleşmenin çağ atladığı böyle bir dönemde bile radyoculuk yükselişte kendini geliştirmekte..
Frekanslar güç çekmeden yayın yaptıkları için kitlede artık bunun farkında.. Elbette dijital platfomda müzik yayını sunan playlistler, müzik programları var. İnternet aracılığı ile programların indirilip, sınırsızca dinlenilen şarkılardan ibaret.. Fakat radyo kültürüne aşina olan iyi bir dinleyici bir programcı sesi arar bir dost, bir arkadaş, acısını, derdini, ayrılığını mutluluğunu paylaşmak için.
Bu anlamda Radyo Alaturka dijitalleşen dünyada yerini ve saygınlığını korumaya devam
etmektedir. FM bandından yayın yapıldığında vericilerin kiralanması, frekansın satın alınması ya da kiralanması ve teknolojinin bakımı, yenilenmesi hali hazırda oldukça pahalı. bu dijitalleşme sağlandığı takdirde sektörün daralmak yerine daha da genişlemekte.“Dijital yayın yapıyor olmak farkı ortaya koyuyor..