Deprem dayanıklılık testi ücretli mi ücretsiz mi? Mülk sahiplerinin neden belediyeden test yaptırmayıp 100 bin liraya test yaptırmak istediği ortaya çıktı

Kahramanmaraş depremi sonrası başta İstanbul olmak üzere herkes oturduğu binanın sağlam olup olmadığı konusunda endişe yaşamaya başladı. Evim depreme dayanıklı mı sorusunu soran özellikle kiracılar oturdukları evin sağlam olup olmadığının testini yaptırmak istiyor. Ancak özel şirketler bu testi 25 bin liradan 100 bin liraya kadar fiyat aralığıyla yapıyor. Büyükşehir belediyeleri ise bu testi ücretsiz yapıyor. Fakat mülk sahipleri belediyeden test yaptırmak istemiyor. Nedeni ise...

Kahramanmaraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen ve 10 ilde büyük yıkıma neden olan 6 Şubat depremleri nedeniyle on binlerce kişi hayatını kaybetti. Binlerce bina yerle bir olurken 10 ildeki binaların çoğu hasar aldı.

Yaşanan büyük felaket sonrası başta İstanbul olmak üzere Türkiye'nin hemen hemen her yerinde vatandaşlar oturdukları binaların sağlam olup olmadığını merak etmeye başladı. 

Başta kiracılar olmak üzere yaşanan panikle birlikte herkesin sorduğu soru "Evim depreme dayanıklı mı?" oldu. Bu sorunun yanıtını öğrenmek son derece basit ancak maliyeti yüksek. Depreme dayanıklılık testi 25 bin liradan başlıyor 100 bin lirayı buluyor. Peki Depreme Dayanıklılık Testi ücretli mi? 

Başta İBB olmak üzere büyükşehir belediyeleri Depreme Dayanıklılık Testi için herhangi bir ücret talep etmiyor. Ancak özellikle mülk sahipleri belediyeden ücretsit depreme dayanıklılık testi yaptırmak istemiyor. 

Edinilen bilgilere göre belediye test yaptırdığı binaya çürük raporu verirse söz konusu mülke tebliğat geliyor. Çürük binanın 30 gün içinde boşaltılması talep ediliyor. Ev sahipleri de böyle bir durumla karşı karşıya kalmamak için belediye yerine özel şirketlere deprem dayanıklılık testi yaptırmayı tercih ediyor. 

İBB DAYANIKLILIK TESTİ NASIL YAPTIRILIR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi Deprem Risk Yönetimi ve Kentsel İyileştirme Dairesi Başkanı Özlem Tut, kentte binalarının incelenmesini isteyen binlerce kişiden başvuru geldiğini söyledi. İBB'den bina güvenliğiyle ilgili tarama işlemi talep edenler, ‘binatespiti.ibb.istanbul’ sitesine başvurabiliyor.

SONUÇLAR 10 GÜN İÇİNDE BİLDİRİLİYOR

Bu işlemin ardından belediye ekipleri binayı inceleyerek 10 gün içinde ücretsiz olarak sonuçları bildiriyor. Özlem Tut, bugüne kadar 100 bini aşkın binayı ziyaret ettiklerini, bunların 30 bininin incelenmesine izin verildiğini söyledi. Tut, bu işlemin sadece bilgilendirme amaçlı olduğunu belirterek ”Binanız riskli yapı ilan edilmeyecek. Ancak yüksek riskli yapı çıkması halinde güçlendirme süreçleri için başvuru yapılabilir” dedi.

İBB BİNA TESPİTİ BAŞVURUSU NEDİR, NASIL YAPILIR?

İstanbul Büyükşehir Belediyesi 2020 yılında başlattığı "Bina Tespiti Projesi" kapsamı altında 2000 yılından önce inşa edilmiş binaları depreme karşı denetliyor.

Binanın risk durumunu ortaya koyan hızlı tarama yöntemleri sayesinde, bina sakinleri binaya dair bir inceleme raporu talep edebiliyor. Başvuru yapılması için herhangi bir kat malikinin müracaat etmesi yeterli.

Bu projeye başvurmak için internet sitesinde yer alan "Bina İnceleme Başvuru" bölümünde istenen lokasyon bilgilerini girmeniz gerekiyor. Daha sonra gelen ekipler, binadan gerekli örnekleri alarak risk durumu hakkında rapor oluşturuyor.

RAPORA GÖRE 5 FARKLI RİSK GRUBU VAR

İBB'nin raporuna göre binalar 5 farklı risk durumuna göre ayrılıyor;

A sınıfı binaların puan karşılığı; 100 ve üzeri (Düşük Risk)
B sınıfı binaların puan karşılığı; 75-100 (Düşük Risk)
C sınıfı binaların puan karşılığı; 50-75 (Orta Risk)
D sınıfı binaların puan karşılığı; 25-50 (Yüksek Risk)
E sınıfı binaların puan karşılığı; 0-25 (Çok Yüksek Risk)

Galatasaray, Kayseri'yi ezdi geçti Maximin, Mourinho'yu hayal kırıklığına uğrattı Türkiye'nin en zeki illeri belli oldu! Wanda Nara Siyah Tangasıyla Meydan Okudu! Şakir Paşa Ailesi'ndeki yatak sahneleri alev aldı! AFAD duyurdu: Muğla açıklarında deprem