Dijitalleşen medyada telif hakları konuşuldu

“Dijitalleşen dünyada fikri mülkiyet ve telif; hak mı haksızlık mı?” paneli dün Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirildi.

Medya Derneği ve Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Kulübü işbirliğiyle düzenlenen “Dijitalleşen dünyada fikri mülkiyet ve telif; hak mı haksızlık mı?” başlıklı panelde internetle birlikte gelişen paylaşım kültürünün medyayı nasıl etkilediği tartışıldı. 20 Aralık Perşembe günü Kadir Has Üniversitesi’nde gerçekleştirilen panel internet üzerinden canlı olarak da izlendi.



Panelin moderatörü Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel açılış konuşmasında, Türkiye'de medyanın genelde siyaset üzerinden konuşulduğunu, burada ise bir ürün olarak tartışılacağını belirtti. Ergürel, "Gelişen teknoloji sayesinde artık herkesin birer yayıncı olabildiği bir medya ortamında, telif hakları ve ifade özgürlüğü arasında nasıl bir denge kurabiliriz?" sorusuyla başladı.



Panelin ilk konuşmacısı, Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Bölümü Öğretim Görevlisi İsmail Hakkı Polatoldu. Ticari haklar ve toplumsal fayda arasında bir denge bulunmasıgerektiğini belirten Polat, Türkiye'de yeni yasaklara değil yeni işmodellerine ihtiyaç olduğunu vurguladı. Medya sektörünün yeni iş modeli üretmekte yavaşkaldığını ifade eden Polat, karşımıza çıkan sorunlarda bunun da büyük payı olduğunun altınıçizdi.



Turkuvaz Medya Grubu Hukuk İşleri Grup Başkanı Fatih Savaş,gazete içeriklerinin internette izinsiz kopyalanıp paylaşılmasının gazete tirajlarını olumsuz etkilediğini ifade etti. Fikir Sanat Eserleri Kanunu ve Basın Kanunu'nda yeni düzenlemelere ihtiyaç duyulduğunu ifade eden Savaş, internette telif haklarına saygılı yayın yapanların da olduğuna ama bunların kendilerini kötü örneklerden ayırması gerektiğine vurgu yaptı.



Gazetelerin internet sitelerinde de zaman zaman hak ihlalleri yapıldığına dair bir soru üzerine ise telif hakkının herkes için geçerli olduğunu, bu tip durumlarda ihlali yapan kişi veya kurumlarla doğrudan temasa geçilmesi gerektiğini belirtti.



Panele kar trafiği nedeniyle katılamayan Avukat ve Bilişim Hukuku Uzmanı M. Gökhan Ahi ise görüşlerini telefon bağlantısıyla paylaştı. Telif hakkı ihlalinin sadece internet mecraları tarafından değil zaman zaman gazeteler tarafından da yapıldığını ifade eden Ahi, internetin tek suçluymuş gibi gösterilmesinin doğru olmadığınıvurguladı.



Panelde ayrıca ulusal gazetelerin 1 Ekim 2012 tarihinde yayınladığı "Gazetelerin içeriği sadece gazetelerindir" bildirisi de tartışıldı.



Telif Hakları Genel Müdür Yardımcısı Özgür Semiz ise bir yıldan fazla bir süredir üzerinde çalıştıkları Fikir ve Sanat Eserleri Kanun tasarısı ile ilgili katılımcıları bilgilendirdi. Kanun tasarısını hazırlarken bir çok kişi ve kurumdan görüş aldıklarını ifade eden Semiz, AB normlarına ve uluslararası hukuka uygun bir düzenleme üzerinde çalıştıklarını ifade etti.



Kadir Has Üniversitesi Cibali Salonu'nda gerçekleştirilen etkinlik sosyal medyada da büyük yankı uyandırdı. Pozitif TV'nin internetten canlı yayınladığı etkinlik binden fazla kişi tarafından canlı olarak izlendi. Internetten konferansı takip edenler görüşlerini #bencetelif etiketiyle paylaştılar ve panelistlere doğrudan soru sorma imkanı yakaladılar.



2 saatten uzun süren etkinliğe ev sahipliği yaptığıiçin Kadir Has Üniversitesi Yeni Medya Klubüne teşekkür eden Medya Derneği Genel Sekreteri Deniz Ergürel, medya sektörünü yakından ilgilendiren konularda paneller düzenlemeye devam edeceklerini ifade etti.


BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Bankalara dolar talimatı gitti! Teğmenler soruşturmasında görevden almalar 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu