Depremzedelere bölgede kira şoku. Deprem bölgelerindeki kiralık dairelerin fiyatlarına yüzde 50'den fazla zam geldi: En büyük artış Hatay'da
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde büyük yıkım yaşandı. 45 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybederken yüzbinlerce bina da oturulamaz hale geldi. Başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa depremden etkilendi. Yüz binlerce vatandaş evsiz kalırken, sağlam evlerin de fiyatları uçtu. 11 ilde kiralara ortalama yüzde 33 zam yapıldı, bazı illerde artış yüzde 56'yı buldu.
Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremlerin ardından 11 ilde büyük yıkım yaşandı. 45 binin üzerinde vatandaş hayatını kaybederken yüzbinlerce bina da oturulamaz hale geldi. Başta Kahramanmaraş ve Hatay olmak üzere Adana, Adıyaman, Diyarbakır, Gaziantep, Hatay, Kilis, Malatya, Osmaniye ve Şanlıurfa depremden etkilendi. Yüz binlerce vatandaş evsiz kalırken, sağlam evlerin de fiyatları uçtu. 11 ilde kiralara ortalama yüzde 56 zam yapıldı.
DEPREMİ FIRSAT BİLDİLER
Depremzedeler yaşadıkları büyük acının ardından başlarını sokacak bir ev arayışına girdi. Ancak fırsatçılar depremi kullanarak 11 ilde fahiş zamlara imza attı. Üç ay süreyle OHAL ilan edilen 11 ilde ortalama kira artışları yüzde 33'ü bulurken bazı illerde artış oranı yüzde 56'ya kadar çıktı.
Bölgede binlerce ev ya yıkıldı ya da ağır hasar aldı, böylelikle 11 ilde sağlam kalan evlere olan talep de arttı. Sağlam evlerin fiyatları uçtu, kiralarında da fahiş artışlar yaşandı.
Yeniçağ'ın Endeksa verilerine dayandırdığı habere göre; sağlam evlerin satış fiyatlarında en büyük artış Malatya’da gerçekleşti. Şehirde şubat ayı için deprem öncesi yüzde 9’luk fiyat artışı beklentisi vardı. Depremle bu oran yüzde 33’ü buldu. Malatya’yı yüzde 20 ile Elazığ, yüzde 18 ile Kahramanmaraş, yüzde 16 ile Hatay ve Adana izledi.
KİRALARDA HATAY REKOR KIRDI
Sağlam evlerin kiralık fiyatlarında ise fahiş zam oranları görüldü. Hatay’da deprem sonrası artış yüzde 56 olarak hesaplandı. Hatay’ı yüzde 41 ile Malatya, yüzde 33 ile Adıyaman, yüzde 30 ile Maraş izledi.
11 ilde hem kiralık hem de satılık konut stoku hızla eridi. Depremin etkilediği illerde satılmayı bekleyen konut stoku ortalama yüzde 53, kiralanmayı bekleyen stok adedi ise ortalama yüzde 59 düştü.