Devletten gençlere yarı zamanlı iş müjdesi: 31 Aralık’ta başlıyor

Binlerce genç, özellikle üniversite hayatları boyunca yarı zamanlı işlerde çalışarak hem kendi geçimini sağlıyor hem de okuluna devam ediyor. Birçok genç ise yarı zamanlı işleri ailesine destek olmak amacıyla da kullanıyor. 31 Aralık tarihinden itibaren ise artık gençlerin yarı zamanlı çalışan hakları da güvence altına alınıyor. İşte ayrıntılar…

Ülkemizde hem okuyan hem de geçimini sağlamak için çalışmak zorunda olan binlerce öğrenci, yarı zamanlı işlere yöneliyor. Yarı zamanlı işlerde çalışarak ailesine destek olmak isteyen milyonlarca gence ise müjdeli haber geldi. 31 Aralık tarihi itibariyle hayata geçecek olan yeni düzenlemeye, yarı zamanlı olarak çalışan gençlerin hakları koruma altına alınıyor.

YARI ZAMANLI İŞ HAKLARI, İŞ KANUNU’NA GİRİYOR

İş Kanunu, hem işçileri hem de işverenleri korumak adına düzenlenen bir kanundur. İşte bu düzenlemeler arasına gençleri ilgilendiren bir yeni kanun daha eklendi.

Yarı zamanlı (Part-time) çalışan işçiler için de artık haklar kanun çerçevesine alınıyor. Buna göre yarı zamanlı çalışanların hafta tatili ve yıllık ücretli izin hakkı ve kıdem tazminatına hak kazanma süreleri de İş Kanunu kapsamına alınıyor.

Gençlerin tercihi olan yarı zamanlı çalışmaya yönelik yasal düzenleme 31 Aralık itibarıyla hayata geçiyor.

UZAKTAN ÇALIŞMA İLE İLGİLİ MEVZUAT DEĞİŞİYOR

Özellikle koronavirüs salgını sonrası pek çok işyeri, önlem almak için uzaktan çalışma sistemine geçiş yaptı. Hatta pek çok işveren gevşetilen önlemlerin ardından da bu çalışma sistemini devam ettirme kararı aldı.

İş Kanunu’ndaki mevzuat, yaygın şekilde kullanılan vardiyalı, uzaktan, evden ve kısmi süreli çalışmayla birlikte yeni iş modelleri ile uyum sağlayacak şekilde yeniden revize ediliyor.

KISMİ SÜRELİ ÇALIŞANLARIN SİGORTALARI NASIL HESAPLANIYOR?

Esnek çalışma içinde en yaygın olan, emsal çalışmanın üçte ikisi oranına kadar yapılana kısmi süreli çalışma.

Örneğin; bir işyerinde emsal bir işçi haftada 45 saat çalışıyorsa, o işyeri için 30 saat ve daha altı yapılan çalışmalar kısmi süreli iş kapsamına alınıyor. Bir ay içinde kısmi süreleri olarak çalışılan toplam süre, günlük çalışma süresi kabul edilen 7.5 saate bölünüyor. Çıkan miktar üzerinden ise sigorta primi ödeniyor.

AİLELER, ÇOCUKLARI OKUL ÇAĞINA GELENE KADAR KISMİ ZAMANLI ÇALIŞABİLİR

Analık hali durumunda izinlerin bitimi itibarıyla anne ya da baba çocuğun ilköğretim çağına geldiği tarihe kadar kısmi süreli çalışma talebinde bulunabiliyor. Ancak bu talebin, bir ay önce işverene bildirilmesi gerekiyor. Eşlerden birinin çalışmaması durumunda, işe giden eş kısmi süreli çalışma talebinde bulunamıyor.

ESNEK ÇALIŞMA İLE EKSİK PRİM GÜNLERİNİ TAMAMLAMAK MÜMKÜN

Kısmi süreli çalışma sözleşmesi kapsamında ayda örneğin; 12 gün primi ödenen kişi, eksik günlerini iki yolla tamamlayabiliyor.

Çalışmaya devam ettikleri dönemde eksik günleri tamamlamak isteyenler isteğe bağlı sigorta yaptırıp kalan 18 günün primini ayrıca ödeyebilirken, bir diğer yöntemde de eksik günler için ileride emekliliğe yakın bir tarihte borçlanmaya gidilebiliyor.

BİM 29 Kasım Cuma 2024 indirim kataloğu yayımlandı Narin Güran cinayetinde katil belli oldu! Para çekme ve yatırma işlemleri değişiyor Bankalara dolar talimatı gitti! Teğmenler soruşturmasında görevden almalar 9 kilo vermişti! Derin göğüs dekoltesi olay oldu