Devrim Erbil resimlerini anlama kılavuzu!
Türk resminin en saygın ressamlarından Profesör Devrim Erbil’in resimleri ve sanat anlayışını konu alan Devrim Erbil’de Öz’ün Ritmi: T/ÖZ, Destek Yayınları’ndan çıktı.
Yalın Alpay’ın kaleme aldığı kitap, Erbil resimlerine sanatsal bir görme biçimiyle nasıl yaklaşılabileceğine kılavuzluk ediyor. Erbil’i temsil eden Olcay Art’ın kurucusu Ömer Olcay, Alpay’ın kitabını, “Devrim Erbil resmini şimdiye değin en iyi anlayan ve anlatan” yapıt olarak niteliyor.
Elli yılı aşkın Akademi hocalığıyla, İstanbul Resim Heykel Müzesi Müdürlüğüyle, kazandığı pek çok ulusal ve uluslararası ödülle Türk resminin en üretken sanatçılarından Erbil’in müzelerde, yayınlarda, galerilerde, fuarlarda, müzayedelerde ve kamusal alanlarda karşılaştığımız resimleri, uzman olmayan gözleri dahi büyülerken, bilinçli bakışlar için çok daha fazlasını sunuyor.
Arka kapaktan:
“Kavramın zihinde, nesnesinin ise zihnin dışında yer alması, kavramlar ile imledikleri arasında tam bir örtüşme olmasını önler. Yaşamı zihnimize düşürmeye yönelik her girişim, çaresiz yenik bir tasarıdır. Varoluş gereği yaşamı tam olarak kavrayamayız. Kavranılamayanı dile getiremeyiz; fakat resmedebilir miyiz?
Erbil’in resimleri, bu soruyu olumlu yanıtlar. Ressam, yaşamın kavrayamadığımız öz’ünde, kendisini duyularımızdan gizleyen bir görünmeyenin var olduğu kanısındadır: Ritim.
Günlük yaşamda kendisini gözlere kapatan öz’ün ritmi, Erbil’in resmiyle birlikte görsel bir dile tercüme edilir. Görüngüler dünyasında görüntüsü olmayan ritim, Erbil’in aşkın betimlemesinde görüntü haline gelir ve izleyicilerin ortak aklı bunu tanır. İzleyici, kendisinde var olduğunu bilmediği yepyeni bir alana açılır. Bu ritim dünyasında her şey hem olabildiğince yabancı hem de şaşırtıcı derecede tanıdıktır. Erbil dışarıyı, her insanda içkin olarak bulunan a priori diyarından yola çıkarak betimlemiştir. Bu nedenle Erbil’in resim malzemeleri fırça, boya ve tuval kadar, ortak duygular, ortak akıl ve ortak tindir.”